به تازگی مجوز فعالیت شرکت لیزینگ گسترش سرمایهگذاری ملی از سوی بانک مرکزی تمدید شد، به نظر شما داشتن مجوز در این بازار چه اهمیتی دارد؟
مجوز فعالیت این شرکت بعد از گذشت هشت سال سابقه حضور در این بازار تمدید شده است. این شرکت از مجموعههای قدیمی و دارای خاستگاه در صنعت لیزینگ است که از سال ۱۳۸۲ تاسیس و راهاندازی شده است. حدود هشت سال قبل، اولین مجوز رسمی بانک مرکزی را دریافت کرده، اما پس از آن، نیازمند رعایت استانداردهای مرجع ناظر بود که در نهایت در سال گذشته پس از کسب استانداردهای لازم با تلاش همکاران و کارشناسان مجموعه، مجوز فعالیت شرکت تمدید شد. تمدید مجوز شرکت فرآیند کارشناسی داشت و به سادگی صورت نگرفت، اصلاح ساختار مالی شرکت با حمایت بیدریغ سهامداران عمده یعنی شرکت گروه توسعه ملی، شرکت ایرانخودرو و سایرین صورت گرفت. بانک مرکزی برای تمدید فعالیت شرکتهای لیزینگ با بهرهگیری از سازوکارهای نظارتی و استانداردهای فنی، شرایط شرکتهای متقاضی را بررسی میکند، به همین دلیل تمام ابعاد و مستندات چند ساله فعالیت شرکت طی یک سال گذشته مورد بررسی دقیق کارشناسی قرار گرفت و در نهایت مجوز فعالیت این شرکت از سوی مرجع نظارتی تمدید شد. برهمین اساس تایید بانک مرکزی به منزله نماد اعتبار و اعتماد عمومی به شرکتهایی چون شرکت لیزینگ گسترش سرمایهگذاری ملی است. نهاد ناظر در برابر تمدید مجوز فعالیت که به شرکت اعطا میکند، خود را نماینده عموم جامعه و مسئول میداند و شرکتهای دارای مجوز نیز به طور متقابل خود را در برابر اعتماد نهاد ناظر و سیاستگذار، مسئول میدانند.
برنامه امسال شرکت برای حضور در بازار لیزینگ چیست؟
یکی از برنامههای اصلی شرکت در سال جاری متنوعسازی خدمات با توجه به فضای کسب و کار کشور است. احتمالا در صورت تامین مالی، شاهد حضور این شرکت در بازار لیزینگ مسکن خواهیم بود. همچنین با توجه به چشمانداز بازار سرمایه، هماینک شاهد مطالعه و بررسی لیزینگ سهام نیز هستیم که با قطعی شدن آن در آینده نزدیک خبرهای خوبی برای سرمایهگذاران بورسی داریم. در مجموع، متنوعسازی حوزههای حضور، تمرکز و مذاکره با خودروسازان داخلی، وصول مطالبات و تقویت ارائه تسهیلات از برنامههای امسال شرکت است.
چشمانداز صنعت لیزینگ را در سال جاری چگونه میبینید؟
چشمانداز کسب و کار خدمات مالی لیزینگ جدا از فضای کسب و کار کشور نیست. صنعت لیزینگ در زمانی که نرخ تورم و قیمتها در حال افزایش است، به دنبال بهینهسازی و حفظ قدرت خرید مشتریان است. باتوجه به چشمانداز آتی روند قیمتها، شرکتهای لیزینگ آینده مطلوب و فرصتهای اقتصادی را برای مشتریان تامین میکنند. در زمانهایی که نرخ تورم روند افزایشی دارد، شرکتهای لیزینگی که بتوانند با نرخهای منصفانه، منافع مشتریانشان را تامین کنند، موفق خواهند بود.
فعالیت شرکتهای لیزینگ تا حدود زیادی تابع شرایط تامین مالی و تصمیمات بانک مرکزی در این حوزه است، نرخ سود بانکی چه تاثیری در فعالیت شرکتهای لیزینگ دارد؟
تامین مالی صنعت لیزینگ رابطه مستقیم با تعیین نرخ سود بانکی و رفتار کلان بازار پول دارد، چنانچه نرخ سود بانکی به صورت متوازنی تعیین شود، شرکتهای لیزینگ میتوانند با ارائه طرحهای کارساز و جذاب، نیاز مشتریان را تامین کنند. به همین دلیل در سال جاری صنعت لیزینگ میتواند موفقیتآمیز عمل کند و ما هم به عنوان یک شرکت پیشرو از این قاعده مستثنی نیستیم.
آیا هم اینک صنعت لیزینگ با چالشهای تامین مالی روبهرو نیست؟
شرکتهای لیزینگ با چالشهای متعددی روبهرو هستند که نرخ سود بانکی برای تامین مالی شرکتهای لیزینگ هم یکی از آنهاست. یا باید نرخ سود بانکی از سوی نهاد ناظر آزاد شود تا موسسات مالی به صورت رقابتی نرخ سود خود را تعیین کنند یا اینکه نرخ سود باید منطقی شود. اکنون سه درصد بالاتر از نرخ سود بانکی است که واقعا پاسخگوی عملیات و اقتصاد لیزینگ نیست. در حال حاضر نرخ سود تسهیلات با نرخ تجهیز منابع شرکتها همخوانی ندارد؛ به طوری که این نرخ جایی برای سودآوری شرکتهای لیزینگ باقی نمیگذارد. شرکتهای لیزینگ به سمت زیان میروند و در آینده کسب و کار پر رونقی نخواهند داشت. تامین منابع مالی شرکتهای لیزینگ با نرخ مناسب منجر به ارائه خدمات بهتر، مناسبتر و تسهیل فرآیند خرید اقساطی مشتریان میشود.
چالشهای پیشروی شرکتهای لیزینگ چیست؟
چالشهای صنعت لیزینگ با توجه به اینکه راهبردهای شرکتهای لیزینگ تابع تصمیمات سایر حوزهها است، بسیار است. مشکلی که اکنون در برابر شرکتهای لیزینگ است، ورود حوزه تولید در قالب فروش اقساطی به بازار لیزینگ است. در حالی که توان شرکتهای تولیدکننده برای فروشهای اعتباری و اقساطی کوتاهمدت است و گاهی آنها را با مشکلات مالی و نقدینگی مواجه میسازد. فروش اقساطی و واسپاری کالا یک فرآیند حرفهای و تخصصی است که شکلگیری شرکتهای لیزینگ هم بر همین اساس بوده است.
راهکار یا پیشنهاد شما چیست؟
راهکار مورد نظر ما این است که هر سازمانی به ویژه شرکتهای تولیدکننده به ماموریت اصلی خود بازگردند، اگر شرکتهای واسپاری از سوی برخی از تولیدکنندگان تاسیس شدهاند، قرار بر این بود که در فرآیند زنجیره فروش قرار گیرند، بنابراین اجازه دهند که این شرکتها به ماموریت اصلی خود بپردازند و موسسات مالی هم همینطور، در مسیر خود فعالیت کنند تا موازیکاری صورت نگیرد. ازسوی دیگر، نهاد ناظر و نهاد قانونگذار در مسیر حمایت از شرکتهای لیزینگ قوانین و مقرراتی مانند رفع موانع قانون مالیات ارزش افزوده وضع کنند تا این شرکتها بتوانند با قدرت بیشتر فعالیت کنند. همچنین نظارت بر موسسات غیرمجاز هم راهکار دیگری است برای ساماندهی بازار شرکتهای لیزینگ است.
تبعات فعالیت موسسات غیرمجاز برای شرکتهای لیزینگ دارای مجوز چیست؟
حضور شرکتهای بدون مجوز در بازار لیزینگ باعث بیاعتمادی نسبت به این صنعت در چند سال اخیر شده است. انتظار میرود دستگاههای نظارتی با همکاری بانک مرکزی به شناسایی شرکتهای غیرمجاز بپردازند و ضمن جلوگیری از فعالیت آنان، در عین حال به شرکتهایی که امکان اخذ مجوز از بانک مرکزی را دارند نیز مساعدت کنند.
یکی از انتقادات و گلایههای جدی فعالان صنعت لیزینگ اخذ مالیات ارزش افزوده است.
به نکته خوبی اشاره کردید، مالیات ارزش افزوده یکی از بزرگترین دغدغههای شرکتهای لیزینگ است که باعث بیاعتمادی مشتریان به خرید خودروی لیزینگی میشود. شرکتهای لیزینگ نسبت به این قانون معترض هستند چون محاسبه ۹ درصد مالیات ارزش افزوده یک بار برای فروش خودرو طبق قانون قابل پذیرش است، اما اگر مشتری همین خودرو را از لیزینگ خریداری کند باید دوباره مالیات ارزش افزوده بپردازد. این مساله آسیب جدی به فروش شرکتها وارد کرده است.
نظارت بانک مرکزی بر شرکتهای لیزینگ طبق قانون همچون موسسات مالی و اعتباری صورت میگیرد، اما در زمینه اخذ مالیات ارزش افزوده، درباره لیزینگها همچون موسسات مالی و اعتباری رفتار نمیشود. این یعنی تبعیض در تعامل! اخذ مجدد مالیات ارزش افزوده در شرکتهای لیزینگ از مشتریان ضمن آنکه باعث تحمیل مجدد هزینه و افزایش قیمت تمام شده محصول و خدمت میشود، تاثیر منفی بر سود شرکتهای لیزینگ داشته و رقابت را در این عرصه کاهش داده است.
فارغ از نقدها و چالشها، به نظر شما صنعت لیزینگ در مجموع چه رهاوردی برای توسعه فروش کالای ایرانی داشته است؟
کارنامه عملکرد صنعت لیزینگ پربار است. شرکتهای فعال در این حوزه توانستهاند نقش موثری در فروش محصولات و کالای ایرانی در سبد مصرفی کالاهای بادوام خانوارهای ایرانی داشته باشند.
با وجود همه چالشهایی که وجود داشته و به بخشی از آنها اشاره شد، شرکتهای لیزینگ در تامین تجهیزات، ماشینآلات و توسعه فروش خودرو نقش پررنگی داشتهاند. صنعت لوازم خانگی بر دوش صنعت لیزینگ به رشد و توسعه مناسبی دست یافته است. جدا از این، شرکتهای لیزینگ نقش بسیار موثری در اجرای پروژههای ساختمانی داشتهاند. ماشینآلات صنعت ساختمان هم در این حوزه از فرصتهای صنعت لیزینگ بهره برده است.
درسالی که از سوی مقام معظم رهبری مزین است به سال حمایت از کالای ایرانی، جا دارد که از این شرکتهای لیزینگ به عنوان موتورها و پیشرانههای اقتصاد کشور حمایت جدی شود. یکی از حمایتهای جدی از صنعت لیزینگ حضور و تعامل جدی قوه قضائیه در کنار شرکتهای لیزینگ برای دریافت وصول مطالبات این شرکتها است که تاکنون هم اقدامات موثری در این حوزه انجام شده است اما لازم است این تعاملات برای وصول مطالبات شرکتها افزایش یابد.
دیدگاهتان را بنویسید