بازار سهام پس از ماهها کمرمقی در دو روز گذشته رشد مناسبی را تجربه کرده است. باید اظهار کرد بورس تحت تاثیر محرکهای گوناگونی قرار دارد که این محرکها در صعود بازار مانند کاتالیزگری مثبت نقش ایفا میکنند و هنگام نزول نیز میتوان ردپای منفی این عوامل را در بازار جستوجو کرد.
نرخ بهره و سیاستهای ضد و نقیض را میتوان از جمله عواملی دانست که در چند ماه گذشته بیشترین تاثیر منفی را بر بازار گذاشتند. سیاستهایی همچون افزایش نرخ بهره و انتشار سپردههای گواهی خاص با نرخ ۳۰درصد در کنار تحتالشعاع قرار دادن سود بنگاهها برای جبران ناترازیها در کسری بودجه که در مصوبه پالایشیها دیدیم، خود به حال خستهکننده بازار افزودند و تمایل به سرمایهگذاری در بورس را کاهش دادند.
متغیر تاثیرگذار دیگر بر بازار سهام را میتوان نرخ ارز عنوان کرد که در سال جاری نوسانات رو به بالایی را به دلیل افزایش تنشها و ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک به ثبت رساند. در آن زمان نیز میان بازار سهام و بازار ارز واگرایی ایجاد شد و با وجود رشد نرخ ارز در بحبوحه تنشهای ژئوپلیتیکی، بازار سهام به دلیل افزایش نااطمینانی سرمایهگذاران، روندی نزولی به خود گرفت. به نظر میرسد عامل اصلی رشد دلار در زمان تنشهای منطقهای افزایش نااطمینانی بوده و جنس صعود نرخ ارز در روزهای گذشته ناشی از افزایش انتظارات تورمی است.
آیا انتظارات تورمی در سال آینده افزایش می یابد؟
با توجه به وضعیت اقتصاد در سال جاری که با سیاست های دستوری کنترل شد، تعداد زیادی از کارشناسان اقتصادی و بورسی معتقد هستند موج انتظارات تورمی در سال آینده تشدید می شود و به تبع آن، بازارهای مالی نیز وضعیت صعودی تری را تجربه می کنند.
اما در طرف دیگر با توجه به رویه ای که دولت فعلی درباره بورس در پیش گرفته ، کارشناسان بورسی به رشد عجیب و غریب بازار سهام در سال آینده امید ندارند. چرا که متغیرهای گوناگونی از جمله اعمال سیاستهای کارشناسینشده همچنان میتوانند سایه سنگینی بر بازار ایجاد کنند و بورس را با چالشهای جدیدی روبهرو کنند. با این وجود به دلیل خاصیت بیشواکنشی و افت قیمتی سهام گوناگون بازار در سال جاری میتوان چشمانداز روشنی برای بورس در سال آینده متصور باشیم که این چشم انداز مثبت همراه با یک بازدهی منطقی و معقول هم راستا با سایر بازارها خواهد بود.
وضعیت بازار سهام در هفته های باقی مانده از سال جاری
در خصوص سناریوهای پیش روی بازار تا انتهای سال جاری سه سناریو را میتوان بررسی کرد. در حالت خوشبینانه در صورتی که افزایش نرخ ارز تا پایان سال ادامهدار باشد، بازار میتواند تا سطوح ۲میلیون و ۳۰۰هزار واحدی رشد مطلوبی داشته باشد.
در صورتی که دلار در محدودههای ۶۰هزار تومانی افتوخیز داشته باشد و نهادهای مالی نیز تا انتهای سال فروش سهام را به دلیل تسویه اعتباری پیگیری کنند، شاخص کل بورس تهران میتواند تا محدوده ۲میلیون و ۲۰۰هزار واحدی رشد کند.
در حالت بدبینانه نیز در صورتی که اخبار منفی به بازار مخابره شود و روح بازار را بهشدت تحتتاثیر قرار دهد، بازار میتواند افت بیشتری با وجود ارزندگی فعلی به ثبت برساند که چندان نمیتوان به آن وزن زیادی بخشید.
روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟
در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با کاهش ۶۹۱۴ واحدی به ۲ میلیون و ۱۴۰ هزار واحد رسید، شاخص هموزن افت ۴۴۳۸ واحدی با رسیدن به رقم ۷۳۵,۷۹۱ واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با کاهش ۱۷۶ واحدی برروی ۲۵,۰۴۰ واحد ایستاد.
فولاد، وبملت، فملی منفی سازان اصلی بورس بودند و آریا، زاگرس، سامان بیشترین نقش منفی در فرابورس را داشتند.
خودرو، بانک ها، فلزات اساسی به ترتیب با ارزش معامله ۱۱۶۹ میلیارد تومان، ۳۲۸ میلیاردتومان و ۳۲۵ میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشتهاند.
ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی در بازار امروز برابر ۷۰۵۴ میلیارد تومان بود. این رقم به عنوان پنجمین رکورد بین روزهایی با بیشترین ارزش معاملات خرد از مهرماه تاکنون ثبت شد.
در بازار امروز ۶۵۲ نماد فعال وجود داشت که ۱۲۴ نماد در مدار مثبت ، ۴۶۳ نماد در مدار منفی و مابقی بر روی صفر تابلو معامله شدند. از میان نمادهای منفی ۹۰ نماد افت بیش از ۴ درصدی داشتند و از میان مثبتها ۲۲ نماد با رشد بیش از ۴ درصدی همراه بودند.
نمای پایانی بازار در روز دوشنبه ۱۴ اسفند ماه ۱۴۰۲ :
*حاشیهی بازار و اخبار موثر*
پیشنهاد عجیب و غریب برای واگذاری پرسپولیس
مدیرکل نظارت بر شرکتهای سازمان تأمین اجتماعی گفت:اصلا مسئله خرید باشگاه پرسپولیس توسط سازمان تأمین اجتماعی مطرح نیست.
بلکه پیشنهاد شده که بهجای بخشی از بدهی سنگین دولت به سازمان تأمین اجتماعی، باشگاه پرسپولیس منتقل شود!
ما درخواستی برای خرید باشگاه پرسپولیس ندادیم و این پیشنهاد احتمالا از سوی خود دولت است.
تمدید کاهش عرضه نفت توسط اوپک پلاس
اعضای اوپک پلاس روز یکشنبه موافقت خود را با تمدید کاهش تولید داوطلبانه ۲.۲ میلیون بشکه در روز در سه ماهه دوم سال جاری اعلام کردند که هدف آن ثبات بازار و حمایت از قیمت نفت است.
عربستان سعودی، متعهد به تمدید کاهش قابل توجه داوطلبانه ۱ میلیون بشکه ای خود تا پایان ژوئن است و در واقع سطح تولید خود را در حدود ۹ میلیون بشکه در روز حفظ می کند. علاوه بر این، روسیه اعلام کرد که تولید و صادرات نفت خود را به میزان ۴۷۱ هزار بشکه در روز در سه ماهه دوم کاهش خواهد داد.
فروش ۵۰ میلیارد کیلووات ساعت برق به مصرف کنندگان بالای یک مگاوات تا پایان سال
معاون بازار برق ایران با اشاره به اینکه امکان حضور مشترکان قراردادی بالای یک مگاوات در بورس انرژی فراهم شده است، گفت: تا پایان سال جاری میزان فروش برق به مصرف کنندگان بالای یک مگاوات به ۵۰ میلیارد کیلووات ساعت میرسد.
دیدگاهتان را بنویسید