به گزارش پایگاه خبری “بااقتصاد” به نقل از فارس، ماجرای مجمع فوقالعاده انتخاب هیات مدیره جدید آذرآب در حالی هنوز به عنوان داغترین سوژه بازار سهام در کانون توجه فعالان بازار سرمایه قرار گرفته که تجمعات اعتراضی کارگران این شرکت تجهیزاتی در شهر اراک طی هفته گذشته زمزمههای وقوع بحرانهای عمیقتری را بر سر زبانها انداخته است.
در این ارتباط حسین خزلی خرازی، مدیرعامل شرکت کارگزاری بانک کشاورزی که به وکالت از مجموعه بانک کشاورزی مدیریت ۳۰ درصد از سهام شرکت صنایع آذرآب و ۵۸ درصد از شرکت گسترش صنایع انرژی آذرآب را در دست دارد، به تشریح ماجرای سهامداری در این شرکت پرداخته است.
آقای خزلی در مصاحبه آقای پرنا با این خبرگزاری عنوان شده که بر اساس قراردادی که با کارگزاری بانک کشاورزی در اواخر پارسال منعقد شده علاوه بر ۳۰ درصد سهام شرکت صنایع آذرآب در محدوده قیمت ۳۰۰ تومان، سهام شرکت های بورسی و فرابورسی دیگری نزد این کارگزاری به ارزشی معادل ۲۳۰ میلیارد تومان را به عنوان وثیقه گذاشته و در ازای صدور چکهایی مجموعاً به مبلغ ۱۶۰ میلیارد تومان تسهیلات گرفتهاند اما به دلایل نامعلومی از زمان دریافت این تسهیلات تاکنون در مقابل مدیریت شرکت تجهیزاتی آذرآب سنگاندازی شده شده است. نظر شما درباره این ادعا چیست؟
خزلی: ماجرا آنگونه که گفتهاند نیست. با توجه با افشای قرارداد کارگزاری بانک کشاوزی با گروه منتسب به برادران پرنا باید بدانید سال گذشته گروهی بالغ بر ۶۶ شخص حقیقی و حقوقی از ۱۸۸ شرکت کارگزاری بر اساس دستورالعمل معاملات اعتباری تسهیلات گرفته بودند که در این بین ۲۳ نفر از این افراد از جمله شرکت صنایع آذرآب از کارگزاری بانک کشاورزی اعتبار گرفتهاند.
مبلغ اعتبار این اشخاص در بهمن ماه سال گذشته حدود ۵۳ میلیارد تومان بود که حدود ۱۰۵ میلیارد تومان نیز نزد شرکت کارگزاری کشاورزی سهام وثیقه داشتند. در بهمن ماه سال گذشته این گروه از طریق کارگزاری شاخص سهام خریدهایی در بازار سهام انجام دادند اما در نهایت حدود ۷۷ میلیارد تومان به اتاق پایاپای بورس بدهکار شدند.
از این رو کارگزاری شاخص سهام که متعلق به برادران پرنا است نتوانست با اتاق پایاپای در ظرف سه روز از بابت خرید های انجام گرفته تسویه کند.
در مصاحبه پرنا ادعا شده «پول مردم» معادل ۱۰۵ میلیارد تومان در اتاق پایاپای بورس تسویه شده است.
خزلی: بالاخره خرید سهام کردهاند و نتوانستند در موعد قانونی پول را تسویه کنند که برای هر کارگزاری ممکن است پیش بیاید.
این آقایان نزد کارگزاری بانک کشاورزی به ارزش ۱۰۵ میلیارد تومان سهام داشتند و با جلساتی که با آنها در سازمان بورس با حضور مدیران کانون کارگزاران داشتیم، صورت جلسهای با امضای مدیران شرکت سپردهگذاری مرکزی، سازمان بورس، دبیر کل کانون کارگزاران و فریبرز و عبدالستار پرنا نوشته شد که بر آن اساس کارگزاری بانک کشاورزی بابت مطالبات ۵۳ میلیارد تومانی خود سهام شرکت صنایع آذرآب را برداشت و مابقی سهام شرکتهایی که در فریز کارگزاری کشاورزی بود را آزاد کردیم تا گروه پرنا در جای دیگری بفروشند و بدهیهای خود به دیگر طلبکاران از جمله اتاق پایاپای بدهند.
عملیات فریز سهام قبل از اجرای دستورالعمل معاملات هیبریدی و اقدام های پیشگیرانه سمات در فریز و توثیق سهام بود؟
خزلی: فریز سهام قبل از اقدام به سپردهگذاری در اجرای دستورالعمل جدید معاملات هیبریدی بود و اینها از شش ماه قبل از این داستان از طریق کد معاملاتی ۲۳۳ شخص حقیقی و حقوقی مشتری کارگزاری بانک کشاورزی بودند و معامله میکردند و اعتبار میگرفتند. ما سهام شرکت گسترش انرژی آذرآب که تابعه شرکت صنایع آذرآب است را نیز طبق همان صورت جلسه با هماهنگی مسئولان سپرده گذاری و برخی از سهمهای دیگر این گروه را آزاد کردیم که در کارگزاری خودشان فروختند.
نکته قابل تامل اینکه چون منابع نقدی شرکت کارگزاری بانک کشاورزی بالا بود برای کمک به وصول مطالبات خود از ۷۷ میلیارد تومان بدهی که عملاً مبلغ ۷۰ میلیارد تومان از این رقم را اتاق پایاپای بورس به کارگزاری کشاورزی بدهکار بود، اقدام به خرید سهام شرکت گسترش انرژی آذرآب از این آقایان کردیم و به تبع آن وجوه این معامله را به اتاق پایاپای دادیم. به این ترتیب هم مطالبات کارگزاری بانک کشاورزی را با رضایت سهامدارانی که پیش این کارگزاری وثیقه داشتند وصول کردیم و هم مطالبات خود را از اتاق پایاپای گرفتیم.
اما این میزان سهام که شامل ۳۰ درصد از کل سهام شرکت صنایع آذرآب و ۵۸ درصد شرکت گسترش انرژی آذرآب است نه به درد کارگزاری بانک کشاورزی میخورد و نه ما انجام دهنده و مدیر آنجا بودیم و مجموعه متعلق به برادران پرنا از یک سال و نیم پیش در آنجا هیات مدیره هستند.
ماجرای قرارداد کارگزاری بانک کشاورزی با مدیریت فعلی آذرآب چیست؟
خزلی: تا ۱۷ مرداد ماه ۹۶ مدت دو سال ماموریت اعضای هیات مدیره شرکت صنایع آذرآب به اتمام رسیده و این در حالی است که در اسفند سال گذشته که برادران پرنا یک سال و نیم عضو هیات مدیره این شرکت بودند، با جمع کردن رای سایر سهامداران در هیات مدیره حضور داشتهاند.
موضوع قرارداد با این گروه تسهیلات نیست بلکه خرید سهام و باز فروش آن است که از نظر فقهی و قانونی به آن اقاله میگویند و در بازار به ریپو معروف است. سهامی خریداری میشود و برای مدتی نگهداری میشود و فروشنده موظف است در قیمتی بالاتر از خریدار پس بگیرد. مثل اوراق تبعی سهام که سهمی را میخرند و دارندگان آن حق فروش ندارند و در سررسید با نرخ ۲۳ درصد بالاتر از خریدار به فروشنده بازگردانده می شود.
قرارداد باز فروش سهام کارگزاری بانک کشاورزی با شرکت پدیده عمران و اقتصاد آراد بسته شده است به این قرار که سهامی که از گروه پرنا برداشته شش ماه نزد این کارگزاری تا ۳۱ شهریور ماه ۹۶ باقی میماند و فروشنده این سهام برای اینکه مدیریت و کنترل سهام بهویژه در شرکت آذرآب را در دست دارد تا ۲۵ اردیبهشت ۹۶ فرصت دارد که پول تخصیص یافته را به خریدار برگرداند و سهام خود را با نرخ سود ۲۷ درصد در سال پس بگیرد.
دلیل این نرخ نیز به این دلیل بود که بر روی اعتبارهای تخصیص یافته از محل این سهمها ، شرکت کارگزاری بانک کشاورزی ۲۴ درصد هزینه مالی به بانک کشاورزی میدهد و در این بین دریافت سه درصد کارمزد برای کارگزاری منطقی بود. از این رو به گروه منتسب به پرنا عنوان کردیم یا پول ناشی از خرید این سهم را بیاورید و سهام را پس بگیرید و یا حداقل ۲۵ درصد رقم قرارداد را ضمانت نامه بانکی نزد کارگزاری بانک کشاورزی بگذارید.
دلیل آن نیز مشخص بود. زیرا مدیریت و کنترل آن شرکت را در دست داشتند و با سهام میتوانستند هر کاری کنند. ۲۵ اردیبهشت ماه ۹۶ فرا رسید و این اشخاص نه پول را آوردند و نه ضمانت نامه بانکی ارائه کردند. و در نهایت از کارگزاری بانک کشاورزی درخواست دو ماه تمدید کردند که هیات مدیره کارگزاری برای پایداری مدیریت و کمک به شرکت صنایع آذرآب تا ۱۵ تیر ماه امسال به این اشخاص مهلت داد اما دوباره دراین موعد نیز نه پول را دادند و نه ضمانت نامه بانکی.
آقای پرنا میگوید در تبصره ۱۴ متن قرارداد تعهد فروش و بازخرید سهام با کارگزاری بانک کشاورزی بطور صریح عنوان کرده که حق شرکت در مجامع تنفیذ شده و کارگزاری بانک کشاورزی حق شرکت در مجمع ندارد.
خزلی: این قرارداد تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۹۶ تمام میشود اما بند صریحی دارد مبنی بر اینکه اگر تا تاریخ ۱۵ تیر ماه که به این اشخاص مهلت داده شد پول بابت ضمانتنامه بانکی بدهند این قرارداد یک طرفه بدون مراجعه به دستگاه قضایی فسخ بوده و کارگزاری مالک آن سهام است که به تبع آن اختیار تام نسبت به فروش به هر شخصی و به هر قیمت و شرایطی دارد.
پس چرا با وجود ترکیب سهامداری جدید در گزارش هیات مدیره آذرآب به مجمع عادی سالیانه سهامداران اما مدیریت کنونی این شرکت مدعی است که قاضی باید رای فسخ قرارداد را بدهد؟
خزلی: متن این قرارداد هم اکنون صراحتا عنوان میکند در صورت عدم رعایت موارد مورد توافق، بدون مراجعه به دستگاه قضایی یک طرفه فسخ است و کارگزاری مالک است. ضمن اینکه در بند دیگری از قرارداد، بند حل اختلاف دیده شده و عنوان شده هیات داوری سازمان بورس مرجع حل اختلاف است چرا که موضوع معاملات بورسی مطرح بوده و بر اساس مواد ۳۶ و ۳۵ قانون بازار اوراق بهادار مرجع حل اختلاف در بازار سهام، هیات داوری سازمان بورس است.
مجمع عادی سالیانه سهامداران این شرکت در ۲۷ تیر ماه برگزار شد اما کارگزاری بانک کشاورزی به عنوان سهامدار ۳۰ درصدی غایب بود. چون آن چنان اطلاعات منفی در این شرکت و اقدامات مدیریتی به گوش میرسید که اگر به مجمع میرفتیم صورتهای مالی را تایید نمیکردیم که به زیان هیات مدیره و شرکت آذرآب بود.
جالب اینکه این اشخاص عنوان میکنند که طبق قرارداد مالک سهام کنترلی و مدیریتی هستند اما باید پرسید چرا مجمع ۲۷ تیرماه را بر مبنای همین قرارداد تا کنون برگزار نکردهاند؟ اگر این قرارداد اختیار مالکیت به اشخاص مذکور میداد باید مجمع عادی سالیانه سهامداران در ۲۷ تیر ماه برگزار میشد. این مجمع در موعد مذکور به حد نصاب نرسید و مطابق با مستندات کدال مجموعه بانک کشاورزی را هم جزو حاضرین در جلسه ننوشتهاند.
از ۲۷ تیر ماه امسال نیز با این آقایان [پرنا] و حداقل ۵ گروهی که واسطه کردند بارها جلساتی داشتیم و مداوم به آنها گفتیم وضعیت شرکت صنایع آذرآب بحرانی است و کارگزاری بانک کشاورزی به هیچ عنوان دنبال تملک سهام و ورود به هیات مدیره و برگزاری مجمع نیست. پول ما را بیاورید و سهام خود را پس بگیرید. ما پایبند به این قرارداد هستیم.
برادران پرنا میگویند نامههای مکرری نوشتهاند مبنی بر اینکه میخواهیم سهام را بخریم و پولتان را پس بدهیم و به این نامهها توجهی نشده است.
خزلی: آخرین بار ۲۰ شهریور ماه یعنی ۷ روز قبل از مجمع به این اشخاص جواب دادیم که قرارداد مذکور منقضی شده و شما به تعهدات عمل نکردهاید و در ازای دریافت پول نقد، سهام آذرآب برگردانده میشود. حداقل ۵ گروه را نیز واسطه کردند که جلسات متعدد با آنها داشتیم.
این آقایان الان یک ریال پول ندارند و یک ریال هم نمیتوانند ضمانت نامه بانکی بدهند. حتی روز قبل از مجمع یعنی روز شنبه ۲۵ شهریور ماه یک ساعت و نیم نمایندههای این آقایان در حضور مدیر عامل، مدیر حقوقی و امور شرکتهای بانک کشاورزی و من با سه نماینده آقایان جلسه داشتیم که گفتند زمینی در فلان مکان دارند که اگر بیاورند به عنوان وثیقه بپذیرید که ما آن را هم پذیرفتیم و گفتیم ارزیابی میکنیم. مدعی بودند آن زمین ۲۵ میلیارد تومان میارزد.
تا روز مجمع هم چنین چیزی را نیاوردند. بنابراین من نمیتوانم مدیریت ۱۴۰ میلیارد تومان اموال شرکت که ۱۰۰ میلیارد تومان سهام شرکت صنایع آذراب و حدود ۲۴ میلیارد تومان شرکت گسترش انرژی آذرآب میشود را به عنوان اموالی که تحت کنترل بین المال است دست افراد حقیقی بدهم که بدهکار هستند و به قرارداد خود عمل نکردهاند.
از همه بدتر بحرانهایی است که در محیط کارگری و مدیریت شرکت آذرآب ایجاد شده است.
کارگزاری بانک کشاورزی توسط امام جمعه، دادستان، فرماندار، نمایندههای مجلس، اداره اطلاعات شهراراک، دستگاه نظارتی و سازمان بورس به شدت تحت فشار است مبنی بر اینکه چرا با وجود اتمام مدت قانونی هیات مدیره فعلی اما شما همچنان در مدیریت شرکت اهمال میکنید و چرا مجمع برگزار نمیکنید. چرا که کارگران با معوقات ۴ ماهه مواجه هستند.
در ۳۰ مرداد ماه نامهای به هیات مدیره شرکت آذرآب دادم و درخواست اعمال ماده ۹۵ قانون تجارت کردم. در این ماده عنوان میشود اگر هیات مدیره مجمع را برگزار نکند یا به تعویق بیافتد هر گروه از سهامدارانی که ۲۰ درصد سهام داشته باشند میتوانند از هیات مدیره درخواست برگزاری مجمع کنند و هیات مدیره موظف است ظرف ۲۰ روز مجمع را برگزار کند.
این اشخاص برای ۲۷ شهریور ماه آگهی برگزاری مجمع فوقالعاده به منظور انتخاب اعضای جدید هیات مدیره را منتشر کردند و نمایندههای قانونی کارگزاری بانک کشاورزی به این مجمع مراجعه کردند اما در آن روز دوشنبه معروف دیدید که آنها را راه ندادند و با ضرب و شتم و درگیری مواجه شدند. از قبل هم میدانستیم که اینها قصد این کار را دارند بنابراین به نیروی انتظامی اطلاع دادیم و این ضرب و شتم و ممانعت از ورود سهامدار ۳۰ درصدی صورت جلسه شد.
طبق ماده ۲۵۳ قانون تجارت نیز اگر هیات رییسه مجمع یا هر کس دیگری از ورود سهامدار به مجمع یا حقوق وی ممانعت ایجاد کند علاوه بر جرایم نقدی با ۳ ماه تا یک سال حبس تادیبی مواجه خواهد شد که همکاران من از این اشخاص طبق ماده ۲۵۳ قانون تجارت شکایت کردهاند.
نظر شما درباره ادعای پرنا مبنی بر اینکه حضور در مجمع مطابق با قرارداد فیمابین به فروشنده تنفیذ شده چیست؟
خزلی: این قرارداد ارایه تسهیلات نیست. بلکه قرارداد تعهد فروش و بازخرید سهام است. اینکه عنوان کردهاند ۱۶۰۰ میلیارد تومان در ازای چک تسهیلات گرفتهاند توهمی بیش نیست. چه کسی در ازای تسهیلات اقدام به صدور چک میکند؟ سهام به نام مجموعه متعلق به بانک کشاورزی شده و این مجموعه قرارداد باز فروش سهام داشته است. تبصره ۱۴ هم آخرین صفحه این قرارداد است و این در حالی است که تبصرههای متعدد دیگری قبل از این تبصره وجود دارد. از جمله اینکه این اشخاص موظف بودهاند که ضمانت نامه بانکی به میزان ۲۵ درصد حجم کل قرارداد را بیاورند یا اینکه در ازای واریز پول نقد به حساب کارگزاری بانک کشاورزی سهام را دریافت کنند.
وقتی سهم آذرآب و انرژی آذرآب به نام مجموعه بانک کشاورزی شده و در سیستم سازمان بورس مالک است به معنای سلب حق مالکیت نیست. از سوی دیگر در متن این قرارداد عنوان شده اگر به شرایط قرارداد تعهد داشته باشند و ضمانت بانکی نزد کارگزاری بانک کشاورزی بگذارند این کارگزاری اقدام به معرفی آنها و یا بدون حضور این کارگزاری به مجامع خواهد کرد.
بر حسب اتفاق بررسی کنید در مجمع شرکت گسترش انرژی آذرآب که قبل از ۱۵ تیر ماه بود آقایان [پرنا] از کارگزاری بانک کشاورزی به عنوان وکیل مجموعه بانک کشاورزی معرفی نامه گرفتند و از طرف این مجموعه مقصود عباسی، رییس هیات مدیره قبلی آذرآب به مجمع رفت یعنی نامه و حکم دادیم و نماینده آقایان [پرنا] به مجمع قبلی گسترش انرژی آذراب رفتند ضمن اینکه قرارداد در ۱۵ تیر ماه عمر آن تمام شده و جلسات و مکاتبات متعدد بعد از این تاریخ داشتیم و گفتیم با وجود اتمام زمان ایفای تعهدات اما اگر پول بیاورید سهام را بر می گردانیم. اما بعد از این درگیریها در اراک به من درتلگرام پیغام دادهاند که اغتشاش کارگری را تو ایجاد کردی. ما دنبال استیفای حقوق کارگزاری هستیم ولی این درگیریها را گردن ما میاندازند.
یکی از برادران پرنا در گفتوگو با ما ادعای دیگری نیز مطرح کرده است. این ادعا درباره موضوع خروج پیش نویس پرونده پولشویی این اشخاص در سازمان بورس که در مرحله بدوی بوده و عنوان میشود توسط معاون حقوقی کارگزاری بانک کشاورزی و در راستای تلاش برای کاهش قیمت سهام آذرآب از ۶۰۰ به ۳۰۰ تومان صورت گرفته است. در این باره چه توضیحی دارید؟
خزلی: وضعیت حدود ۲۰۰ میلیارد تومان از منابع آذرآب در حال حاضر بر اساس بند حسابرس مشخص نیست. دوم بهمن ماه آقای فهیمی رییس هیات مدیره سازمان بورس به ما اطلاع داد که کارگزاری شاخص سهام به اتاق پایاپای بدهکار است و شما به اینها اعتبار سنگینی دادهاید.
کارگزاری بانک کشاورزی دو برابر رقم اعتبار تخصیص یافته به این اشخاص سهام فریز کرده بود اما اینها در کارگزاری سریع سهم میفروختند و پول دریافتی را همان روز یا فردا دوباره برای خرید سهام آذرآب صرف می کردند تا در واقع به نوعی بازار گردانی سهام آذراب را در حوالی قیمت ۳۶۰ تومان حفظ کنند.
وقتی در بهمن ماه پارسال دو یا سه کارگزاری فهمیدند که این اشخاص پول ندارند شروع به فروختن سهام آذرآب تا محدوده ۳۰۵ تومان کردند که در جلسهای با حضور برخی کارگزاران درگیر سهم آذرآب در کانون کارگزاران ضمن اشاره به مالکیت ۳۰ درصدی این سهم از سوی کارگزاری کشاورزی عنوان کردم که نباید به خودمان ضرر بزنیم و هر کس میخواهد بفروشد من آن را میخرم.
در مورد ادعای افشای پیشنویس پولشویی در تلگرام و تاثیرگذاری بر قیمت سهام باید گفت قیمت ۶۰۰ تومانی هر سهم آذرآب برای دو سال پیش بوده و کارگزاری بانک کشاورزی در بهمن ماه پارسال و در محدوده قیمت ۳۶۰ تومان به این سهم وارد شده است.
عنوان کردید ۲۰۰ میلیارد تومان از منابع شرکت صنایع آذرآب دچار ابهام است. این به چه معنی است؟
خزلی: توجه به دو بند حسابرس که تیر ماه امسال منتشر شده قابل تامل است. فقط ۵۰ میلیارد تومان شرکت کارگزاری شاخص سهام به شرکت صنایع آذرآب بدهکار است. ۲۴۴ میلیارد تومان نیز از سهام شرکت گسترش انرژی آذرآب به مجموعه بانک کشاورزی فروخته شده که پول آن را توسط کارگزاری شاخص سهام به آذرآب ندادهاند.
در حال حاضر سایر سهامداران و همچنین سازمان بورس از مجموعه بانک کشاورزی به عنوان سهامدار ۳۰ درصدی آذرآب درخواست کردهاند که صورتهای مالی را امضا نکنیم و درخواست حسابرسی ویژه از مجمع داشته باشیم.
آقایان میدانستند که اگر من وارد مجمع هفته قبل بشوم به خاطر بیتالمال تاییدیه به هیات مدیره نمیدهم و درخواست حسابرسی ویژه میکنم و سپس در مجمع بعدی نیز حتما مدیران فعلی را خلع ید کرده و با ۵۰ درصد سهامداران هماهنگ کرده بودیم که مدیران خودمان را در هیات مدیره بگذاریم.
در حال حاضر ۳۰ درصد سهام شرکت صنایع آذرآب متعلق به مجموعه بانک کشاورزی، ۱۱ درصد متعلق به آقای شیرالی و ۹ درصد نیز به مجموعه شرکتهای کارگزاری بهمن، انصار و سیولکس کالا است که به این نتیجه رسیده بودیم برای احیای شرکت آذراب دیگر گروه مدیریت فعلی نباید آنجا باشند و باید مدیران متخصص از مجموعه داخلی کارکنان آذرآب مدیریت آن را بدست گیرند.
در جلسه پیش مجمع نیز بطور مشترک به این هدف و انتخاب حسابرس و خلع ید مدیران کنونی آذرآب و انتخاب مدیران مد نظر خودمان رای دادیم. به همین دلیل ما را به مجمع راه ندادند زیرا ماموریتمان این بود.
در حال حاضر گزارش دستگاه نظارتی عنوان میکند که تکلیف حدود ۲۰۰ میلیارد تومان از اموال شرکت آذرآب دچار ابهام است و حال بجای پاسخگویی با تهدید و تطمیع و فشارهای روانی مواجه هستیم.
با وجود برخی تصورات اما وکالتی وجود ندارد و شرعاً، قانوناً و اخلاقاً مدت قرارداد فیمابین مدیریت کنونی آذرآب در ۱۵ تیر ماه امسال تمام شده و آقایان هیچ حقی در این زمینه نداشتهاند. مرجع رسیدگی و حل اختلاف نیز بر اساس مفاد قرارداد هیات داوری سازمان بورس است.
از نظر شما آشوب های کارگری در شهر اراک پشت پردهای از جنس همین مباحث دارد؟ چون یکی از برادران پرنا اتهاماتی از این جنس را به شما وارد کرده است.
خزلی: آشوبهای کارگری را بر گردن من میاندازند. من فقط یک کانال تلگرام شخصی دارم و تمام پستهای ماههای گذشته بنده مشخص بوده و هر آنچه نوشتهام در مورد برگزاری مجمع و اعمال حقوق خودمان بوده است. سهامداران و سازمان بورس به ما فشار میآورند که چرا با وجود مالکیت مجمع برگزار نمیکنید و وقتی بررسی میکردم میدیدم که حرف درستی است و از مدیر شرکت آذرآب که این همه بحث پشت سر آن است درخواست ماده ۹۵ داشتیم.
در مقابل مسایل سوء مالی جوابی ندارند و اهمالهای خود را بر گردن این و آن میاندازند. باید از آقای نجفی در سازمان بورس و ماجرایی که طی مرداد سال گذشته مبنی بر انتشار فهرست اشخاص مظنون به پولشویی پرسید که آیا این گزارش کذب است یا واقعی؟
آقایان در این باره به پلیس فتا شکایت کردند و آنها نیز از سازمان بورس استعلام کردند.
این انتقاد وجود دارد که اگر سازمان بورس مظنون به پولشویی توسط گروهی بالغ بر ۶۰ کد بوده چرا اطلاعاتی در این زمینه حتی بطور شفاهی به کارگزارها ندادند و عنوان میکنند که ما وظیفهای برای اطلاع رسانی نداریم. نتیجه همین میشود که گروهی با تبانی اقدام به دریافت اعتبار از ۱۸ شرکت کارگزاری میکنند و همگی بر روی یک سهم مشخص وثیقه میگذارند و همواره با پول حاصل از این اعتبارات میخواهند سهم را خرید و فروش و حمایت کنند و در نهایت چنین معضلی را برای بازار سرمایه ایجاد میکنند.
درصدی از سهام آذرآب را بین ۱۸ کارگزار تقسیم کردهاند و وقتی میخواهیم تملک کنیم یک مرتبه باید ۳۰ درصد سهام را برداریم و به تبع آن یا مشکلات را تحمل کنیم و یا در هیات مدیره بنشینیم و کنترل کنیم که اصلاً فعالیت کارگزاری مدیریت و کنترل شرکت نیست و بابت اعتباراتی که میدهیم قرار نیست که مدیریت شرکت را به دست گیریم. از طرفی اگر کارگزاری اعتبار ندهد، در بازار کنونی نمیشود کار کرد چرا که تتمه معاملات بازار در حال حاضر با اعتبار کارگزارها انجام می شود.
چرا قبل از تخصیص اعتبار درباره اهلیت این آقایان استعلام لازم و بررسی کافی انجام ندادید؟
خزلی: هیچ وقت روبروی ما برادران پرنا نبودهاند و ۲۲ کدی که از ما اعتبار گرفتهاند شرکتها و افراد حقیقی با نامهای مختلف بودهاند. شرکت آذرآب قبل از این مشتری ما بود و دفاتر را مدیر مالی یا عضو هیات مدیره آنها امضا میکرد. در حال حاضر یا قبل از این هیچ گاه با شرکت آذرآب مشکلی نداشته و نداریم و در حال حاضر شرکت آذرآب ۱۳ میلیارد تومان از سال قبل به کارگزاری بانک کشاورزی بدهکار است.
هنوز علاوه بر ۵۸ درصد سهامی که در شرکت گسترش انرژی آذرآب تملک کردهایم به مقدار ۳۲ درصد از کل سهام این شرکت در وثیقه کارگزاری بانک کشاورزی بابت تتمه اعتبارات شرکت آذرآب و شرکت های وابسته به آن داریم و نگرانی از بابت اعتبارات نداریم. بلکه نگرانی اصلی از بابت رفتارهایی است که دربرابر اقدام قابل تامل گروهی بدهکار به راه افتاده است.
ماجرای هیاهو در حاشیه مجمع آن دوشنبه معروف شرکت آذرآب چه بود؟
خزلی: در مجمع روز دوشنبه نماینده شرکت کارگزاری کشاورزی را کتک زدهاند و یکی از افراد گروه منتسب به آقایان در مقابل همگان برگ رای این نماینده را پاره کرده و بلعیده است. رفتارهای این چنینی و شلوغ کاری در مجمع در حالی است که در برابر اعتباراتی که تخصیص یافته هیچ گاه برادران پرنا در مقابل ما نبودند.
شرکتهای دیگری را برای این منظور فرستاده بودند و مشکلی در ارایه اعتبارات وجود نداشت. مشکل از جایی شروع شد که ظرف سه روز در کارگزاری شاخص سهام، این اشخاص بالغ بر ۷۷ میلیارد تومان به اتاق پایاپای بورس بدهکار شدند و وقتی اتاق نتواند پول بدهد چرخه کل معاملات قفل میشود.
این ادعا هم مطرح شده است که به شما وعده حضور شما در هیات مدیره آذرآب در ازای تخصیص اعتبار ۵۵ میلیارد تومانی داده شده بود.
خزلی: چنین چیزی صحت ندارد و علاقهای هم برای مدیریت در این شرکت ندارم. آنها طی آن سه روز بحرانی دربهمن ماه ۹۵ بالغ بر ۱۳۰ میلیارد تومان سهام خریدند که روز سوم وقتی شرکت سپرده گذاری متوجه شد این رقم بسیار بالا رفته و نمیتوانند پول خریدهای صورت گرفته را بدهند سپردهگذاری از سازمان بورس تقاضای دستور کرد که حدود ۴۵ میلیارد تومان از آن معاملات ابطال شد که مانده بدهی شاخص سهام به اتاق پایاپای حدود ۷۰ میلیارد تومان شد. در این جریان نه وعدهای به من داده شد و نه من علاقهای به رفتن به هیات مدیره آذرآب داشتهام. اصلا مگر کارگزار میتواند به هیات مدیره شرکت برود؟
شانتاژ و شایعه پراکنی میکنند و عنوان میکنند من از یک هفته پیش کارگزاران را تحریک میکنم و یا رشوه گرفتهام. آیا برای ۱۶۰ میلیارد تومان قرارداد با این همه سمت و پیشینه در بازار سرمایه چقدر باید رشوه بگیرم؟ آیا بالاتر از ۵ میلیارد تومان؟ برای چنین مبلغی باید همه سوابق خودم را از بین ببرم؟
فشارهای روحی و عصبی متعددی بر من ایجاد می کنند که یا مجمع برگزار نشود و یا خودشان بروند و برگزار کنند که ماهم جلوی آنها ایستادهایم.
با ۱۵ درصد سهام در حال حاضر وزن اینها در هیات مدیره مشخص است. باید مجمع برگزار شود و با دعوا و درگیری و شانتاژ و تهمت کار جلو نمیرود زیرا ضرر همه این اقدامات را باید سهامدار شرکت آذراب تحمل کند.
شرکت آذرآب هم اکنون با تعهدات سنگینی مواجه است که هر مدیری که بخواهد وارد آن بشود باید آنها را بر گردن بگیرد از جمله مطالبات کارگری، مالیاتی، تامین اجتماعی و قرارداد های آن.
خزلی: اگر شرکت نتواند پیمانهای ۱۰۰۰ میلیارد تومانی خود را به موقع انجام داده و تحویل دهد شرایط شرکت بسیار بحرانی میشود. سهمی را به ما انداختهاند و از ۱۵۵ تیر ماه هیات مدیره کارگزاری و بانک کشاورزی به من ماموریت داد که این سهم را سریعاً به فروش برسانم. با ۱۵ شرکت بزرگ و هلدینگ نفت و گاز و پتروشیمی مذاکرات متعدد و نامه نگاری کردیم که بیایید به قیمت تمام شده این سهم آن را از ما بخرید.
کارگزاری بانک کشاورزی کننده این کار نیست ولی هلدینگهایی که چندین هزار پروژه نفت و گاز و پتروشیمی دارند از پس مدیریت آن بر میآیند که البته به جاهای خوبی هم رسیدیم. ولی شانتاژ و این که هر هفته کارگرها کنار خیابان میریزند و عدم پرداخت حقوق و دستمزد آنها هر مدیری را ممکن است متزلزل کند.
اگر میخواهیم آذراب به عنوان یک برند ملی پیمانکاری احیا شود حتما باید هلدینگهای نیروگاهی و نفت و گاز و پتروشیمی مالک آن باشند نه پرنا و خزلی و کارگزاری کشاورزی چون ما نه توان تخصصی و نه پول داریم. این شرکت به درد هلدینگهایی میخورد که هم اکنون دو میلیارد دلار قرارداد نفت و گاز و پتروشیمی دارند و برای قرارداد ۵ میلیارد دلاری توتال میتوانند دست کم پیمانکار دست دوم آن باشند.
تمام مسئولان شهر و استان اراک نیز برای کمک به مجموعه بانک کشاورزی برای تحقق این اتفاق هستند. بی تدبیری در خصوصی سازی و مبنا شدن زد و بند بجای کار کردن درنهایت به بحران و از بین رفتن صنعت ایرانی منجر میشود. فکر میکنید عموم شرکتهای بزرگ ملی که روزی افتخار خاورمیانه بودند از جمله هپکو، آلومینیوم ایران، ماشین سازی اراک و غیره که امروز با بحران مواجه شدهاند برای چیست؟
تا چه حد خود را مقصر در این ماجرا میدانید؟
خزلی: من خودم را مقصر میدانم زیرا باید محکمتر میایستادم. از ۱۵ تیر ماه که فهمیدیم اینها پول ندارند و یا نمیخواهند آن را بدهند باید محکم تر از طریق دستگاه قضایی اقدام میکردیم. آقای شیرالی ۱۱۱ درصد سهام آذراب را دارد و همین موضوع را تایید کردند و گفتند به نوبه خودمان در این اتفاق آذراب مسئول هستیم. با هماهنگی سهامداران اکثریت قرار شده مدیران حرفه ای در هیات مدیره بگذاریم و با انتخاب سرپرست موقت برای شرکت به تدریج اختیارات مدیریت شرکت را پس از ورود خریدار جدی از هلدینگها واگذار کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید