به گزارش پایگاه خبری”بااقتصاد” به نقل از ایسنا، تولید ناخالص داخلی یکی از مقیاسهای اندازه گیری در اقتصاد است که در برگیرنده مجموع ارزش کالاها و خدمات نهایی است که در طی یک دوره معین که معمولا یک سال تعریف شده در یک کشور تولید میشود. در این تعریف منظور از کالاها و خدمات نهایی، کالا و خدماتی است که در انتهای زنجیره تولید قرار میگیرند و خود آنها برای تولید و خدمات دیگری خریداری نمیشوند.
طی سه ماهه سوم سال ۲۰۱۷ میلادی تولید ناخالص داخلی در ایران ۳۸۸ میلیارد دلار بود که در سه ماهه چهارم این سال به ۴۳۸ میلیارد دلار میرسد؛ بنابر پیش بینیها در سه ماهه اول سال ۲۰۱۸ تولید ناخالص داخلی به عددی معادل ۳۸۲ میلیارد دلار خواهد رسید که این تولید در سه ماهه دوم سال ۲۰۱۸ با کاهشی چهار میلیارد دلاری روبهرو خواهد شد و به عددی معادل ۳۷۸ میلیارد دلار خواهد رسید.
با این حال براساس پیش بینی انجام شده در مورد شاخص اقتصادی تولید ناخالص داخلی که بنابر آمار و شاخصهای بین المللی توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شده، تولید ناخالص داخلی به طور متوسط فصلی در سال ۲۰۲۰ عددی معادل ۴۵۱ میلیارد دلار خواهد بود.
نکته قابل اشاره در مورد میزان تولید ناخالص داخلی این که در سال ۲۰۱۵ میلادی این شاخص در ایران معادل ۳۹۳ میلیارد دلار بوده که ۰.۶۳ درصد از اقتصاد جهان را تشکیل میدهد. علاوه بر این متوسط تولید ناخالص داخلی ایران طی سالهای ۱۹۶۵ تا ۲۰۱۵ به میزان ۱۵۹ میلیارد دلار بوده است.
بنا بر پیش بینی اقتصادی صورت گرفته، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی طی سه ماهه سوم سال ۲۰۱۷ میلادی معادل ۴.۳ درصد بود که در سه ماهه پایانی این سال به ۲.۱ درصد خواهد رسید. این در حالی است که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی در سه ماهه اول سال ۲۰۱۸ میلادی معادل ۱.۷ درصد خواهد بود که در سه ماهه دوم آن سال با رشدی قابل اشاره به ۴.۴ درصد میرسد.
علاوه بر این نرخ رشد تولید ناخالص داخلی به طور متوسط فصلی در سال ۲۰۲۰ میلادی به عددی معادل ۵.۲ درصد خواهد رسید. لازم به ذکر است تولید ناخالص داخلی در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۶ نسبت به دوره مشابه سال قبل از آن، بیش از ۱۵.۷ درصد رشد داشته و متوسط این رشد طی سالهای ۱۹۶۳ تا ۲۰۱۶ میلادی معادل ۴.۵ درصد بوده است.
قابل ذکر است که سهم بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۷ میلادی ۴۰ درصد بوده که این میزان در سه ماهه پایانی این سال نیز همین رقم باقی خواهد ماند. همچنین سهم بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی به ترتیب در سه ماهه اول و دوم سال ۲۰۱۸ میلادی معادل ۳۸ درصد است که متوسط فصلی سهم بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۰ به عددی معادل ۳۰ درصد میرسد.
این در حالی است که سهم بدهی دولت از تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۶ برابر ۳۵ درصد بوده و متوسط آن طی سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۶ برابر ۱۷ درصد بوده است.
دیدگاهتان را بنویسید