محبوبه اسکندری، رییس اداره توسعه کالایی بورس کالای ایران به عنوان مدرس این کارگاه آموزشی، تمامی فرایندهای معاملاتی، نحوه دریافت کد، سفارشدهی، فروش، تحویل و مزایای معاملات گواهی سپرده شمش طلا را برای خبرنگاران حاضر در این کارگاه تشریح کرد.
وی گفت: گواهی سپرده شمش طلا یکی از ابزارهای نوین مالی برای معامله شمش طلاست که معاملات آن در قالب ورقه بهادار برای اولین بار در اسفند ماه ۱۴۰۱ در بورس کالای ایران راه اندازی شد.
اسکندری همچنین به مزیت اصلی معاملات گواهی سپرده شمش طلا نیز اشاره و اظهار کرد: سرمایهگذاران خُرد هم میتوانند در بازار حضور یابند و طلا را در قالب اوراق با پشتوانه ۱۰۰ سوت یا همان یک دهم گرم طلا در این بازار خریداری کنند.
رییس اداره توسعه کالایی بورس کالای ایران ، افزود: در گواهی سپرده کالایی شمش طلا دارایی پایه این ابزار، شمش طلای حدودا یک کیلوگرمی با عیار نزدیک به ۲۴ است و هر گواهی معادل ۱۰۰ سوت (یک دهم گرم) از شمش طلا و سقف هر سفارش خرید ۱۰۰۰ گواهی سپرده معادل ۱۰۰ گرم شمش طلا است.
به گفته وی، این معاملات در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۰ تا ۱۰:۳۰ پیشگشایش و از ساعت ۱۰:۳۰ تا ۱۷ و در پنجشنبه ها تا ساعت ۱۵به صورت حراج پیوسته انجام می شود.
اسکندری ادامه داد: معاملات شمش طلا براساس بند ۹ ماده ۹ قانون “مالیات بر ارزش افزوده” مصوب ۳ اردیبشهت ماه ۱۴۰۰ و قانون مالیاتهای مستقیم از پرداخت مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده معاف است.
وی گفت: در این ابزار، محدودیت تعداد دارایی برای مشتریان صندوق سرمایهگذاری کالایی پشتوانه طلا و بازارگردان وجود ندارد و برای سایر اشخاص نیز ۵۰۰ هزار گواهی سپرده کالایی معادل ۵۰ کیلوگرم شمش طلا است. همچنین حداقل تغییر قیمت هر سفارش ۱۰ ریال برای هرگواهی سپرده کالایی تعیین شده است.
اسکندری ادامه داد: آمار کلی بازار گواهی سپرده کالایی شمش طلا نشان میدهد که از ابتدای راهاندازی تاکنون یک تن و ۹۷۷ کیلوگرم به ارزش ۶۵ هزار و ۷۸ میلیارد ریال داد و ستد شده است.
وی همچنین از مزایای گواهی سپرده کالایی شمش طلا می توان به ایجاد بازار متشکل، رسمی و با اطلاعرسانی لحظهای قیمت برای طلا، امکان سرمایهگذاری در بازار طلا با حداقل سرمایه، ایجاد امکان مدیریت ریسک نرخ ارز برای صادرکنندگان و واردکنندگان، ایجاد اطمینان از جهت ذخیره امن طلای اصالتسنجی شده برای مشتریان، کاهش جرایم به دلیل عدم نیاز به جابجایی طلا در معاملات و نگهداری طلا در خزانه بانک و همچنین تسهیل فروش طلا توسط معادن و امکان توسعه معادن با توجه به ظرفیت فروش مطمئن نام برد.
رییس اداره توسعه کالایی بورس کالای ایران در خصوص هزینه انبارداری این ابزار نیز گفت: هزینه روزانه انبارداری به ازای هر سپرده گواهی شمش طلا معادل ۳۰ ریال است که در سامانه انبار برای دارنده گواهی سپرده شمش طلا اعمال میشود. این هزینه ممکن است به صورت دورهای متناسب با تغییرات قیمت شمش طلا تعدیل شود.
وی افزود: به عنوان مثال هزینه یک روز انبارداری برای یک شمش طلای تقریبا یک کیلوگرمی(با عیار ۹۹۵) که حدودا معادل ۱۰ هزار گواهی سپرده شمش طلاست برابر با ۳۰ هزار تومان است. همچنین هزینه انبارداری در زمان فروش گواهی سپرده از وجه فروشنده کسر و در دفتردارایی انبار اعمال میشود.
اسکندری گفت: مشتریان میتوانند بدون انجام معامله به صورت دورهای، از طریق شارژ دفتر دارایی خود اقدام به تسویه هزینه انبارداری کنند.
گفتنی است؛ این کارگاه آموزشی صبح امروز، چهارشنبه ۸ آذرماه با حضور جمعی از خبرنگاران حوزه بازار سرمایه در تالار معاملات بورس کالای ایران برگزار شد.
خبرنگار: مولود غلامی
دیدگاهتان را بنویسید