مهدی دلبری، تحلیلگر بازار سرمایه معتقد است؛ در حالحاضر فشار بانکمرکزی و دولت به تقاضای سهامداران میچربد و کسی در بدنه دولت نیز گوش شنوایی ندارد. او در اینباره گفت: نرخ بهره خیلی بالاست و همه بازارها وارد رکود شدهاند اما، سیاستگذار پولی با شعار مهار تورم همه بازارها را به رکود وحشتناکی دچار کرده است و از طرفی دولت هم نشانداده در رفتار با بورس هرچند وقت یکبار سراغ صنعتی میآید و با دستاندازی در آن صنعت سعی میکند قسمتی از کسریبودجه و هزینههای سرسامآور خود را به صنایع تحمیل کند.
وی ادامه داد: مثال آن را روز گذشته و در ابلاغیه فرآوردههای نفتی دیدیم. از سوی دیگر پالایشگاهها مجبور به تولید بنزین میشوند و به واسطه تحریم نمیتوانند بنزین باکیفیتی را تولید کنند و از طرفی دولت در حال برداشت جریمه از این صنعت است. با این وضعیت در کوتاهمدت بعید است بازار سرمایه بتواند جلوی تورم را بگیرد و دلیل آنهم مشخص است. حاشیه سود بنگاهها در حال افزایش است و هرقدر شرکتها تلاش کنند با رشد دلار فروش خود را افزایش دهند، لزوما فروش بیشتر به سود بیشتر تبدیل نمیشود و این درد امروز صنایع و تولید است، بنابراین میبینیم که در چند سالگذشته طرح توسعهای بلندمدتی در صنایع نداشته و شاهد ورود پول سنگینی به بازار نیز نبودهایم و تامین مالیها هم عموما مربوط به آن دسته است که از دلالی سود میبرند؛ یعنی افزایش سرمایهها از جنس طرح توسعه نیست و این هم از دلایلی است که باعثشده بازار سرمایه کمرونقی را شاهد باشیم.
دلبری عنوان کرد: در مورد متغیرهایی که میتوانند بازار را تکان دهند محرک اصلی میتواند رونقهای جهانی، داخلی یا گشایشهای سیاسی باشد اما در کوتاهمدت نگاه بازار به دلار است اما باید صبر کرد و ببینیم تکلیف دلار نیمایی چه میشود، چون از طرفی شاهد فاصله بسیار زیاد بین دلار نیما و دلار بازار آزاد هستیم و یکی از نکاتی که بازار را رنج میدهد؛ این فاصله دلالی است که به اقتصاد تحمیل شدهاست. باید بپذیریم که افراد زیادی از فاصله دلار بازار آزاد و نیما و تحریمها منفعت کسب میکنند و صدای سهامداران جایی شنیده نمیشود. این تحلیلگر بازار سرمایه گفت: واقعیت این است که دلار نیما نباید فاصلهای با دلار بازار آزاد داشتهباشد و دلیل منطقی برای وجود این فاصله وجود ندارد اما باید بپذیریم عدهای از این فاصله بهره میبرند و این افراد متاسفانه به سیاستگذاران نزدیک هستند، بنابراین این فاصله حفظ میشود، وگرنه هیچ منطقی نمیتواند پاسخ این سوال را بدهد که چرا یارانه باید از جیب سهامداران تامین شود؟ اگر دولت میخواهد یارانه بدهد، باید از جیب خودش بدهد، اما باید بپذیریم که این افراد و باندهای فساد خیلی قدرتمند هستند.
دیدگاهتان را بنویسید