×

بخش خصوصی برای خرید سهام شرکت های دولتی، توان و تمایل ندارد

  • کد نوشته: 118262
  • ۱۲ خرداد ۱۳۹۸
  • ۰
  • سازمان خصوصی سازی، خردادماه ۹۸ را با تصمیمی جدید آغاز و اعلام به واگذاری سهام دولت از ۱۸ شرکت بزرگ در بخش صنعت بانک، بیمه، خودرو، فلزات، پتروشیمی، پالایشگاهی و کشاورزی در بورس اوراق بهادار تهران کرده است.

    بخش خصوصی برای خرید سهام شرکت های دولتی، توان و تمایل ندارد
  • این اقدام دولت، هرچند در راستای اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی مبنی بر واگذاری شرکت های دولتی به بخش خصوصی محسوب می شود اما با توجه به پیشینه و سابقه نامطلوبی که خصوصی سازی های قبلی در کشور بر جا گذاشته است، نگرانی هایی هم در اوضاع اقتصادی کنونی ایجاد می کند. بر همین اساس، واگذاری سهام شرکت های دولتی در بازار سرمایه (بورس) موافقان و مخالفانی دارد. ولید هلالات، کارشناس و تحلیلگر ارشد بازار سرمایه در گفت و گو با پایگاه خبری با اقتصاد، نفس این واگذاری ها را مناسب می داند اما معتقد است:« بخش خصوصی واقعی یا توان خرید حتی بخشی از سهام این شرکت های بزرگ را ندارد و یا تمایلی نشان نمی دهد.» این گفت و گو را می خوانید.


    به نظر شما آیا مکانیسم های واگذاری سهام شرکت های بزرگی مانند بانک ها، صنایع فلزی و پتروشیمی و پالایشگاهی در بورس تهران فراهم است؟


    واگذاری این شرکت ها بستگی دارد به این که عرضه کنندگان و خریداران چه کسانی باشند. به بیانی دیگر، چه شرکت ها و یا صنایعی عرضه می شوند، چه خریدارانی برای خرید سهام آنها اقدام می کنند و چند خریدار برای خرید بلوک هایی که عرضه می شود، وجود دارند. همچنین پس از واگذاری، موقعیت این شرکت ها چقدر تغییر می کند و سهامداران و هیات مدیره جدید آنها چه کسانی خواهند بود و در چه بخش هایی فعال هستند. آیا از همان صنف و صنعتی که شرکت ها فعالیت می کنند هستند یا هیچ خط و ربطی به نوع فعالیت های شرکت ها ندارند.


    شما به عنوان کارشناس و تحلیلگر ارشد بازار سرمایه، نسبت به این واگذاری ها خوشبین هستید؟


    مواردی که در بالا ذکر کردم اگر در واگذاری ها رعایت شود، در بلندمدت می تواند خبر خوبی هم برای صنعت و هم برای بازار سرمایه باشد و تاثیر مثبتی هم روی سهام این شرکت ها بگذارد. برای هر سهم یا بلوکی که در بورس عرضه می شود، تعداد درخواست ها و همچنین گروه ها بسیار مهم است. دولت نه توان بنگاهداری دارد و نه اصلا کارش بنگاهداری است، به همین دلیل می توان نسبت به واگذاری سهام شرکت های دولتی در بورس خوشبین بود به شرط اینکه  واگذاری ها منوط به این باشد که چه کسانی، از چه صنف و صنعتی و با چه رزومه ای برای خرید اقدام خواهند کرد. در هر صورت نفس این کار که مالکیت شرکت های بزرگ از دولت گرفته و به بخش های دیگر حتی خصولتی واگذار شود، خوب است.


    بنابراین شما به واگذاری شرکت ها حتی به بخش خصولتی و شبه دولتی هم خوشبین هستید. درست است؟


    در برهه ای از زمان دولت برای تسویه بدهی های خودش اقدام به واگذاری سهام برخی شرکت های تحت مالکیتش به شرکت های دیگر که خصولتی نامیده می شوند، کرد مانند سازمان تامین اجتماعی که ارتباطی با صنعت نداشت. تنها هدف اینگونه سازمان ها، کسب سود برای تامین نیازهای شان است واستراتژی برای پیشرفت بنگاه ها و صنایع تولیدی ندارند. ذات این سازمان ها بنابر تعهداتی که برای پرداخت ها دارند، با بنگاهداری متفاوت است، اما اکنون وضعیت فرق می کند و واگذاری ها دستوری نیستند و اگر خریدارانی از بخش خصوصی و خصولتی وجود داشته باشند، جای امیدواری است.


    از دیدگاه شما بخش خصوصی به معنای واقعی داریم. اگر پاسخ تان مثبت است، چند درصد توان خرید سهام شرکت های بزرگ را دارند؟


    به نظر می رسد که با توجه به برخی مسایل، بخش خصوصی واقعی یا توان خرید سهام چنین شرکت های بزرگی را ندارد و یا این که اگر هم توان آن را داشته باشند، به دلایلی از این کار صرف نظر می کنند. در خوشبینانه ترین حالت، اگر بخش خصوصی بتواند ۲۰ تا ۵۰ درصد از سهام این شرکت ها را خریداری کند و یک سیت از هیات مدیره شرکت را به دست آورد، همچنان نهادهای وابسته به دولت به صورت غیر مستقیم در هیات مدیره این شرکت ها نفوذ خواهند داشت. به همین دلیل بخش خصوصی واقعی(در صورت توان مالی لازم) تمایل چندانی برای خرید سهام آنها نشان نخواهد داد. از دیدگاه سرمایه گذاری باید شرایط سیاسی و اقتصادی کشور برای این کار، آماده شود.


     


    گفت‌وگو: مولود غلامی 

    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *