به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد، در روزهای پیشرو اخبار مربوط به جزییات لایحه بودجه ۱۴۰۳ درصد صدر تاثیرگذارترین اخبار اقتصادی قرار میگیرد. لایحه بودجه به عنوان اصلیترین سند مالی یک سال آینده کشور میتواند بر بازارهای مختلف تاثیرات متفاوتی داشته باشد که بازار سرمایه نیز از آن مستثنا نیست.
در صورتی که لایحه بودجه منجر به افزایش کسری بودجه شود دولت برای تامین این کسری ممکن است از ابزارهای مالی مانند اوراق قرضه استفاده کند و فروش اوراق قرضه، عرضه اوراق بهادار در بازار را افزایش میدهد. این افزایش عرضه میتواند به کاهش قیمت آن منتهی شود که این امر نیز میتواند کاهش ارزش سهام شرکتهای بورسی و افت بازار سرمایه را در پی داشته باشد. اما در صورتی که کسری بودجه پیشبینیشده در لایحه بودجه قابل تامین باشد تاثیر منفی بر بازار سرمایه تحمیل نخواهد شد.
گردونهی بازار بر مدار اخبار میچرخد
در روزهای گذشته اهالی بازار سهام با یک خبر عجیب مواجه شدند. خبر دریافت مالیات از صندوقهای با درآمد ثابت در روزهای گذشته بهسرعت در حال دست به دست شدن است. فارغ از این موضوع، کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که تزریق پیدرپی اخبار به متن بازار، سمتوسوی آن را با تغییر مواجه میکند. به این صورت که علاوه بر اینکه بازار متاثر از متغیرهای مختلف توانایی برای جذب پول ندارد، دریافت اخبار گوناگون و انتشار بدون راستیآزمایی آنها نیز موجب افزایش ترس سهامداران خرد و حقیقی خواهد شد. این اتفاق از اردیبهشت بارها تکرار شده و اخبارپراکنی سبب شده بازار در برخی روزها متوقف شود.
تجربه نشان میدهد ذهن سرمایهگذاران بازار سرمایه بهشدت تحتتاثیر این عامل روانی است. از طرفی هم بسیاری از بازیگران بازار سرمایه با اتکا به همین مورد نوسانات بازار را به نفع خود رقم میزنند.
از اینرو در این بازار رفتارهای تهاجمی بیش از بازارهای دیگر به چشم میخورد؛ بهویژه آنکه سرمایهگذاران در مواجهه با اخبار مثبت و بعضا حمایتی واکنشهای کوتاهمدت نشان میدهند اما در قبال اخبار مبهم و منفی ممکن است طی ماههای مدید درگیر اثرات روانی آن باشند و به طولانی شدن صفوف فروش دامن بزنند.
بررسی انتشار اخبار گوناگون در بازار سرمایه نیز بر این نکته تاکید میکند. همه اخباری که از ابتدای سال منتشر شده و جهت بازار سهام را تغییر داده، بهنوعی در راستای کسب منابع بیشتر برای دولت بوده است. به همین دلیل تا زمانی که دولت با کسری بودجه و منابع دست به گریبان است، شاهد اخبار ناگهانی و مختلف در بازار خواهیم بود. اخبار مرتبط با نرخ خوراک، صندوقهای بازنشستگی و حالا هم مالیات بر صندوقهای با درآمد ثابت گویای این است که دولت به دنبال تامین کسری بودجه و منابع خود است. با واکاوی این اخبار متوجه خواهیم شد که بازار در گام نخست با اخباری مبهم و کلی روبهرو شده است که توانسته منجر به هراس بیشتر در فضای کلی بازار شود.
روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟
در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با افزایش ۲۱۳۶ واحدی به ۲ میلیون و ۲۰ هزار واحد رسید، شاخص هموزن افزایش ۳۰۱۶ واحدی با رسیدن به رقم ۷۰۳,۵۴۵ واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با افزایش ۴۸ واحدی برروی ۲۵,۰۰۰ واحد ایستاد.
شستا، اخابر، نوری مثبتسازان اصلی بورس بودند و آریا، غصینو، خدیزل بیشترین نقش مثبت در فرابورس را داشتند.
خودرو، انبوهسازی و محصولات شیمیایی به ترتیب با ارزش معامله ۲۵۲ میلیارد تومان، ۲۰۵ میلیاردتومان و ۱۵۸ میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشتهاند.
ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی در بازار امروز برابر ۳۸۰۶ میلیارد تومان بود.
در بازار امروز ۶۸۲ نماد فعال وجود داشت که ۲۸۳ نماد در مدار مثبت ، ۲۰۹ نماد در مدار منفی و مابقی بر روی صفر تابلو معامله شدند. از میان نمادهای منفی ۱۲ نماد افت بیش از ۴ درصدی داشتند و از میان مثبتها ۵۲ نماد با رشد بیش از ۴ درصدی همراه بودند.
نمای پایانی بازار در روز سهشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۲ :
*حاشیهی بازار و اخبار موثر*
لایحه بودجه ۱۴۰۳ امروز به مجلس نرفت
سخنگوی دولت: با درخواست هیأت رئیسه مجلس ارائه سند لایحه بودجه ۱۴۰۳ به بعد از تصویب برنامه هفتم موکول شد.
حماس: به توافق آتشبس نزدیک هستیم
«اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در اظهاراتی گفت: به توافق آتش بس نزدیک شده و پاسخمان را به برادران قطری و واسطههای دیگر تحویل داده ایم.
حماس مدعی شده جزئیات آتش بس موقت بشردوستانه در ازای آزادی گروگان ها در ساعات آینده اعلام خواهد شد.
برنامه تولید ۴ میلیون بشکه نفت در ۱۴۰۳
وزیر نفت گفت:تولید نفت در این دولت از ۲ میلیون ۳۰۰ هزار بشکه در روز به ۳ میلیون ۴۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است و تاپایان امسال هم قول دادیم به ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه و سال آینده به ۴ میلیون بشکه برسد.
دولت قبل اعتقادی به ساخت پالایشگاه نداشت اما در دولت سیزدهم علاوه بر افزایش ظرفیت ۱۰ پالایشگاه نفتی موجود، احداث پالایشگاههای جدید در دستور کار قرار گرفت.
امروز ۹۸ درصد خانوار شهری و ۸۹ درصد خانوار روستایی از نعمت گاز بهرهمند هستند، تنها به میزان ۲ درصد خانوار شهری و نزدیک به ۱۱ درصد خانوار روستایی باقی مانده است.
اولین جزئیات بودجه ۲۴۲۹ هزار میلیارد تومانی ۱۴۰۳
منابع عمومی دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۳ بیش از ۲۴۲۹ هزار میلبارد تومان در نظر گرفته شده که نسبت به بودجه امسال ۱۶.۷ درصد افزایش دارد.
واگذاری دارایی های سرمایه ای یا به عبارتی درآمد نفتی در بودجه سال اینده ۶۱۴ هزار میلیارد تومان هست که در مقایسه با بودجه ۱۴۰۲ بیش از ۱۶ درصد کاهش دارد.
در بودجه ۱۴۰۳بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان برای واگذاری شرکتهای دولتی در نظر گرفته شد.
دیدگاهتان را بنویسید