به گزارش پایگاه خبری باقتصاد به نقل از نیویورک تایمز، وندی شرمن در مقالهای به تاریخ ۹ اکتبر در نیویورک تایمز به بررسی خطرات تأیید نکردن پایبندی ایران به برجام میپردازد و عنوان میکند: «انتظار میرود که ترامپ پایبندی ایران به توافق هستهای ۲۰۱۵ که نقطه عطفی در دیپلماسی قدرتهای جهانی بود و باعث جلوگیری از رسیدن ایران به سلاح هستهای شد را تأیید نکند. ترامپ ابا دارد که پایبندی ایران به این توافق را تأیید کند اما واقعیت این است که ایران مفاد این معاهده را نقض نکرده است و مشاوران امنیت ملی نیز این موضوع را تأیید میکنند. آژانس بینالمللی انرژی اتمی که در دو سال گذشته هشت بار پایبندی ایران به معاهده هستهای را تأیید کرده است، نیز گویای این امر است».
شرمن همچنین ادامه میدهد «کاخ سفید اعلام کرده است که ترامپ پس از اعلام تصمیمش درباره پایبند نبودن ایران به برجام ، از کنگره آمریکا که در اختیار جمهوریخواهان قرار دارد، خواهد خواست تحریمهایی را که موجب از هم پاشیدن برجام خواهد شد، ضد ایران تحمیل نکند. در عوض امیدوار است کنگره قانون تازهای را تصویب کند که نگرانیهایی را مد نظر قرار بدهد که هرگز بخشی از ماموریت ابتدایی توافق هستهای نبوده است. اگر کنگره از این خواسته ی ترامپ پیروی کند، چنین اقدام یک جانبهای برای تغییر توافقنامهای چند جانبه، نابودی آن را در پی خواهد داشت».
رئیس تیم مذاکرهکننده ایالات متحده در مذاکرات هستهای همچنین در مقاله خود نوشت: «کاخ سفید اعلام کرده است که رئیس جمهوری پس از اعلام تصمیمش درباره پایبند نبودن ایران به برجام، از کنگره آمریکا که در اختیار جمهوریخواهان قرار دارد خواهد خواست تحریمهایی را که موجب از هم پاشیدن برجام خواهد شد، ضد ایران بازتحمیل نکند. در عوض او امیدوار است کنگره قانون تازهای را تصویب کند که نگرانی هایی را مد نظر قرار بدهد که هرگز بخشی از ماموریت ابتدایی توافق هسته ای نبوده است. اگر کنگره از این خواسته ی ترامپ پیروی کند، چنین اقدام یک جانبه ای برای تغییر توافقنامه ای چند جانبه ، نابودی آن را در پی خواهد داشت».
او ادامه میدهد «عدم تمایل ترامپ در پذیرش این حقیقت درباره توافق هستهای ایران که ایران را از دستیابی به سلاح هستهای منع کرد و در خدمت منافع امنیت ملی ایالات متحده نیز هست دارای پیامدهای بسیار وخیمی است. اول اینکه این تصمیم باعث از بین رفتن اعتماد متحدان آمریکا و نیز انزوای کشور ما خواهد شد. این معاهده توافقی بین ۵ کشور عضو شورای امنیت (ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین) به همراه آلمان و اتحادیه اروپا بود و تمامی این اعضا به غیر از ایالات متحده خواهان ادامه توافق هستهای با ایران هستند».
این دیپلمات آمریکایی تصریح کرد «اگر دونالد ترامپ توافق هستهای را از بین ببرد، پیامدهای ان برای سیاست خارجی ایالات متحده فاجعهبار خواهد بود و در نهایت منجر به ایجاد شکاف بین ایالات متحده و اروپا خواهد شد و رابطه کشورهای ترانسآتلانتیک را تضعیف و در عوض قدرت ایران، چین و روسیه را در جهان افزایش خواهد داد و در نتیجه این امر اگر ماه بعد ترامپ برای مقابله با کره شمالی به چین سفر کند تا بتواند حمایت این کشور را به دست بیاورد، در انجا خواهد دید که چینیها زیاد تمایلی برای این کار ندارند. اگر بار بعد از کشورها بخواهیم که حول چیزی توافق کنند مانند تلاش برای متوقف کردن فعالیتهای خطرناک کره شمالی، میبینیم که اعتبار آمریکا چقدر زیر سؤال خواهد رفت. در واقع احتمالا هرگونه امکانی برای مذاکره با کره شمالی از بین خواهد رفت چرا که پیونگ یانگ با این پیشفرض حرکت میکند که آمریکا به تعهداتش پایبند نیست حتی اگر این توافق چندجانبه باشد».
این استاد دانشگاه هاروارد مقاله خود را چنین ادامه میدهد: «چه تصمیم ترامپ مبنی بر تایید نکردن پایبندی ایران (به برجام ) سبب شود توافق خیلی زود از هم بپاشد یا خیلی آهسته، اقدام یک جانبه و غیرقابل توجیه آمریکا ، دست بالا را در اختیار ایرانی ها قرار می دهد و آنها به درستی خواهند گفت این آمریکا بود که توافق را از بین برد نه تهران. در همین حال، اگر ایران و دیگر کشورهایی که توافق را امضا کردند بخواهند برجام را حفظ کنند، آمریکا دیگر نمی تواند نگرانی های احتمالی خود را به کمیسیون مشترک منتقل کند زیرا از هیچ جایگاهی برخوردار نیست. کمیسیون مشترک، دستگاهی است که برای نظارت بر پیشرفت اجرای توافق تشکیل شد و هر شاهد احتمالی که آمریکایی ها درباره ی سایت های نظامی مشکوک ایران ارائه دهند با شک و تردید نگریسته خواهد شد».
شرمن در پایان این مقاله تصریح میکند در صورتی که مجدداً از جانب کنگره تحریمهایی علیه ایران در نتیجه خروج آمریکا از برجام اعمال شود ایران نیز فعالیت هستهای خود را آغاز خواهد کرد و دیگر اجازه نظارت بر فعالیتهای هستهای خود توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی را نخواهد داد و از مذاکره درباره سرنوشت آمریکاییهایی که در زندانهای ایران هستند، خودداری خواهد کرد.
تصور این که این پیامدها باعث ارتقای امنیت ملی ما خواهد شد بسیار دشوار است. اکنون رئیس جمهور و کنگره که در دست جمهوریخواهان است در حال بازی کردن با آتش هستند و این آتش در حال شعلهور شدن است. امیدوارم اعضای کنگره رئیس جمهور را متقاعد کنند که برجام را از بین نبرد زیر در غیر این صورت امنیت ملی ما به شکلی فاجعهبار آسیبپذیر خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید