به گزارش پایگاه خبری با اقتصاد به نقل از ایرنا بازار ارز ایران هفته دوم دی ماه تحت تاثیر دو عامل عمده یعنی تقاضای فصلی ارزهای عمده در سال نو میلادی و نیز ناآرامی های اخیر در برخی شهرها قرار گرفت؛ در کنار این دو عامل تقویت یورو در برابر دلار در بازارهای جهانی مزید بر علت شد تا نرخ این دو ارز که بازیگر اصلی اقتصاد و تجارت ایران به شمار می روند، روند رو به رشدی را پشت سر بگذارند.
بررسی ها نشان می دهد که نرخ هر اسکناس دلار در بازار آزاد هفته گذشته ۲ درصد رشد داشت و از ۴۲ هزار و ۳۵۰ ریال در ابتدای هفته به ۴۳ هزار و ۲۴۰ ریال در پنجشنبه گذشته (۱۴ دی) رسید.
با این حال این ارز، در سامانه نظارت ارز (سنا) که میانگین موزون فروش ارزهای عمده در صرافی های مجاز سراسر کشور را نشان می دهد، رشد ۳.۱ درصدی را به ثبت رساند و از ۴۱ هزار و ۹۵۳ ریال به رقم ۴۳ هزار و ۳۱۳ ریال کوچ کرد.
همین رشد قیمت دلار در بازار آزاد و صرافی های مجاز سبب شد تا بانک مرکزی عرضه خود را از طریق صرافی های منتخب خود شدت بخشد و اسکناس بیشتری با نرخ پایین تر از بازار بفروشد هرچند که این عرضه نیز تحت تاثیر قیمت های بازار روند رو به رشدی را ثبت کرد و از ۴۱ هزار و ۸۹۰ ریال در ابتدای هفته به ۴۲ هزار و ۹۸۰ ریال در روز پنجشنبه رسید یعنی اینکه بانک مرکزی دلار خود را طی یک هفته ۱۰۹۰ ریال یا به عبارتی ۲.۵ درصد گرانتر کرد.
ناظران بازار ارز می گویند که وفور عرضه دلار در آخرین روز هفته از سویی و نبود خریداران عمده از سوی دیگر سبب شد نرخ دلار در پایان هفته عقبگرد داشته باشد؛ با اینکه دلار هفته گذشته را در کانال ۴۳ هزار ریالی پایان برد اما روند نزولی داشت و بخشی از قیمت خود را از دست داد.
** رشد خزنده نرخ یورو در بازار
در شرایطی که رشد قیمت دلار و ثبت رکوردهای جدید قیمتی آن در کانون توجه فعالان اقتصادی بود، یورو در طی همین هفته یاد شده بیش از ۲ برابر دلار رشد داشت که بخشی از آن ناشی از تقویت جایگاه آن در سبد اسعار جهانی در مقابل دلار بود.
یورو هفته دوم دی ماه را با نرخ ۵۱ هزار و ۲۳۰ ریال آغاز کرد و با اینکه چهارشنبه گذشته به رکورد جدید ۵۵ هزار و ۴۵۰ ریال دست یافت، این هفته را با ۵۴ هزار و ۵۸۰ ریال پایان برد یعنی طی یک هفته در بازار آزاد ۶.۱ درصد رشد قیمت داشت که این میزان در سامانه نظارت ارز به ۵.۵۲ درصد رشد رسیده است.
فعالان بازار ارز رشد قیمت یورو را بیش از هرچیز به تقویت آن نسبت به دلار نسبت می دهند زیرا ارزش برابری هر دلار به ۱.۲۰۷۵ یورو رسیده است که در نوع خود رکورد جدیدی از رقابت این دو ارز محسوب می شود.
با این همه نمی توان سیاست آمریکا برای کاهش ارزش پول این کشور با هدف تقویت صادرات و رونق اقتصادی را نادیده گرفت زیرا براساس نظریه برابری قدرت خرید ارزها، هر ارزی که در حالت تثبیت قرار گیرد، وقتی تورم آن حوزه کاهش پیدا کند، آن ارز قوی تر شده و در مقایسه با ارزهای دیگر قدرت بیشتری پیدا می کند.
بازار ارز ایران در حالی هفته سوم دی ماه را آغاز کرده که یکی از عوامل ایجاد نوسان در بازار یعنی ناآرامی های اخیر اثر خود را از این بازار برچیده است اما با این وجود اثر تقاضای ناشی از آغاز سال نو میلادی همچنان پابرجاست.
تجربه سنوات گذشته نشان می دهد که این نوسان ها تا دیماه در بازار ارز ایران حضور خواهد داشت و به تدریج با کاهش تقاضای فصلی، وارد مرحله تثبیت شده و نرخ ها در بازار متعادل می شود و از این رو ایده تبدیل بخشی از سپرده و نقدینگی به اسعار عمده در این شرایط فصلی گزینه مناسبی نیست.
دیدگاهتان را بنویسید