تقسیم سود نقدی، وجوه یا پولی است که به طور کلی به سهامداران به عنوان بخشی از درآمد فعلی شرکت یا سود انباشته پرداخت می شود. در واقع هیئت مدیره باید انتشار سود سهام را اعلام کند و تصمیم بگیرد که آیا سود سهام باید ثابت بماند یا تغییر کند. به عنوان مثال، یک شرکت پالایشی، به ازای هر سهم، ۱۰۰ تومان سود ساخته است و اعضای هیئت مدیره این شرکت تصمیم می گیرند که ۲۰ تومان از این سود را تحت عنوان سود تقسیمی بین سهامداران شرکت مذکور تقسیم کنند که به آن سود تقسیمی یا DPS گفته می شود.
سرمایه گذاران بلندمدت که می خواهند سود خود را به حداکثر برسانند، می توانند سود سهام خود را نیز سرمایه گذاری کنند و از روش سود مرکب استفاده کنند.
توجه داشته باشید که سیاست های هیئت مدیره شرکت ها برای تقسیم سود نقدی متفاوت هستند و برخی از مدیران شرکت ها علی رغم سودسازی مناسب بنگاه های اقتصادی در اختیار خود، تمایل دارند که سود ساخته شده از شرکت خارج نشود و برای افتتاح طرح های توسعه و… در نظر گرفته شود و معمولا چنین شرکت هایی درصد کمی از سود شرکت را به عنوان DPS در نظر می گیرند.
زمان بندی پرداخت سود نقدی
در مجمع عمومی سالیانه شرکت ها که هیئت مدیره میزان سود تقسیمی را مشخص می کند، تاریخ دریافت این سود نیز تعیین می شود. در واقع نوع و زمان دریافت سود تقسیمی برای سهامداران خرد و عمده و همچنین سهامداران حقوقی و حقیقی متفاوت است و سهامداران برای اطلاع از نحوه دریافت و همچنین زمان دریافت سود نقدی سهام خود، بایستی به سایت کدال و اطلاعیه های منتشر شده شرکت ها مراجعه کنند.
کدام شرکت ها سود سهام پرداخت می کنند؟
شرکت هایی که سود سهام پرداخت می کنند، معمولا از جریان نقدی پایدار برخوردار هستند و تجارت آن ها معمولا فراتر از مرحله رشد است. این چرخه رشد تجارت تا حدی توضیح می دهد که چرا شرکت های در حال رشد، سود سهام پرداخت نمی کنند. آن ها برای گسترش فعالیت های خود، ایجاد کارخانه، افزایش پرسنل و… به این بودجه نیاز دارند.
توجه داشته باشید که شرکت های زیان ده که هر ساله به دلیل مشکلات اقتصادی با ضرر و زیان در صورت های مالی خود همراه می شوند، سودی در اختیار ندارند که بخواهند آن را در بین سهامداران خود تقسیم کنند. بنابراین، اگر هدف شما از خرید سهام و فعالیت در بازار بورس، سرمایه گذاری بلندمدت و شرکت در مجامع شرکت ها است، حتما باید به صورت های مالی شرکت مذکور دقت کنید.
سود تقسیمی چه تاثیری بر صورت های مالی دارد؟
یکی از نکاتی که باید به آن اشاره کنیم، تاثیر تقسیم و یا عدم تقسیم سود بر صورت های مالی شرکت ها است که در ادامه به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم.
هنگامیکه هیئت مدیره یک شرکت سود تقسیمی سهام خود را اعلام می کند، موارد زیر اتفاق می افتد:
- سود انباشته (بخشی از حقوق صاحبان سهام) کاهش می یابد.
- بدهی های جاری (مانند سود سهام قابل پرداخت) افزایش می یابد.
هنگامیکه سود نقدی پرداخت می شود، موارد زیر اتفاق می افتد:
- بدهی های جاری (سود سهام قابل پرداخت) کاهش می یابد.
- دارایی های جاری (نقدی) کاهش می یابد.
سود نقدی سهام به چه کسانی تعلق می گیرد؟
در واقع سود نقدی سهام به هر کسی که در مجمع شرکت مذکور سهامدار باشد، تعلق می گیرد. در واقع تفاوتی ندارد که یک روز قبل از مجمع سهم را بخرید یا از مدت ها قبل آن سهام را برای سرمایه گذاری خریداری کرده باشید. سود به ازای هر سهم تقسیم شده و هر شخصی که سهام بیشتری داشته باشد، سود بیشتری نیز دریافت می کند.
قیمت سهام بعد از تقسیم سود نقدی چه تغییری می کند؟
پاسخ این سوال که می گوید: قیمت سهام بعد از تقسیم سود نقدی چه تغییری می کند، ساده است؛ اما بسیاری از فعالان بازار سرمایه از آن اطلاعی ندارند. در واقع، قیمت سهام بعد از تقسیم سود نقدی کاهش پیدا می کند و برای تعیین قیمت، سهام شرکت بدون دامنه نوسان بازگشایی می شود.
به عنوان مثال، قیمت سهام یک شرکت قبل از برگزاری مجمع، ۱۰۰۰ تومان بوده است و هیئت مدیره این شرکت تصمیم گرفته است که ۵۰ تومان از سود ساخته شده را به عنوان سود تقسیمی برای سهامداران در نظر بگیرد. بنابراین، با کسر این ۵۰ تومان، قیمت اولیه سهام این شرکت به ۹۵۰ تومان می رسد و بعد از مجمع، سهام آن با قیمت پایه ۹۵۰ تومان و بدون دامنه نوسان بازگشایی خواهد شد.
توجه داشته باشید که قیمت سهام بعد از تقسیم سود نقدی کاهش پیدا می کند؛ اما باز شدن سهام بدون دامنه نوسان و اتفاقات پس از آن قابل پیش بینی نیست و قیمت سهام ممکن است کاهش یا افزایش داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید