آیا قالب محصول جوجه یک روزه یک قالب بورسی است؟
همانطور که میدانید، بازار این محصول یک بازار خاص است و قبل از تولید باید برای فروش آن برنامه ریزی شود چراکه این محصول عمر کوتاه مدتی دارد، بنابراین قالب این محصول یک قالب بورسی محسوب میشود زیرا در بورس بهدنبال کالاهایی هستیم که یا دوام زیادی دارند یا اینکه ذاتاً مدت انجام معاملات به صورت بلند مدت و مدت دار باشند که جوجه یکروزه نیز به همین شکل است.
با توجه به اهمیت جوجه یک روزه در خوراک مردم، قیمت گذاری اجباری چه تاثیری در بازار این محصول دارد ؟
با توجه به نقش این مهم در خوراک مردم، هرگونه تلاطم در قیمت این نهاده تولیدی بر معیشت مردم اثرگذار است از این جهت لازم بود ساز و کاری به منظور کشف قیمت این محصول مهم طراحی شود، از این رو اگر بخواهیم از فرمول های قیمتگذاری استفاده کنیم قطعا موفق نخواهیم بود زیرا قیمتی که در سازوکار اجباری برای این محصول تعیین میشود با قیمت حاشیه بازار قطعا متفاوت میشود و مشکلاتی را برای تولید کنندگان بوجود میآورد و تصور جیرهبندی شکل میگیرد که این محصول کمیاب است.
مزیت عرضه این محصول در بورس کالا را چگونه ارزیابی می کنید؟
اگر در یک سیستم شفاف کل عرضه این محصول در مقابل تقاضا قرار بگیرد، تصورات نابجا از کمبود و محدودیتهای قیمتی از بین می رود و قیمتهای بازار با قیمتهای مورد معامله در مکانیزم های عرضه و تقاضا تفاوتی نخواهد داشت و خود بازار کشف قیمت را انجام میدهد. خاصیت دیگر این محصول این است که اکثر تولیدکنندگان آن از بخش خصوصی هستند و در واقع قیمتگذاری برای بخش خصوصی ممکن نیست و باید یک روش بازاری برای آن در نظر گرفته شود، بنابراین اگر بخواهیم محدویتهایی را نیز اعمال کنیم مشکلاتی در روند معاملات ایجاد میشود، بنابراین باید بازار این محصول یک بازار بدون محدودیت اما شفاف باشد که در بورس کالا این اتفاق افتاده است و با عرضه مستمر در بورس کشف قیمتها صورت میگیرد. در همین راستا اگر بخواهیم این کشف قیمت نهایت ایدهآل ما باشد باید کلیه عرضه کنندگان به این بورس بپیوندند هرچند که انجمن تولید کنندگان مرغ به این موضوع کمک کردهاند تا این اتفاق محقق شود؛ در عین حال این مسئله کار بسیار سنگینی بود که بخواهیم تعداد زیادی تولید کننده را طی یک مدت کوتاهی پذیرش کنیم و بهسمت بورسی شدن محصول موضوع را پیش ببریم.
آیا تعداد جوجه یک روزه عرضه شده در بورس کالا نیاز قابل توجهی از بازار را تامین میکند؟
کل مقدار جوجه یک روزه معامله شده در بازار بورس کالا از ابتدای سال تا کنون ۱میلیون ۸۵۶هزار و ۵۰۰قطعه بوده است این تعداد هنوز با عدد مورد نظر ما در بورس کالا فاصه دارد اما با تلاش و همت همه تولیدکنندگان جوجه یکروزه توانستیم که بخش عمدهای از تولیدکنندگان را پذیرش کنیم و با پذیرش باقی مانده تولیدکنندگان این کشف قیمت بهتر و موثرتر صورت میگیرد.
پس از جوجه یک روزه، شاهد عرضه کدام محصول در بورس کالا خواهیم بودیم ؟
بورس کالا برنامهای درخصوص عرضه گوشتقرمز، آبزیان و دام زنده نیز دارد. هرچند ممکن است که در نگاه اول بهنظر برسد دام یک کالای بورسی نیست اما با نگاه به بورسهای کالایی در دنیا میبینیم بخش عمدهای از معاملات آنها را را دام زند و گوشت تشکیل میدهد، در بورس برزیل حتی تحویل فیزیکی نیز وجود دارد اما اگر قرار باشد دام در بورس کالا عرضه شود باید یک حداقلها و استاندارهایی داشته باشد.این استانداردها بهصورت مثال سایزهای یکسان، گوشت یکسان بوده و باید از قبل برنامههایی برای عرضه دام در بورس کالا صورت بگیرد ضمن اینکه بهرهمندی از تجربیات دیگر کشورها نیز مفید است.
همانطور که میدانید معاملات اقلام خوراکی و اقلام مربوط به زندگی انسان در بورسها بهصورت مدت دار و کاغذی در جریان است، البته این کالاها به دلیل عدم ماندگاری بهصورت سَلف و یا فوروارد که از قبل انجام میشود صورت میگیرد، در برخی از بورسها آب پرتقال نیز معامله میشود به این صورت که قبل از تولید برنامه ریزیهای لازم انجام و حتی ممکن است تحویل محصول نیز بهصورت فیزیکی انجام نشود و فقط بحث کشف قیمت و پوشش ریسک صورت بگیرد.
آیا از عرضه گندم در بورس کالا از ابتدای سال جاری تا کنون آماری در اختیار دارید؟
از ابتدای سال جاری رقمی حدود ۷۱۴هزار تن گندم در بورس کالا مورد معامله قرارگرفته که این رقم، رقم بیسابقهای در بورس است که با همکاری شرکت بازرگانی دولتی ایران و وزارت جهاد کشاورزی تصمیم گرفته شد از ظرفیت بورس برای عرضه این محصول استفاده شود.
مقدار گندم عرضه شده در بورس کالا حدود ۵۳ هزار تن گندم دروم و ۵۹۸ هزارتن گندم خوراکی است، در این میان بیش از ۶۵ هزارتن از این گندم نیز به صادرات اختصاص پیدا کرده و بخشی از آن نیز گندمی بوده که برای ساخت مشتقات گندم در داخل کشور فروخته شده است که نشان میدهد محصول کاملا یک محصول بورسی است و ظرفیت قابل ملاحظهای برای عرضه آن در بورس وجود دارد. طبق برنامهریزیهای صورت گرفته حمایتها از این محصول در قالب ساز و کار بورس با همکاری وزارت جهاد کشاورزی صورت میگیرد.
آیا عرضه تضمینی برخی محصولات کشاورزی با تغییر قیمت نیازهای کشاورزان برای تولید به کشاورزان آن آسیب نمیرساند؟
کشاورزان در بحث خرید مواد اولیه خیلی مشکل ندارند و همان ساز و کار گذشته را دارند و تنها نحوه فروش محصول تغییر میکند. نحوه فروش محصول در بورس به گونهای نیست که کشاورزان در بورس متضرر شوند، وقتی کشاورزان میتوانند با قیمتهای بازاری محصول خود را بهفروش برسانند و دو سوم از پول خود را دریافت کنند. قطعا حمایت خوبی از آنها صورت گرفته و سیاست قیمت تضمینی از قیمتها حمایت میکند زمانی این حمایت به شکل خرید بوده اما در حال حاضر بهشکل پرداخت سوبسید مابهالتفاوت قیمت فروش در یک بازار مبتنی بر عرضه و تقاضا و قیمت حمایتی دولت است. طی سالهای اخیر بهکیفیت محصولات کشاورزی توجه کردهایم و بهسمت کیفی شدن محصولات پیش میرویم و بهترین معیار برای کیفیت محصول این است که محصولات را بازاری کنیم و بازار با قیمتگذاری کیفیت را مشخص کند.
دیدگاهتان را بنویسید