×

گزارش بازار چهارشنبه 11بهمن ماه؛
گرفتاری بورس در دام تصمیمات سیاست گذار /آیا بانک مرکزی با انتشار گواهی سپرده خاص در کنترل تورم موفق خواهد بود؟/نوبت به بورس هم می رسد

  • کد نوشته: 238556
  • ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
  • ۰
  • بورس هفته خوبی را سپری نکرد. کاهش های هر روزه شاخص کل سبب شد تا در نهایت در روز چهارشنبه شاهد رسیدن رقم شاخص به 2 میلیون و 107 هزار واحد باشیم و تا از دست دادن کانال 2.1 میلیون واحدی فاصله چندانی باقی نمانده است. در هفته ای که به پایان رسید بورس به خودی خود توانایی رشد نداشت ، اما با تصمیم جدید دولت برای انتشار گواهی سود سپرده با نرخ سود علی الحساب 30 درصد ، بورس باز هم از اولویت سرمایه گذاری یک پله عقب تر افتاد. اما هر چه قیمت دلار پس از افزایش هایی که داشته باثبات تر شود ، احتمال شروع حرکت بورس برای جبران عقب ماندگی از دلار بیشتر است ، از این رو تحلیلگران همچنان عقیده دارند که رالی صعودی بورس هم بالاخره آغاز خواهد شد و اوضاع تا همیشه به این منوال نخواهد ماند.
    گرفتاری بورس در دام تصمیمات سیاست گذار /آیا بانک مرکزی با انتشار گواهی سپرده خاص در کنترل تورم موفق خواهد بود؟/نوبت به بورس هم می رسد
  • با بررسی رویکرد بانک مرکزی در اجرای سیاست پولی و روند طی‌شده در بازار بین‌بانکی این‌گونه برداشت می‌شد که از نیمه دوم سال جاری بانک مرکزی از شدت کمپین انقباض پولی خود کاسته و در حال هدایت نرخ بهره شبانه و سطح کلی نرخ بهره در اقتصاد به سطوح پایین‌تر است؛ اما روز دوشنبه طبق اعلام بانک مرکزی از تاریخ ۱۱ بهمن ماه بانک‌ها مجاز خواهند بود تا اوراق گواهی سپرده خاص با نرخ سود علی‌الحساب ۳۰ درصدی را به مدت ۷ روز برای سپرده گذاران عرضه کنند. این نرخ ۳۰ درصدی به صورت علی الحساب اعلام شده و سود قطعی پس از پایان دوره طبق فرمول حساب و پرداخت خواهد شد.

    بانک مرکزی به دنبال چه هدفی است؟

    به طور کلی به نظر می‌رسد هدف بانک مرکزی از اعطای مجوز انتشار گواهی سپرده ۳۰ درصدی همزمان با تشدید انتظارات تورمی و تضعیف قابل توجه ارزش پول ملی در حقیقت تحت تاثیر قراردادن درجه سیالیت نقدینگی (قدرت تورم زایی نقدینگی) و کاهش نسبت پول به نقدینگی و افزایش سهم شبه‌پول از آن در راستای تضعیف تقاضای کل در سطح اقتصاد و دور نگه داشتن نقدینگی سرگردان از بازار‌های کالا و دارایی جهت جلوگیری از رشد قیمت‌هاست.

    بر این اساس سیاست پولی در بلندمدت با توجه به اینکه روی عوامل بنیادین اقتصاد نظیر نیروی کار، سرمایه و فناوری تاثیری ندارد خنثی بوده و انتظار می‌رود همزمان با افزایش سطح نرخ بهره اگر سیاستگذار پولی موفق به کنترل انتظارات تورمی آینه‌نگر نشود قادر به تقویت پول ملی و همچنین کاهش تورم نخواهد بود و موفقیت سیاست بانک مرکزی ارتباط زیادی با انتظارات فعالان اقتصادی دارد.

    با وجود اینکه پیش از این نیز شاهد تجهیز منابع بانک‌ها با نرخ‌های بالاتر از مصوب و ترجیحی برای مشتریان ویژه نظیر ۲۶.۵ درصد برای صندوق ها و همچنین نرخ های ۲۹ درصدی اخزا و صندوق های درآمد ثابت بودیم اما انتشار این اوراق جدید و پذیرش رسمی سطح نرخ بهره ۳۰ درصدی توسط بانک مرکزی می تواند این سطح را تثبیت کرده و سطوح بالاتر را در دسترس قرار دهد. این مساله در نگاه اول می‌تواند با افزایش نرخ بازده بدون ریسک در مدل‌های قیمت‌گذاری دارایی منجر به افزایش حداقل نرخ بازده مورد انتظار سرمایه‌گذاران و کاهش ارزش دارایی‌های ریسکی و افت ضرایب بازار شود.

    همچنین این موضوع منجر به افزایش بهای تمام‌شده پول برای بانک‌ها نیز خواهد شد. از طرفی با وجود روند صعودی اخیر نرخ حواله سامانه ای تی اس شاهد تشدید قابل توجه شکاف میان نرخ ارز سامانه نیما و بازار آزاد هستیم که می‌تواند زمینه‌ساز تعدیل مثبت مجدد نرخ ارز سامانه نیما طبق روند تاریخی شود.

    با بررسی متریک‌های ارزش‌گذاری بازار نظیر ضرایب آینده‌نگر، ارزش دلاری بازار، نسبت ارزش بازار به تولید ناخالص داخلی (نسبت بافت)، ارزش بازار به نقدینگی کشور و … می‌توان نتیجه گرفت که در حال حاضر بازار سهام در ارزندگی بالایی به سر می‌برد و شاهد فروش‌های افراطی در سطح بازار با ترس از عوامل ریسک سیستماتیک هستیم که فرصت زودگذر و خوبی را در این سطوح قیمت ایجاد می‌کند؛ هرچند سیاست‌های دولت در بخش‌های مختلف منجر به رشد کمتر از تورم درآمد شرکت‌ها و کاهش حاشیه سود آنها شده است.

    روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟

    در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با کاهش ۳۰۳۷ واحدی به ۲ میلیون و ۱۰۷ هزار واحد رسید، شاخص هم‌وزن افت ۱۶۹۸ واحدی با رسیدن به رقم ۷۳۲,۷۱۵ واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با کاهش ۷۱ واحدی برروی ۲۵,۴۱۶ واحد ایستاد.

    فولاد، پارسان، وبملت منفی‌سازان اصلی بورس بودند و بپاس، هرمز، انتخاب بیشترین نقش منفی در فرابورس را داشتند.

    انبوه سازی، خودرو، فلزات اساسی به ترتیب با ارزش معامله ۲۸۹ میلیارد تومان، ۲۵۴ میلیاردتومان و ۲۳۳ میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشته‌اند.

    ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی در بازار امروز برابر ۴۵۴۰ میلیارد تومان بود.

    در بازار امروز ۶۸۰ نماد فعال وجود داشت که ۱۸۷ نماد در مدار مثبت ، ۳۴۱ نماد در مدار منفی و مابقی بر روی صفر تابلو معامله شدند. از میان نمادهای منفی ۲۴ نماد افت بیش از ۴ درصدی داشتند و از میان مثبت‌ها ۲۵ نماد با رشد بیش از ۴ درصدی همراه بودند.

    نمای پایانی بازار در روز چهارشنبه ۱۱ بهمن ماه ۱۴۰۲ :

    *حاشیه‌ی بازار و اخبار موثر*

     دستور معاون اول رییس جمهور برای بازنگری در نرخ خوراک و فرآورده پالایشگاه‌ها

    با دستور دکتر مخبر معاون اول رییس جمهور «دستورالعمل نحوه محاسبه قیمت خوراک و فرآورده های نفتی پالایشگاه‌ها» با رویکرد حفظ قابلیت پیش‌بینی پذیری و حمایت از صنایع بورسی مورد بازنگری قرار می گیرد.

    با پیشنهاد وزارت اقتصاد و تایید معاون اول رئیس جمهور، دولت تصمیم بر بازنگری بندهایی از «دستورالعمل جدید نحوه محاسبه قیمت خوراک و فرآورده های نفتی پالایشگاه‌ها» که اخیرا تهیه و ابلاغ گردیده بود گرفت.

    همچنین دولت در تلاش است که برای تسویه بدهی خود به صنایع بخصوص با اولویت صنایع بورسی، فرآیند، سازوکار و زمان‌بندی مشخصی را تهیه کند.

    حماس: تا پایان هفته به توافق‌ها در نشست پاریس پاسخ می‌دهیم

    در پی برگزاری نشست محرمانه‌ای در پاریس با محوریت دستیابی به توافق برای توقف جنگ در غزه و ارائه پیش‌نویس توافق صورت گرفته به جنبش حماس، این جنبش اعلام کرد که طی روز‌های آتی به تفاهمات صورت گرفته پاسخ خواهد داد.

    مذاکره مستقیم خریداران خصوصی چینی با ایران برای واردات نفت

    رویترز به نقل از منابع بازرگانی آگاه گزارش کرد پالایشگاه‌های چینی مستقل در پی درخواست ایران برای قیمت بالاتر و پیش پرداخت قبل از بارگیری محموله‌ها، همچنان خرید نفت از ایران برای فوریه را به تاخیر انداختند.

    مذاکرات میان ایران و پالایشگاه‌های چینی مستقل در خصوص تغییر قیمت، در اواسط دسامبر آغاز شد و باعث کاهش استقبال خریداران خصوصی چین از نفت ایران شد.

    قطر: به ارتباط گسترده با ایران ادامه می‌دهیم

    وزیر خارجه قطر گفت:ایران همسایه ما است و به ارتباط گسترده با آن ادامه می‌دهیم و تمام طرف‌های منطقه را به آرامش تشویق می‌کنیم.

    متهم کردن “آژانس آنروا” به‌طور کامل عادلانه نیست.

    همه نیاز داریم که به دیپلماسی پناه ببریم، اوضاع خاورمیانه را کنترل کنیم و بر حل مشکلات تمرکز کنیم.

    آمریکا در صدد پاسخگویی

    ای‌بی‌سی نیوز از قول مقامات آمریکایی گزارش داد:  پاسخ واشنگتن به کشته شدن سه سربازش، طی چند روز آینده و با حمله به اهداف متعدد خواهد بود.

    نویسنده: سارا عصمتی گودرزی
    منبع: بااقتصاد
    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *