به گزارش پایگاه خبری “بااقتصاد”، تواتر زلزله ها در ایران و آسیب ها و صدماتی که بر مناطق زلزله زده در ایران وارد آمده سبب شده که مردم نسبت به این مسئله همواره نگرانی هایی داشته باشند، وقوع زلزله در کانون های مختلف شمال، شرق و غرب ایران خرابی های بسیاری را برجای گذاشته است ، که نشان دهنده توزیع نقاط زلزله خیز و آسیب های احتمالی آن در اقصی نقاط ایران به خاطر قرار گرفتن روی یکی از دو کمربند زلزله خیز با نام “آلپا” است. وقوع زلزله در نقاط زلزله خیز امریست بدیهی اما کنترل و پیشگیری از آسیب ها نکته ای است که در همه نقاط مختلف دنیا به شکلی متفاوت با آن مواجهه می شوند. در این جا علاوه بر آمار زلزله ایران آمار ژاپن بعنوان زلزله خیزترین کشور دنیا نیز از نظر میزان تلفات گزارش شده است تا در قیاسی نابرابر از نظر شدت زلزله ها میزان تلفات با هم مقایسه شوند.
بزرگترین زلزله ها در صد سال اخیر تاریخ ایران
۱-در سال ۱۲۸۸ در منطقه سیلاخور زمین لرزه ای به بزرگی ۷.۴ ریشتر بوقوع پیوست که ۸۰۰۰کشته و ۶۴ تخریب روستا را به همراه داشت.
۲-در سال ۱۳۰۹ زمین لرزه با بزرگی ۷.۴ ریشتر سلماس را لرزاند که باعث کشته شدن ۲۵۱۴ نفر و تخریب ۶۰ روستا شد.
۳-شهر لار در سال ۱۳۳۹ با یک زمین لرزه ۶.۷ ریشتری لرزید که ۴۰۰ نفر در این حادثه کشته شده و ۷۵ درصد شهر نیز تخریب شد.
۴-زمین لرزه بوئین زهرا با شدت ۷.۲ ریشتر و ۱۰۰۰۰ کشته در سال ۱۳۴۱ به وقوع پیوست.
۵-در سال ۱۳۴۷ نیز زمین لرزه ای به بزرگی ۷.۴ ریشتر دشت بیاض را لرزاند که منجر به کشته شدن ۱۰۵۰۰ نفر و تخریب ۶۱ روستا شد.
۶-منطقه قیر در سال ۱۳۵۱ با زمین لرزه ۶.۹ ریشتری لرزید و ۴۰۰۰ نفر را به کام مرگ برد.
۱۳۵۶-۷ خورگو با ۷ ریشتر لرزید که در آن ۱۲۸ نفر کشته شدند.
۸- زلزله طبس با شدت ۷/۷ ریشتر در سال ۱۳۵۷ ، ۱۹۶۰۰ کشته و تخریب ۱۶ روستا را به دنبال داشت.
۹-در سال ۱۳۵۸ هم قائن با شدت ۷.۱ ریشتر لرزید که در اثر آن ۱۳۰ نفر جان باختند.
۱۰-سیرچ در سال ۱۳۶۰ با شدت ۷.۴ ریشتر به لرزه در آمد و ۱۳۰۰ نفر کشته شدند و ۸۵ درصد شهر هم تخریب شد.
۱۱-رودبار و منجیل در سال ۱۳۶۹ با شدت ۷.۴ ریشتر لرزید که ۳۵۰۰۰ نفر کشته به هوراه داشت .
۱۲-بیرجند نیز در سال ۱۳۷۶ با شدت ۷.۳ ریشتر لرزید و ۱۵۰۰ نفر کشته برجای گذاشت.
۱۳- در سال ۱۳۸۱ آوج در اثر زمین لرزه با خسارات زیاد در شهر و روستاها روبه رو شد. شدت زلزله آوج ۶/۶ ریشتر بود که در روستای کوچک چنگوره با ۵۰۰ نفر جمعیت ۵۴ کشته به جای گذاشت .
۱۳- بم نیز در سال ۱۳۸۲ با قدرت ۶.۵ ریشتر با خاک یکسان شد که ۴۱۰۰۰ نفر در اثر آن جان باختند.
۱۴-زرند شهر دیگریست که در سال ۱۳۸۳ با شدت ۶.۴ ریشتر لرزید و ۶۱۲ نفر در آن کشته شدند و ۱۰ روستا تخریب شد.
۱۵- در فروردین سال ۸۵ چندین زمینلرزه که بزرگترین آن ۶ ریشتر بود درود در حوالی استان لرستان را لرزاند. این زمینلرزه ۶ ریشتری ۸۴ کشته و ۱۲۶۴مجروح برجای گذاشت و موجب تخریب ۳۰ تا ۱۰۰ درصدی حدود ۳۳۰ روستا از شهرستانهای دورود، بروجرد، خرمآباد و الشتر استان لرستان شد.
۱۶-در سال ۱۳۸۹ زمین لرزهای با شدت ۴.۹ریشتر در شهرستان دورود رخ داد و بر اثر آن تعدادی واحد مسکونی در دورود دچار خسارت شدند و بیش از ۱۰۰ زخمی برجای گذاشت.
عصر روز شنبه ۲۱ مرداد ماه سال ۹۱، دو زلزله به بزرگی ۶ و ۶.۲ ریشتر در اعماق درونی زمین شهرستانهای اهر، ورزقان و هریس را با ۲۴۵روستا لرزاند و بیش از ۳۰۰ کشته و بیش از پنج هزار زخمی و مجروح بر جای گذاشت.
۱۷- بالاخره بزرگترین زلزله نیم قرن گذشته زلزله ۷.۸ ریشتری در سراوان در ۲۷ فروردین۱۳۹۲ بوده است که ۴۲ نفر کشته و ۸۵۰ نفر زخمی داشته است.
۱۸- بیست و یکمین روز آبان ، زلزلهای به بزرگی ۷.۳ ریشتر کرمانشاه در ایران و سلیمانیه در عراق را لرزاند، این زلزله طبق گزارش پزشکی قانونی تا کنون حدود ۴۳۰ کشته و ۷۱۵۶ مجروح داشته است.
ژاپن یکی از مناطق زلزلهخیز جهان است و به همین دلیل مهمترین چالش این کشور رودرو شدن با بلایای طبیعی از قبیل زلزله و سونامی است و به همین دلیل صنعت ساختمان در این کشور از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. فنآوری ساختمان در کشور ژاپن که شامل طرحهای مقاوم برای مقابله با زلزله و سونامی است از پیشرفتهترین تکنولوژی در جهان برخوردار است. شرکتهای بزرگ برای بهبود کنترل کیفیت در تمامی مراحل طراحی، مدیریت و اجرا با هم رقابت میکنند به طوری که در سال ۱۹۹۰ که صنعت ساخت و ساز در ژاپن دوباره به عنوان یکی از بخشهای اصلی اقتصاد رونق گرفت، حدود ۲۸۳ میلیون متر مشخصا به مسکن اختصاص داده شد که مجموع هزینههای ساخت ۴۹ تریلیون ین ژاپن بود. قدرتمندترین زلزله هایی که در ژاپن رخ داده است به ترتیب زیر است.
۱-زلزله توهوکو در مارس ۲۰۱۱: این زلزله با مقیاس ۹ ریشتر در جزایر توهوکو رخ داد که طبق برآوردها حدود ۲۹ هزار نفر کشته شدند و راکتورهای هستهای آسیب کامل دیدند. این زلزله قویترین زلزله ثبت شده در تاریخ ژاپن است. حدود ۵۰ پسلرزه در حدود ۶ ریشتر به بالا بعد از این زلزله ثبت شده و سه تا از این ۵۰ پسلرزه بالای ۷ ریشتر مقیاس داشتند.
۲-زلزله هویی در سال ۱۷۰۷: تنها چند سال بعد از زلزله گنروکو رخ داد که مقیاس آن ۸.۶ ریشتر بود و حدود ۵۰۰۰ نفر را در منطقه نانکایدو و توکای در جزایر هونشو و شیکوکو به کام مرگ کشاند.
۳-زلزله مایجی – سانریکو در سال ۱۸۹۶: این زلزله با مقیاس ۸.۵ ریشتر که همراه با سونامی بود حدود ۲۷هزار نفر را در سانریکو قربانی کرد. حدود ۷۶ پسلرزه ۵ ریشتری و بالاتر بعد از این زلزله نیز رخ داد.
۴-زلزله آنسای نانکای در سال ۱۸۵۴: این زلزله با مقیاس ۸.۴ ریشتر رخ داد که حدود ۱۰ هزار نفر در این زلزله در جزایر کیوشو جان خود را از دست دادند. این زلزله یک روز بعد از یک زلزله رخ داد که حدود ۲۰۰۰ نفر در ان کشته شدند و یک روز بعد از این زلزله نیز در خود آنسای ادو یک زلزله ۶.۹ ریشتری رخ داد که حدود ۶۰۰۰ نفر کشته شدند.
۵-زلزله سانریکو در سال ۱۹۳۳: این زلزله با مقیاس ۸.۴ ریشتر و همراه با سونامی که به شهرهای ساحل سانریکو در منطقه توهوکوی هونشو آسیب فراوانی رساند و بیش از ۳۰۰۰ نفر را به کام مرگ کشاند.
۶-زلزله جزایر کوریل در سال ۲۰۰۶: این زلزله نیز ۸.۴ ریشتر مقیاس داشت و همراه با سونامی بود که سواحل شمالی ژاپن را لرزاند. از انجا که این جزایر متراکم نبودند و جمعیت موجود در انها پراکنده بود این زلزله هیچ کشتهای از خود بر جا نگذاشت.
۷-زلزله آموری در سال ۱۹۶۸: این زلزله با مقیاس ۸.۲ ریشتر در ساحل شرقی هونشو و نزدیک میزاوا رخ داد که بعد از ان یک سونامی بزرگ رخ داد و حدود ۵۲ نفر در این زلزله کشته شدند.
۸-زلزله نانکایدو در سال ۱۹۴۶: در همان سال بعد از جنگ جهانی دوم در ۲۰ دسامبر ۱۹۴۶ زلزلهای با مقیاس ۸.۱ ریشتر در نانکایدو رخ داد و در تمامی جزایر شمالی هونشوی ژاپن که بزرگترین جزایر ژاپن محسوب میشوند و حدود ۱۰۰ میلیون نفر در آن مناطق تا جزایر جنوبی کیوشو زندگی میکنند. در این زلزله ۱۳۶۲ نفر جان خود را از دست دادند.
۹-زلزله گنروکو در سال ۱۷۰۳: کشور ژاپن تاکنون دو زلزله را تجربه کرده است که در آنها بیش از ۱۰۰ هزار نفر کشته شدهاند. زلزله گنروکو در سال ۱۷۰۳ و تنها با مقیاس ۸ ریشتر اما همراه با یک سونامی قدرتمند، حدود ۱۰۸ هزار نفر را به کام مرگ کشاند.
۱۰-زلزلهگریت کانتو در سال ۱۹۲۳: نکته جالب در مورد ده تا از قدرتمندترین زلزلههای ژاپن این است که مرگبارترین زلزله ژاپن در بین ده زلزله نیرومند تاریخ ژاپن در رده دهم قرار دارد. بدین معنی که مرگبارتین زلزله در ژاپن لزوما قدرتمنترین آنها نبوده است. زلزله گریت کانتو که در سال ۱۹۲۳ با مقیاس ۷.۹ ریشتر در کانتو و اول سپتامبر رخ داد و حدود ۱۰ دقیقه نیز طول کشید، و تلفات جانی بسیاری را از خود بر جای گذاشت. در این زلزله ۱۴۲ هزار نفر کشته شدند که تبدیل به یکی از مرگبارترین زلزلههای تاریخ در جهان شد.
دیدگاهتان را بنویسید