×

بورس کالا با ایجاد زمینه صادرات مازاد بر نیاز داخلی، درآمد ملی را افزایش می دهد

  • کد نوشته: 1038
  • ۱۵ شهریور ۱۳۹۶
  • ۰
  • تعیین قیمت دستوری سال هاست که در بازارهای جهانی منسوخ شده و با معاملات در بورس این محصولات به صورت شفاف در بورس های جهانی مورد معامله و قیمت آنها نیز از طریق عرضه و تقاضا مشخص می شود با این حال در ایران هنوز قیمت سنگ-آهن به صورت دستوری و گاهی با دخالت دولت تعیین خواهد شد که در اکثر مواقع ارزشی بسیار کمتر از قیمت مورد معامله در بازارهای جهانی برای این محصول در نظر گرفته می¬شود؛ این مهم از یک سو انگیزه را از تولیدکنندگان سنگ¬آهن می¬گیرد و از سوی دیگر خریداران سنگ آهن را به قیمت پایین عادت داده است.
    در این بین بورس کالا در پی شفاف کردن معاملات انحصاری سنگ آهن و ایجاد ارزش افزوده بر این ماده معدنی با عرضه آن در بورس کالاست، این در حالی است که این تصمیم نیز موافق و مخالفانی دارد. در همین راستا با مهندس محمود نوریان مدیر عامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو که قسمت بزرگی از تولیدات سنگ آهن کشور را به عهده دارد، به گفت وگو نشسته ایم که در ادامه مشروح آن را می خوانید.

    بورس کالا با ایجاد زمینه صادرات مازاد بر نیاز داخلی، درآمد ملی را افزایش می دهد
  • تولیدکنندگان سنگ آهن که پیش از این بدون محدودیت محصولات خود را صادر می‌کردند اکنون برای دریافت معافیت صادراتی باید سه بار کالای خود را در بورس کالا عرضه کنند تا در صورت نبود تقاضا در بازار داخل، سنگ آهن راهی بازارهای صادراتی شود، این قانون را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا در حال حاضر تمامی تولیدکنندگان سنگ آهن به این مهم تن دادهاند؟


     


    به طور حتم بورس کالا به عنوان یک مرکز انسجام دهنده بازار عرضه و تقاضا عملکرد بسیار خوبی داشته است اما در مورد عرضه محصولات نباید اختیار کامل را از تولیدکنندگان بگیرد. بلکه باید در کنار سایر روش­های خرید و فروش کالا یا محصول این آپشن را نیز در اختیار تولیدکنندگان و خریداران قرار دهد.


    با این اوصاف حضور و یا حضور نداشتن شرکت­های تولید­کننده سنگ­آهن در بورس کالا برای عرضه محصولات باید به صورت اختیاری انجام شود. به نظر می­رسد، اجبار در شیوه عرضه هر نوع تولیداتی موجب اخلال  در بازار عرضه و تقاضا می شود.


     


    بورس کالا برای حل مشکلات تولیدکنندگان سنگ­آهن و تعیین قیمت بر اساس عرضه و تقاضا دست به عرضه سنگ­آهن در بورس کالا زده است، این مهم را چگونه ارزیابی می­کنید؟


    گروهی معتقدند عرضه سنگ­آهن در بورس کالا مکانیزم مطمئنی برای کشف قیمت این محصول و تضمینی مطمئن برای فروش است، در حالی که تولید­کننده و خریداران داخلی سنگ­آهن مشکلی برای کشف قیمت و خرید و فروش این محصول ندارند و از گذشته در تعامل با یکدیگر در فضای دوستانه و حرفه ای به توافق رسیده­اند.


    در اینجا باید اضافه کنم که سنگ­آهن محصولی خاص و دارای مشتری خاص است که در بازار داخل ارتباط تنگاتنگ و شناخته شده­ای بین تولید­کنندگان و مصرف­کنندگان این محصول وجود دارد بنابر­این خرید و فروش سنگ­آهن در داخل کشور مکانیزم پیچیده و معادله چند مجهولی نیست که به دنبال راه حل باشیم.


     


    در حال حاضر فاصله قیمتی معناداری بین سنگ­آهن در بازار داخلی و قیمت همین ماده معدنی در بازارهای خارجی وجود دارد، آیا این مهم ضرر تولیدکنندگان سنگ­آهن را به دنبال ندارد؟


     


    بله همینطور است، قیمت سنگ­آهن داخلی نسبت به بازارهای خارجی بسیار کمتر است و از سوی دیگر وقتی محصولی در بورس کشف قیمت شود بدیهی است خریدار و فروشنده بر پایه همان قیمت معامله می­کنند و این اتفاق اگر برای سنگ آهن بیافتد اثر مثبتی بر تولیدکنندگان و بازار این ماده معدنی خواهد داشت، با این حخال همانطور که پیش از این نیز اشاره کردم سنگ­آهن یک کاده خاص است که مشتریان خاص خود را دارم و بعید می دانم این گروه موافق خرید سنگ آهن از بورس کالا با قیمت­های بالاتر باشند.


    از سوی دیگر معاملات در بورس کالا شفاف و نقدی انجام می شود و این حرکت نیز برای سنگ آهنی ها بسیار اثرات مثبت دارد و به طور حتم از آنه استقبال می­کنیم این در شرایطی است که در حال حاضر چادرملو به عنوان یکی از شرکت­های تولیدکننده سنگ آهن میلیاردها ریال مطالبات معوقه از شرکت­های فولادی دارد بنابراین بهتر است کمی واقع بینانه به این موضوع نگاه کنیم که آیا این توان و ظرفیت در بین واحدهای فولادی وجود دارد که خرید نقدی داشته باشند­؟


    درواقع شما نیز ضرر تولیدکنندگان از قیمت پایین سنگ­آهن را تایید می­کنید اما در اینجا توان و ظرفیت خریدارن سنگ­آهن را در اولیویت قرار داده اید؟


    همانطور که اشاره کردم سنگ­آهن به عنوان یک کالای خاص، مشتریان خاصی دارد. ازسوی دیگر گاهی باید برای برجا ماندن منافع کشور، از منافع خودمان صرفه نظر کنیم. پیش از این نیز اشاره کردم که شرکت­های فولادی میلیاردها ریال بدهی تنها به شرکت چادرملو دارند که این نشان از نداشتن توان آنها برای خرید نقدی و با قیمت بالاتر دارد. از این رو برای منافع ملی باید از این شرکت­های تولیدکننده داخلی حمایت کنیم تا بتوانند پابرجا بمانند.


    طبق بررسی‌های انجام شده عرضه‌کنندگان سنگ آهن با عرضه در بورس کالا محصول خود را با قیمت جهانی خواهند فروخت؛ با این حال شما به نداشتن توان خرید این محصول توسط شرکت­های فولادی با قیمت جهانی اشاره کردید، در غیر این صورت قیمت سنگ آهن در بازار داخلی به چه روشی تعیین می­شود؟


     


    در همه جای جهان ارتباط متقابل تولیدکنندگان مواد اولیه و خریداران سنگ­آهن در بخش خصوصی همواره بر پایه منافع مشترک بوده و چالش سختی وجود ندارد، این تعامل تا جایی وجود دارد که دولت­ها مداخله نکنند. از این رو بهتر است دولت از نقش نظارتی و حمایتی خود خارج نشود و در مقام تصمیم­گیری و تعیین تکلیف برای فعالان این حوزه صنعتی قرار نگیرد.      


    شاید برخی از تولیدکنندگان سنگ آهن مایل باشند محصول خود را در بورس کالا عرضه کنند که بسیار خوب است  اما همانطور که اشاره کردم نباید اجبار و تحمیلی باشد.


     


    نقش بورس کالا را در کمک به صنعت سنگ­آهن در چه زمینه­هایی می­دانید؟


     


    به طور حتم بورس کالا نقش تعیین کننده­ای در این صنعت می­تواند داشته باشد. برای مثال می­تواند زمینه صادرات مازاد بر نیاز داخل را برای عرضه­کنندگان فراهم کند تا توان بخش خصوصی تقویت و از این طریق درآمد ارزی برای کشور حاصل شود.


    البته چادرملو با تولید سالانه حدود ۱۰ و نیم میلیون تن کنسانتره سنگ آهن  در سخت­ترین شرایط اقتصادی همواره در جهت تامین مواد اولیه واحدهای فولادی  داخلی حرکت کرده است. از این رو در شرایط فعلی به صادرات محصول خود نمی­اندیشد اما در عین حال از ایجاد زمینه­های رقابتی برای ورود به بازارهای جهانی نیز حمایت می­کند حال اگر به اعتقاد برخی صاحب نظران، بورس کالا می تواند این شرایط را فراهم کند اقدامی پسندیده­ای است که ما تولیدکنندگان سنگ آهن از آن استقبال می­کنیم.


     


    بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که قانون عرضه سنگ­آهن در بورس کالا به تبدیل مواد خام به محصولی با ارزش افزوده کمک میکند، نظر شما چیست؟


     


    در اینجا باید به خط مشی شرکت چادرملو به عنوان یکی از شرکت­های تولیدکننده سنگ­آهن اشاره کنم، این شرکت همواره در جهت خلق ارزش افزوده در فرآیند تولید گام برداشته  و به جرائت می­توان گفت چادرملو اکنون به مرحله­ای رسیده است که محصول خود را با استخراج مواد اولیه از دل زمین و معدن آغاز می­کند و پس از فرآوری و تولید کنسانتره در ۵ خط تولید با ظرفیت ۱۰ و نیم میلیون تن در سال علاوه بر تامین مواد اولیه کارخانه گندله­سازی اردکان که سالانه  ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تن گندله تولید می­کند و بزودی به مرز ۴ میلیون تن نیز می­رسد­، خوارک لازم برای واحدهای بزرگ فولادی کشور از جمله فولاد مبارکه و خوزستان را نیز تامین می­کند.


    از این رو در نظر دارد در مرحله بعدی با سرمایه­گذاری در دو واحد تولید آهن اسفنجی و شمش فولاد غدیر ایرانیان و ارفع  بخشی از گندله تولید شده به این واحدها منتقل و مازاد آن به صنایع فولاد کشور عرضه می­گردد. در آخرین مرحله از زنجیره تولید فولاد چادرملو، اقدام به سرمایه­گذاری در طرح نورد و فولاد سرمد ابرکوه کرده که در حال حاضر پروژه نورد به اتمام رسیده است و امید است که در ایام مبارک دهه فجر انقلاب اسلامی افتتاح رسمی ­شود.


    از سوی دیگر پروژه کارخانه فولاد ثامن اردکان نیز که قادر است سالانه ۱ میلیون تن و قابل ارتقاء تا ۱ میلیون ۳۰۰ هزار تن شمش فولاد تولید کند به پایان رسیده و این واحد نیز همزمان در ایام دهه فجر مورد بهره برداری قرار می گیرد و به این ترتیب می­توان گفت چادرملو یکی از معدود شرکت­های بزرگ معدنی و صنعتی است که توانسته پیشگامی خود را در تکمیل چرخه تولید فولاد به اثبات برساند.


    در صحبت ­ها به خلق ارز افزوده در تولیدات کشور اشاره کردید، با این اوصاف آیا صادرات در اهداف شرکت چادرملو به عنوان یکی از بزرگ­ترین تولیدکنندگان سنگ­آهن جایی دارد؟


     


    بله از اکنون ما نیز در اندیشه صدور محصول نهایی خود به خارج از مرزها هستیم چرا که بر این باوریم با ارزش افرینی در فرآیند تولید توان بخش خصوصی را در توسعه اقتصادی به اثبات رساندیم و حال باید سهم خود را در درآمد ملی افزایش دهیم. با این اوصاف اگر بورس کالا شرایط صادرات را فراهم کند ما نیز در آینده از آن استقبال خواهیم کرد. 


     

    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *