در سالهای اخیر با گسترش فرهنگ بیمه و توجه مردم به خرید پوششهای بیمهای به ویژه در بیمههای زندگی، شرکتهای بیمه برای سرمایهگذاری، حق بیمهها را طبق آییننامه مصوب شورایعالی بیمه در بازارهای سهام، سپرده بانکی و املاک به گردش درآوردند.
گذشته از این ساختار و کارکرد شرکتهای بیمه، به مساله و وظیفه اصلی این صنعت باید اشاره کرد که «پذیرش و مدیریت ریسک» است. هر فعالیت اقتصادی اعم از تولیدی، کشاورزی و خدماتی دارای ریسکهایی است که در دنیا برای آن یک رشته بیمهای تعریف شده است. در کشور ما نیز بیمهها توانستهاند پوششهای مورد نیاز را طراحی و ارائه کنند.
صنعت بیمه به واسطه بازوهای اجرایی خود یعنی کارگزاران رسمی بیمه، نمایندگان و بازاریابان، کار جذب و شناسایی ریسک را انجام داده و تیم فنی و آکچوئری شرکتهای بیمه به ارزیابی و پذیرش این ریسکها میپردازند.
یکی از چالشهای ۸۰ سال عمر بیمهگری در ایران، عدم توسعه یافتگی فرهنگ بیمه در جامعه بوده است که سالها تلاش شده است این مهم تحقق یابد که بیمه یک نیاز است. تا حدودی در سالهای اخیر با گسترش شرکتهای بیمه و خصوصیسازی این صنعت و ورود بازیگران جدید از جمله در سال گذشته پدیده استارتآپهای بیمهای، شاهد آن هستیم ضریب نفوذ بیمه در جامعه در حال رشد است.
چالشهایی در صنعت بیمه وجود دارد از جمله رقابتهای ناسالم، ارائه نرخهای غیر فنی و نرخ شکنی که این نوع رفتارها به بدنه صنعت بیمه و اعتماد عمومی ضربه میزند و ما با پدیده بیمه توسعه روبهرو میشویم. خوشبختانه بیمه مرکزی و بورس نظارتهای خوبی را در سالهای اخیر انجام دادهاند و جلوی خیلی از نرخشکنیها گرفته شده است.
بیش از چندین هزار نفر در شبکه فروش صنعت بیمه فعالیت میکنند و سالانه صدها فارغالتحصیل دانشگاهی رشته بیمه آماده ورود به بازار کار میشوند. صنعت بیمه ظرفیت پذیرش دارد اما ظرفیت و فرصت را ایجاد نکردهایم، برای همین امر یک بخشی معتقدند درهای صنعت بیمه بسته است. خلق مزیت و خلق فرصت در صنعت بیمه نیاز به خلاقیت و انعطافپذیری دارد، چه بسیار طرحها و ایدههای جدید متناسب با نیاز جامعه که ه بدلیل عدم خروج شرکتهای بیمه از پوسته سنتی بلاتکلیف مانده است.
متاسفانه به رغم پیگیریهای بیمه مرکزی و نهادهای صنفی صنعت، هر روز یک عوارض جدید بر بیمه وضع میشود، به خصوص در بیمه شخص ثالث، هزینههای بیمهگری، خسارتها و... علاوه بر این شرکتهای بیمه باید به فکر پرداخت سهم ارگانها و نهادهای مختلف هم باشند.
سالها است وعده حذف مالیات ارزش افزوده از صنعت بیمه شنیده میشود و وزرای مختلف اقتصاد در ادوار گوناگون این وعده را دادهاند اما هیچگاه این موضوع رنگ واقعیت به خود نگرفته است. اگر صنعت بیمه پویا باشد، اقتصاد پویا میشود چرا که این صنعت قابلیت دارد ریسکهای اقتصادی را پوشش دهد و در مقابل حق بیمهها را در جای مناسب سرمایهگذاری کند و چرخ اقتصاد را بچرخاند.
نویسنده: مهرداد ریاحی، دبیرکل انجمن بیمه
دیدگاهتان را بنویسید