رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه ارزیابی رشد شاخص بورس کشور به صورت کلی در مدت اخیر چگونه است؟ گفت: براساس ارزیابی ها، تغییر قیمت کالاهای پایه ای و تاثیرات آن بر اقتصاد کشور از عوامل موثر در رشد شاخص بورس بوده است.
وی ادامه داد: در مقطعی در چند سال گذشته قیمت هر بشکه نفت تا حدود ۳۰ دلار کاهش یافت و همراه با این کاهش قیمت در بازار نفت قیمت جهانی فولاد نیز تقریبا به یک سوم کاهش و قیمت مس نیز حدودا به نصف رسید.
پورابراهیمی داورانی با اشاره به رکود در اقتصاد جهانی در چند سال گذشته، افزود: رکود اقتصاد جهانی نیز تاثیرات منفی در اقتصاد ایران داشته که حتی به کاهش درآمدها نیز منتهی شده است. بخشی از شرکت های پتروشیمی به دلیل کاهش قیمت نفت با سودآوری پایینی روبه رو شده اند و همچنین شرکت های معدنی، فولادی و مس نیز با مسائلی روبه رو بودند که تاثیرات این مشکلات در بازار سرمایه نمود پیدا کرد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت وگوی خود با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت افزود: در طول ماه های گذشته قیمت کالاهای پایه ای با افزایش روبه رو شده، همچنین قیمت هر بشکه نفت از ۶۰ دلار عبور کرد و اثرات آن بر درآمدهای دولتی و بخش خصوصی ملموس خواهد بود.
پورابراهیمی داورانی افزود: اگر قیمت های جهانی افزایش یابد به تبع آن سودآوری شرکت ها نیز بیشتر و قیمت سهام نیز با افزایش رو به رو می شود که نتیجه آن در میزان شاخص بورس موثر خواهد بود.افزایش تدریجی قیمت کالاهای پایه ای، جهانی مانند مس در نوسانات بورس تاثیرگذار است.
وی با بیان اینکه تغییرات نرخ ارز نیز در وضعیت بورس تاثیرگذار است، گفت: مسیری که در حال حاضر بازار ارز طی می کند ناشی از عدم مدیریت مطلوب بانک مرکزی و اعمال نظارت های موثر از سوی این بانک است که باعث شده شرایط خاصی در اقتصاد به وجود آید.
وی در این رابطه افزود: رشد قیمت ارز به افزایش قیمت دارایی های سرمایه گذاری شده در شرکت های بورسی منجر می شود یعنی به طور مثال اگر دلار ارزان باشد میزان ارزش سرمایه گذاری برای ساخت یک کارخانه کمتر است اما با رشد نرخ دلار، ارزش سرمایه گذاری نیز با افزایش روبه رو می شود و نکته این است که علی رغم اینکه افزایش نرخ ارز در سودآوری شرکت های بورسی موثر نخواهد بود اما باعث افزایش قیمت سهام این شرکت ها به دلیل تاثیر بر ارزش دارایی شرکت های بورسی می شود.
پورابراهیمی داورانی افزود: هر کشوری که با مسائل اجتماعی و اغتشاشات روبه رو شود بازار سرمایه آن کشور نیز متاثر خواهد شد اما باید توجه کرد که واکنش های بازار سرمایه به صورت کوتاه مدت خواهد بود چرا که در روزهای گذشته با حضور مردم و حمایت مردم از انقلاب و همچنین با وجود اقتدار نیروهای امنیتی و نظامی موضوع اغتشاشات که از سوی جریان های خارجی حمایت می شد متوقف شد.
وی ادامه داد: در حال حاضر بین تمام گروه های سیاسی داخلی پایبند نظام به جمهوری اسلامی اتحاد وجود دارد و تمامی گروه ها اغتشاشات را محکوم کرده اند.
پورابراهیمی افزود: رفع مشکلات اقتصادی مطالبه بر حق مردم کشور است و باید مسئولان در این زمینه پاسخگو باشند اما جریان فتنه اقتصادی در جمهوری اسلامی راه به جایی نمی برد و تاثیرات اغتشاشات در اقتصاد کوتاه مدت خواهد بود.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی افزود: در مجموع قیمت های جهانی و تغییرات نرخ ارز در نوسانات بازار بورس تاثیرگذار بود و به هر میزان که عوامل مذکور مدیریت نشود تاثیر منفی در اقتصاد خواهد داشت.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: پیش بینی می شود با توجه به وضعیت اقتصادی و سیاست های پیش رو، شاخص بازار سرمایه در هفته های آینده در مجموع روند صعودی داشته باشد./
منبع:خانه ملت
دیدگاهتان را بنویسید