به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد، بازار بورس در سال ۹۷ به دلیل افزایش قیمت دلار رشد قابل توجهی را تجربه کرده است و از محدوده زیر ۱۰۰ هزار واحد، به محدوده بالای ۱۵۰ هزار واحد شیفت کرده است. شاخص کل بورس در اولین روز سال ۹۸ در ۱۸۱ هزار واحد قرار گرفت و در ۳۱ فروردین ماه به ۲۰۴ هزار واحد رسید. اما از ابتدای اردیبهشت ماه وارد فاز نزولی شده و در ۱۰ اردیبهشت به ۱۸۵ هزار واحد رسید. اما دوباره روند صعودی شاخص شروع شده و طی یک هفته شاهد سبز پوش بودن بازار بودهایم. طی معاملات در هفته ساسر سبز بورس شاخص کل به ۲۲۴ هزار واحد رسید اما دوباره روند اصلاحی بازار شاخص را به ۲۰۴ هزار واحد رساند و در هفته آخر اردیبهشت شاخص کل در مسیر صعودی قرار گرفت و در آخرین روز شاخص کل به ۲۱۵ هزار واحد رسید.
شاخص کل با رسیدن به ۲۰۰ هزار واحد، در نقطه حمایتی قرار گرفت و با توجه به عوامل تقویت کننده بازار طی روزهای معاملاتی اخیر میتواند شاهد رشد شاخص کل بازار بود.
عوامل مثبت اثرگذار بر بازار
شاخص کل در مسیر دوماهه خود دو مسیر نزولی و سه مسیر صعودی را طی کرده است که برایند صعود و نزول شاخص کل، صعود ۲۴ هزار واحدی بوده است که از ابتدای سال تا به امروز رقم زده است. رشد ساخص کل در بهار ۹۸ دارلی عوامل بنیادین قوی بوده، که میتوانند به رشد آن در ادامه کمک کنند. یکی از عواملی که موجب رشد بازار در دو ماه اخیر شده است افزایش سطح عمومی قیمتها یا به عبارتی سطح تورمی میباشد. این موضوع موجب بالا رفتن نرخ فروش محصولات در شرکتها شده است که عاملی برای بالا رفتن درآمدهای عملیاتی شرکت میباشد. عامل دیگری که به عنوان عاملی برای رشد شرکت میباشد، اختلاف نرخ دلار در بازار آزاد و نرخ ارز سامانه نیما میباشد. این اختلاف موجب شده است انتظار افزایش برای دلار سامانه نیما وجود داشته باشد که به رشد بازار در دو ماه اخیر کمک کرده و همچنان میتواند مسیر صعودی را پیشروی شاخص قرار دهد. علاوه بر این عوامل قرار گرفتن در فصل مجامع و انتشار صورتهای مالی موجب رونق بازار شده است و سهامداران در پی تزریق نقدینگی برای کسب سود از مجامع بودهاند. به نظر میرسد اثرات این موضوع همچنان ادامه داشته باشد و در تیر ماه که آخرین مهلت تشکیل مجامع میباشد، اثرات مثبت تشکیل مجامع به حداقل برسد و در نهایت میتوان به افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی به عنوان عامل مثبت دیگر یاد کرد که به رشد بازار کمک کرده است.
عوامل منفی اثرگذار بر بازار
اما در کنار عوامل مثبت، مسائلی همچون تحریم فلزات، تنش تجاری بین چین و آمریکا، کاهش رشد اقتصادی ایران و سوددهی بازارهای موازی و سفتهبازی اثرات منفی را بر عملکرد بازار گذاشته است. اثرات تحریم فلزات و سیگنالهای جنگی به بازار موجب شده است در مقطعی از زمان شاهد ریزش شاخص کل باشیم که به نظر میرسد تازمانی که این موضوع تحریم و تنشها و تهدیدهای جنگی مطرح باشد، این ریسک در بازار وجود خواهد داشت. اما در رابطه با تنش تجاری بین چین و آمریکا که موجب شده است نرخ جهانی فلزات کاهش یابد و شرکتهایی که محصولاتشان براساس نرخ جهانی قیمتگذاری میشود تحت ریسک کاهش درآمدهای عملیاتی قرار گیرند. اما از طرفی افزایش تنش بین این دو کشور موجب شده است، روابط تجاری ایران و چین قدرت بیشتری بگیرد که و ایران بتواند نفت بیشتری به این کشور به فروش برساند، بنابراین میتوان گفت اثرات تنش بین چین و آمریکا میتواند نتیجهای مثبتی در شرایط فعلی برای اقتصاد داخلی داشته باشد. رشد اقتصادی ایران منفی ارزیابی شده است که این موضوع میتواند اثرات بلند مدتی بر بازار داشته باشد و تا زمانی که عامل اصلی این موضوع مرتفع نشود همچنان شاهد اثرات منفی کاهش رشد اقتصادی خواهیم بود. یکی از دلایل اصلی که موجب شده است رشد اقتصادی منفی باشد کاهش روابط تجاری و افزایش قیمت دلار و تورم افسارگسیخته میباشد که عامل اصلی این موضوعات شرایط تحریمی میباشد. بنابراین اثرات منفی این موضوع تا زمانی که تحریمها پابرجا باشد مشاهده خواهد شد. اما در کنار همه عواملی که بر بازار اثرات منفی گذاشتهاند و به نظر میرسد همچنان ادامه داشته باشد، فضای رقابتی بازارهای موازی همچون بازار دلار، طلا، مسکن، خودرو و غیره موجب شده است مانع از رشد بخش واقعی اقتصاد و بازار بورس گردد که عاملی کاملا رفتاری بوده و میتوان با سیاستهای مالیاتی صحیح به از بین بردن فضای سفته بازی و کمک به بخش واقعی اقتصاد، اقدام کرد.
دیدگاهتان را بنویسید