شاخص کل بورس پس از گذشتن از سطح ۲.۱ میلیون واحدی ، برای ادامه دادن به مسیر صعودی به شک و تردید افتاد و همین شد که دو روز معاملاتی اخیر در بازار سهام شاهد برتری عرضه بر تقاضا بودیم و فروشندگان توانستند به خریداران غلبه کنند.
تکنیکالیستها میگویند که اصلاح شکل گرفته در قیمتها ، باتوجه به اینکه بازار بعد از مدت طولانی رکود و فرسایش شروع به حرکت در مسیر صعودی کرده ، طبیعی بوده و اگر پیششرط ثبات ارزش معاملات خرد را در نظر بگیریم ، به نظر میرسد شاخص با یک استراحت کوتاه مجددا در مسیر افزایشی قرار بگیرد.
تاثیر عوامل بنیادیای که سبب به حرکت درآمدن بازار شده بیش از آن است که فقط منجر به صعود ۷-۸ روزه شود. با توجه به سطح اهمیت موضوع تجدیدارزیابی داراییها ، رسیدگی به درخواستهای افزایش سرمایه از این محل توسط سازمان بورس و اوراق بهادار در اولویت قرار دارد. سازمان بورس برنامه منسجم و قطعی برای انجام این اقدام در نظر گرفته که متناسب با ظرفیت و شرایط هر ناشر، به نظر این تجدید ارزیابی عملی خواهد بود. توجه داشته باشید که تجدید ارزیابی یک فرآیند پیچیده و دقیق است و قطعا زمانبر خواهد بود. پس تاثیراتی که این امر بر وضعیت هر شرکت میگذارد را باید در یک پلن بلندمدت در نظر گرفت و نگاه مقطعی به آن نداشت.
با توجه به شرایط حاکم و سیاستهای بانک مرکزی در کنترل رشد نقدینگی و توافقات در بحث آزادسازی منابع ارزی بلوکهشده کشور در خارج، انتظار میرود در کوتاهمدت نرخ ارز در همین قیمتهای فعلی باقی بماند و شاهد رشد آنچنان خاصی نباشیم، البته در صورتی که اتفاق غیرمترقبه خاصی رخ ندهد.بنابراین میتوان اظهار کرد که پس از یک رشد خوب در کوتاهمدت، شاخص کل به محدوده مقاومتی بسیار مهم ۲میلیون و ۱۷۰هزار واحد تا ۲میلیون و ۲۰۰هزار واحد رسیده است. در این محدوده شاید بتوان انتظار داشت یک استراحت در روند صعودی شکل بگیرد و پس از اصلاحات قیمتی و زمانی و تجدیدقوا، دوباره شاهد نوسانات مثبتی در آینده در بازار سرمایه باشیم.
ورود پول حقیقیها ، عامل تعیینکننده روند بازار سهام
بررسی میانگین ارزش دلاری بازار سهام نیز نشان میدهد که این متغیر آماری به کانال ۱۷۲میلیارد دلاری رسیدهاست که نسبت به میانگین هفته گذشته، رشد ۹میلیارد دلاری را در این متغیر آماری مشاهده میشود. با توجه به ثبات قیمت دلار و افزایش ارزشریالی بازار سرمایه، ارزش دلاری بازار سرمایه با افزایش همراه شدهاست و از کف خود در کانال ۱۵۴میلیارد دلار که در هفتههای گذشته بهثبت رسید، فاصله گرفتهاست.
بهنظر میرسد که بازار در ادامه مسیر معاملاتی میتواند اخبار و هیجان مثبت تزریقی ناشی از اخبار بنیادی را دستمایه رشد خود قرار دهد که مساله تجدید ارزیابی شرکتها نیز یکی از این موارد است. به هر حال بازار سهام در روزهای اخیر روند جدیدی را آغاز کرده که بهنظر میرسد تداوم این روند مستلزم ثبت ارزش معاملات بالا و ورود پول حقیقی در ادامه مسیر است.
مسیر بورس تا پایان آذرماه
شاید بتوان «صعود تدریجی و لاکپشتی» در شاخصهای بازار سرمایه را محتملترین گزینه تا پایان آذرماه مطرح کرد. به نظر میرسد هرچه به پایان سال نزدیکتر شویم، با مشهود شدن آثار کاهش ارزش پول ملی، احتمالا رغبت بیشتری به سمت بازار سهام مشاهده خواهد شد؛ به ویژه اینکه اگر سیاستهای اقتصادی حول محور کنترل نرخ ارز تثبیت شود، بازار سهام با توجه به وضعیت بازارهای رقیب، گزینه مطلوبتری برای سرمایهگذاری خواهد بود. البته از آنجا که بورس تهران معمولا مورد گزند سیاستگذاریهای اقتصادی واقع شده است، از منظر ریسکپذیری این بازار در گروه بازارهای پرریسک قرار گرفته است.
روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟
در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با کاهش ۱۰۰۲۲ واحدی به ۲ میلیون و ۱۶۱ هزار واحد رسید، شاخص هموزن افت ۲۶۳۷ واحدی با رسیدن به رقم ۷۴۴,۶۵۸ واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با افزایش ۳۳ واحدی برروی ۲۶,۲۳۰ واحد ایستاد.
فولاد، شستا، حکشتی منفیسازان اصلی بورس بودند و کگهر، انتخل، فصبا بیشترین نقش مثبت در فرابورس را داشتند.
خودرو، فلزات اساسی، محصولات شیمیایی به ترتیب با ارزش معامله ۴۲۶ میلیارد تومان، ۳۴۳ میلیاردتومان و ۲۵۰ میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشتهاند.
ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی در بازار امروز برابر ۶۳۸۳ میلیارد تومان بود.
در بازار امروز ۶۸۱ نماد فعال وجود داشت که ۱۷۲ نماد در مدار مثبت ، ۴۰۶ نماد در مدار منفی و مابقی بر روی صفر تابلو معامله شدند. از میان نمادهای منفی ۳۹ نماد افت بیش از ۴ درصدی داشتند و از میان مثبتها ۴۲ نماد با رشد بیش از ۴ درصدی همراه بودند.
نمای پایانی بازار در روز شنبه ۱۸ آذرماه ۱۴۰۲ :
*حاشیهی بازار و اخبار موثر*
مالیات ۱۱۲۲ همتی کجا خرج میشود؟
بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۳ نشان میدهد، دولت به اندازه کل درآمد مالیاتی ۱۱۲۲ هزار میلیارد تومانی، در سال آینده حقوق و دستمزد پرداخت میکند.
جمع هزینه پرداخت حقوق و دستمزد در لایحه بودجه سال آینده ۱۱۲۱ هزار میلیارد تومان برآورده شده، یعنی دقیقا به اندازه درآمد مالیاتی.
البته ۳۸۵ هزار میلیارد تومان هم به صندوقهای بازنشستگی پرداخت میشود تا صرف حقوق بازنشستگان گردد. به این ترتیب، مجموع حقوق کارمندان و بازنشستگان از کل درآمد مالیاتی هم بیشتر است.
کاهش ۲۰ دلاری قیمت نفت طی ۲ ماه
قیمت جهانی نفت طی دو ماه گذشته با کاهش ۲۰ دلاری از ۹۵ دلار به ۷۵ دلار رسیده است.
دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۳ قیمت نفت را ۷۰ دلار در هر بشکه پیشبینی کرده، ولی مرکز پژوهشهای مجلس محتملترین سناریو برای قیمت نفت در سال آینده را ۶۵ دلار اعلام کرده است.
گفتنی است ایران به خاطر تحریم ها برای فروش نفت مجبور به اعمال تخفیف قابل توجه بر روی نفت خود میباشد که در واقعیت اختلاف معناداری بین این دو قیمت (فرض بودجه و نفت تخفیفی) شکل گرفته است و تا برقراری تحریم ها ادامه خواهد داشت.
دیدگاهتان را بنویسید