×

دریای سیاه؛ مسیر مرگبار جدید مهاجران ایرانی به اروپا

  • کد نوشته: 1798
  • ۲۸ شهریور ۱۳۹۶
  • ۰
  • گارد ساحلی رومانی گزارش داد که مهاجران ایرانی و عراقی که از خاورمیانه به سمت اروپا سرازیر می‌شوند، مسیر دشوار و صعب‌العبور دریای سیاه را جایگزین مسیرهای قبلی کرده‌اند و هفت قاچاقچی دستگیر شده‌اند.

    دریای سیاه؛ مسیر مرگبار جدید مهاجران ایرانی به اروپا
  • به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد به نقل از رویترز، گارد ساحلی رومانی روز دوشنبه اعلام کرد حدود ۵۰۰ مهاجر خاورمیانه‌ای از ترکیه به کشور رومانی رسیده‌اند که در واقع مسیر جدیدی برای ورود مهاجران از خاورمیانه به اروپا محسوب می‌شود.


    از سال ۲۰۱۵ اتحادیه اروپا در حال تلاش برای کاهش تعداد آوارگان و مهاجرانی است که از خاورمیانه و آفریقا به سمت اروپا سرازیر می‌شوند.


    معاهده سال ۲۰۱۶ اتحادیه اروپا  با ترکیه باعث بسته شدن مسیر ورود آوارگان از ترکیه به یونان و اتحادیه اروپا شد و اکنون اتحادیه اروپا تصمیم گرفته است که مسیر ورود لیبی به ایتالیا را نیز مسدود کند.


    طبق آمارهای سازمان ملل متحد، تعداد مهاجران لیبی به ایتالیا از ۲۸ هزار نفر در ماه ژوئن به ۱۰ هزار نفر در ماه اگوست کاهش یافته است.


    گارد ساحلی رومانی روز دوشنبه به رویترز گفت که حدود ۴۷۵ نفر در یک ماه گذشته از آگوست تا سپتامبر به سوحل رومانی رسیده‌اند که عمده این مهاجران از ایران و عراق هستند. هفت قاچاقچی از کشورهای ترکیه، بلغارستان، سوریه، عراق و قبرس که مهاجران را در این مسیر هدایت می‌کردند، توسط گارد ساحلی بازداشت شده‌اند.


    طبق آماری که کشور رومانی ارائه داده است، اگر چه تعداد مهاجران در قیاس با اوج بحران مهاجرت در سال ۲۰۱۵ که روزانه هزاران نفر از سواحل یونان به اروپا وارد می‌شوند، کاهش یافته است، اما داده‌ها حکایت از افزایش شدید تعداد مهاجرانی دارد که از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ از این مسیر تردد می‌کردند.


    فرانتکس، آژانس خبری مرزی اتحادیه اروپا گفته است که عبور و مرور مهاجران از این مسیر نشان دهنده این است که قاچاقچیان به دنبال راههای جایگزین ورود به اتحادیه اروپا بعد از دشوار شدن عبور از سواحل مدیترانه هستند.  


    سخنگوی فرانتکس، کریستف باروفسکی، به رویترز گفت «اگر چه هنوز زود است که درباره مسییر جدید ورود مهاجران به اتحادیه اروپا صحبت کرد؛ اما مشاهده قایق‌های چوبی حمل مهاجران در دریای سیاه حکایت از این واقعیت دارد که قاچاقچیان در حال احیای این مسیر هستند».


    فرانتکس همچنین بیان داشت که مسیر دریای سیاه آخرین بار در سال ۲۰۱۴ فعال بود اما انتظار این نمی‌رفت که در این مسیر دشوار و صعب‌العبور، به این شکل در مقیاس گسترده‌ای، آن هم در نزدیکی پاییز گسترش پیدا کند.


    در ۱۳ آگوست، گارد ساحلی رومانی گفت که تا الان حدود ۱۰۱ بزرگسال و ۵۶ کودک از عراق و ایران که سوار قایق‌های ماهیگیری شده بودند  و گرفتار طوفان بودند، نجات یافته‌اند.


    مأمور گارد ساحلی به رویترز گفت: «آنها گرفتار شده بودند … این قایق تنها می‌تواند چند نفر را به صورت امن جابجا کند».


    طبق داده‌های وزارت کشور بلغارستان، هیچ مهاجر غیرقانونی تاکنون در سال ۲۰۱۷ در این کشور مشاهده نشده است. هم رومانی و هم بلغارستان عضو منطقه شینگن اتحادیه اروپا نیستند و امید دارند که به زودی به آن ملحق شوند.


    اگر چه شورای اروپا گفته است که به زودی آنها را وارد منطقه شینگن می‌کند، اما بعضی از کشورهای اتحادیه اروپا هنوز در این باره تردید دارند. این‌که این دو کشور چگونه مسیر عبور مهاجران به اروپا را مدیریت می‌کنند در تصمیم شورای اروپا برای پیوستن این دو کشور به منطقه شینگن نقش تعیین کننده دارد.


    بعد از پیوستن این دو کشور به اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۷، آن‌ها توسط بازوی اجرایی اتحادیه اروپا تحت نظارت قرار دارند.


    از آنجا که روابط اتحادیه اروپا با ترکیه بعد از امضای معاهده مهاجرت در سال ۲۰۱۶ رو به تیرگی رفته است، بروکسل و کشورهای عضو اتحادیه اروپا هنوز نگران این هستند که اردغان روزی این معاهده را زیر پا بگذارد.  


     

    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *