صبح امروز وزیر اقتصاد و دارایی از تایید دستورالعمل اصلاحی نحوه توقف و بازگشایی نماد ها خبر داد و گفت: این اصلاحیه موجب شفافیت در بازار سرمایه می شود و از این پس اصل بر این است که نماد ها طی ۶۰ الی ۹۰ دقیقه بازگشایی شوند و در شرایط عادی نمادی بیش از ۹۰ دقیقه متوقف نخواهد بود.
به گزارش پایگاه خبری “بااقتصاد”، پیش از این شاپور محمدی رئیس سازمان بورس نیز با اعلام زمان بندی اجرای قانون توقف و بازگشایی نمادها ،ظرف دو ماه آینده نماد متوقف نخواهیم داشت. به این ترتیب هر نمادی که بسته شود ظرف ۶۰ دقیقه بازگشایی می شود و این تحول بزرگی در کشور است.
با گذشت یک ماه از این خبر و نزدیک شدن به پایان مهلت اعلام شده از سوی سخنگوی سازمان درمورد اصلاحیه قانون توقف و بازگشایی نمادها، به بررسی نمادهای متوقف در یک سال گذشته پرداخته ایم.
بر اساس لیست منتشر شده توسط شرکت بورس حدود ۸ نماد متوقف بورسی بجامانده از سال گذشته آکنتور، سکارون، وبصادر، وپارس، وپاسار، ونیرو، لپارس و شمواد هستند و ۱۷ نماد متوقف شده از ابتدای سال جاری؛ ونوین، وکار، وسینا، وساپا، وتجارت، وپست، وپترو، مرقام، کپشیر، فمراد، فاراک، فاذر، شپمچا، شپلی، شپترو و دفارا در این لیست مشاهده میشوند. بر اساس این بررسیها و با توجه به در نظر گرفتن تنها مقدار سهام شناور این نمادها، میتوان گفت حدود ۲۳۲ هزار میلیارد ریال از ارزش نقدینگی موجود در بورس بدلیل این توقفها حبس شده و قابلیت معامله و فعالیت در بازار بورس را ندارند.
علی اسلامی بیدگلی، مدیرعامل شرکت مشاوره سرمایهگذاری آرمان آتی نیز درباره موضوع تغییر رویه توقف نمادها ضمن مثبت ارزیابی کردن این تغییرات، یکی از نشانههای اصلی یک بازار کارا را قدرت نقدشوندگی در این بازار دانست و گفت: اگر بخواهیم بازار سرمایه را به سمت یک بازار کارا پیش ببریم، باید قدرت نقدشوندگی بازار را نیز افزایش دهیم.
وی ادامه داد: موثرترین راه برای افزایش نقدشوندگی، کاهش توقف نماد شرکتها است و به نظر میرسد در حال حاضر بستر اجرایی برای این اقدام وجود دارد. دلیل اصلی بیشتر توقفهای طولانی مدت نمادها طولانی شدن ارائه گزارش از طرف شرکتهاست که در دنیا راهکاری که برای این موضوع اندیشیده شده، اعلام گزارش شفاف سازی از سوی شرکت است.
اسلامی دلیل دوم توقف بسیاری از نمادها را برگزاری مجامع شرکتها میداند و میگوید: در گذشته، چند روز قبل از برگزاری مجمع، نماد متوقف و چند روز بعد از برگزاری مجمع بازگشایی میشد، اما در حال حاضر این مدت زمان توقف به ۲ روز کاهش پیدا کرده است که این اقدام موجب برداشته شدن یکی از ریسکهای سرمایهگذاری در بازار سرمایه خواهد شد.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه افزود: در بازارهای مالی دنیا مدت زمان توقف نماد جهت شفافسازی کمتر از یک روز است و در موارد ایجاد ابهام یا نوسانات قابل توجه در سهام یک شرکت، نماد شرکت برای چند دقیقه متوقف و سپس اطلاعرسانیهای لازم انجام و نماد شرکت مجددا بازگشایی میشود. این درحالی است که در بازار سرمایه ایران در برخی مواقع توقف نمادها چندین ماه طول میکشد و سهامداران حقیقی و خرد در چنین شرایطی بیشترین زیان را متحمل میشوند. چون معمولاً سهامداران خرد چشمانداز سرمایهگذاری کوتاه مدتتری نسبت به سهامداران عمده و حقوقی دارند.
اسلامی درباره انتقال ریسک به خریداران سهام شرکتهایی که اطلاعات مالی خود را شفاف نمیکنند، معتقد است: سرمایهگذاری که با آگاهی نسبت به وجود ابهام و ریسکهای افشا شده و افشا نشده این شرکتها اقدام به سرمایهگذاری میکند، در واقع این ریسک را آگاهانه پذیرفته است.
وی میافزاید: بهتر است سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در چنین شرکتهایی از مشاوره و تحلیل شرکتهای “مشاوره سرمایهگذاری” بهره برده تا با تحلیلهای تخصصی با همه ریسکها و مزایای این شرکتها آشنا شوند.
مدیرعامل شرکت مشاوره سرمایهگذاری آرمان آتی در پاسخ به این سوال خبرنگار پایگاه خبری “با اقتصاد” که با توجه به اینکه در رویه جدید، افزایش قیمت بیش از ۲۰ درصد در ۵ جلسه معاملاتی منجر به توقف نماد میشود، برای نمادهایی که بعد از عرضه اولیه تا مدتها صف خرید و بازدهی قابل توجه دارند چه باید کرد؟ گفت: ارزشگذاری نامناسب در سفارشگذاریهای عرضه اولیه عامل اصلی این اتفاق است و باید پس از این، فرآیند کشف قیمت عرضههای اولیه در روش بوک بیلدینگ و ارزشگذاری تحلیلگران ارتقا یابد تا شاهد حذف بازدهیهای نامتعارف در عرضههای اولیه باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید