از طرفی برخی از تحلیلگران معتقدند گزارشهای خوب تنها زمینهای برای رشد بازار هستند اما تحرکات اصلی باید به بهانههای مختلف از جمله حمایت دولت یا دستکم کاهش ریسکهای تحمیلی از این محل و رشد در بازارهای موازی محقق شود. ارزیابی گزارشهای ۹ماهه شرکتها و مقایسه آن با ۹ماهه ۱۴۰۱ نشان میدهد که مجموع شرکتهای بورسی و فرابورسی طی ۹ماهه امسال حدود ۸۲۰همت سود ساختند که نسبت به ۹ماهه سالقبل با رشد ۶۷درصدی همراه بودند، ضمن اینکه مجموع درآمدهای شرکتهای بورسی و فرابورسی با رشد ۲۵درصدی نسبت به مدت مشابه سالقبل به بیش از ۳۱۰۰ همت رسیده و حاشیه سود خالص مجموعه بازار هم از ۲۰درصد در ۹ماهه ۱۴۰۱ به ۲۶درصد رسیدهاست.
از طرفی در فصل پاییز شرکتهای بورسی و فرابورسی حدود ۲۰۰ همت سود ساختند که نسبت به پاییز سالقبل با رشد حدود ۵۰درصدی همراه بودهاست. بررسی نسبت P/E گذشتهنگر بازار نشان میدهد که در شرایط فعلی در محدوده ۶.۹ واحد قرار دارد که نسبت به میانگین بلندمدت خود پایینتر بوده و این نشان از ارزندگی بازار در مقطع فعلی است. برای مثال صنعت الفین نوع اتیلن در ۹ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سالقبل سود خالص، رشد ۲۵درصدی داشته و درآمد این صنعت نیز رشد ۱۱درصدی داشتهاست. حاشیه سود خالص آنها نیز حدود ۲درصد رشد کرده است؛ این در حالی است که در صنعت اورهسازان شاهد کاهش درآمد بودیم و دلیل عمده آن هم افت در قیمتهای جهانی بوده که باعثشده سود خالص اورهسازان کاهش پیدا کرده و حاشیه سود خالص آنها نیز ۱۴درصد افت داشتهباشد. در آهن و فولادیها بالطبع به دلیل رشد تولید و فروش این صنایع شاهد افزایش فروش و سودآوری آنها بودیم؛ بهطوریکه حاشیه سود آنها ۶درصد رشد داشته و سود خالص صنعت فولادی نیز حدود ۹۰درصد رشد کردهاست. سایر صنایع هم عموما سود ساختند، با اینوجود اما حتی در صنایعی که سودسازی قابلتوجهی داشتند هم شاهد تحرکات خاصی نبودیم.
کامل ابراهیمیان، تحلیلگر بازار سرمایه درخصوص اینکه چرا بازار به گزارشهای خوب ۹ماهه و فصل پاییز شرکتها واکنش نشان نمیدهد، گفت: علت اصلی آن ریسکهای سیستماتیکی است که پیرامون بازار و شرکتهای بورسی و سهامداران اعمال میشود. برای مثال ابلاغیه مربوط به شرکت پالایش و پخش که هفته گذشته صادر شد بیش از ۶۰هزار میلیاردتومان از فروش و سود شرکتهای پالایشی را کم کرد و منافع سهامداران به سمت دولت سرازیر شد. اتفاقی که متاسفانه اوایل امسال و در اردیبهشت از بابت ابلاغ نرخ خوراک گاز پتروشیمیها و گاز صنایع نیز با آن مواجه بودیم. وی ادامه داد: بهعبارت دیگر ریسکهای قوانین و مقررات و دستدرازی دولتها به منافع شرکتها و میلیونها سهامدار بورسی و فرابورسی به حدی رسیده که این عدماطمینان منجر به گریز سهامداران از بازار شفاف بورس شدهاست و سهامداران در این برهه زمانی با سوال بزرگی مواجهند تحتاین عنوان که؛ دولتها، مجلس و مجموعه قوانین تا چه اندازه پیشروی خواهند کرد که سرمایه و دارایی آنها را در شرکتهای بورسی و فرابورسی تحتتاثیر قرار دهد؟
این تحلیلگر بازار سرمایه عنوان کرد: اینکه یکشبه ابلاغیهای بیش از ۶۰ همت از منافع سهامداران را از بین ببرد، ریسکی است که باعث گریز سهامداران میشود و بالطبع ما شاهد افت ارزش معاملات در بازار سرمایه و افت شاخصکل و افت ارزش شرکتها نیز هستیم. با همین ابلاغیه ارزش کل بازار هم حدود ۳۰۰هزارمیلیارد تومان افت کرد.
ابراهیمیان ادامه داد: تا زمانیکه دولت و مجلس قوانین و مقرررات را بهضرر سهامداران و نفع درآمدهای کوتاهمدت خود تغییر دهند و این ریسک در بازار سرمایه وجود داشتهباشد، ما شاهد یک بازار بیرمق و بدون جذابیت برای سرمایهگذاران خواهیم بود و سرمایهگذاران به سمت بازارهای موازی که از شفافیت کافی هم برخوردار نیستند از جمله ارز، سکه، مسکن و خودرو هجوم خواهند برد. همانطور که در هفتههای اخیر هم شاهد این اتفاق بودیم و بهرغم کاهش و افت ارزش بازار سرمایه سایر بازارها با سفتهبازی بیش از ۲۰درصدی رشد داشتند.
دیدگاهتان را بنویسید