به گزارش پایگاه خبری “بااقتصاد” مهسا رادفر رئیس اداره نظارت بر اوراق بدهی بورس در مورد مزیت های بازار سرمایه در حوزه تامین مالی گفت: صکوک به عنوان یک ابزار مالی- اسلامی پرسود و بی خطر برای شرکت ها وجود دارد که متاسفانه ناشناخته مانده است. یکی از تدابیر دولت برای خروج از رکود سوق دادن سرمایه های راکد به سوی بازار سرمایه است.
رادفر افزود: به طور کلی سیاست های دولت بر آن است که تامین مالی بنگاههای خرد و کوچک از طریق سیستم بانکی انجام شود و در مقابل تامین مالی بنگاههای بزرگ و متوسط از طریق بازار سرمایه شکل بگیرد.
همچنین رئیس اداره نظارت بر اوراق بدهی درباره مزیت بورس نسبت به سایر نهادهای مالی گفت: تامین مالی با مبالغ زیاد از طریق بورس به سهولت امکانپذیر است و با توجه به محدودیت سرمایه بانک ها شاید این روند برای بنگاه های بزرگ ممکن نباشد.
وی افزود: تامین مالی در بازار سرمایه عمدتا به دو روش انجام می شود:روش اول انتشار اوراق بدهی و روش دوم انتشار اوارق سرمایه(افزایش سرمایه) می باشد. صکوک هم انواع مختلفی دارد که براساس نیازهای متفاوت شرکت ها انتشار پیدا میکند.
مثلا برای پروژههای نیمهکاره اوراق مشارکت در نظر گرفته شده است. زمانی که پروژه شرکت نیازمند خرید دارایی و تجهیزات است در آن زمان صکوک اجاره برای وی چاره سازی می کند.زمانی که پروژه تکمیل شده و نیاز به سرمایه در گردش دارد صکوک مرابحه عرضه میشود. اگر شرکت بخواهد محصول تولید کند و فعالیت تأمین مالی مربوط به خود محصول باشد صکوک سلف برای افزایش سرمایه در نظر گرفته میشود.
ایشان علت ناشناخته بودن صکوک را این چنین عنوان میکنند: یک مورد و مسئله آموزش و فرهنگ سازی راجع به صکوک است که باید در سطح گستردهتری به شرکت ها انجام بگیرد.مسئله دیگر آن است که مدیران مالی شرکت ها برای تامین مالی ابتدا از روش های معمول و ساده تر استفاده می کنند و کمتر سراغ روشهای ناشناخته و پیچیدهتری مثل صکوک میروند.تامین مالی از طریق بازار بورس به شکل قانونمند دنبال میشود و بر خلاف بانک ها قدرت مذاکره و چانهزنی در بازار سرمایه برای آنها در نظر گرفته نشده است.
الان متاسفانه یک سری بانک های غیرمجاز که سودهای خارج از عرف پرداخت میکنند بازار را تحت شعاع خود قرار میدهند و تمایل خریداران صکوک را تا حدودی کاهش میدهند.
رادفر در پایان افزود: به طور کلی علاقه انتشار صکوک روز به روز برای شرکتها در حال افزایش است و در چندین مورد شرکت ها برای چندمین بار از طریق انتشار صکوک تامین مالی شدند.
اکنون تصمیم بر آن داریم که حتی ناشران معتبر و شناخته شده صکوک بتوانند بدون ضامنهایی همچون بانک، هلدینگ و… اوراق خود را منتشر کنند و در حقیقت به واسطه اعتباری که دارند خود بدون واسطه ضامن اوراق باشند. صکوک اوراقی بدون ریسک است و خرید آن به تخصص کافی نیاز ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید