همسو با رشدهای چشمگیر شاخص کل بورس اوراق بهادار تمامی صنایع و گروههای فعال در بازار به نسبتهای متفاوت افزایش در قیمت نمادهای خود را تجربه کردند.
در گروه بانکی جایگاه اول در بازدهی، متعلق به بانک دی با ۱۹۵ درصد رشد قیمتی از ابتدای سال جاری است و اقتصادنوین با بازدهی ۲۶ درصدی جایگاه آخر را به خود اختصاص داده است.
بانک تجارت به واسطه افزایش سرمایه سنگینی که در اواخر سال گذشته اعمال کرد با افت قیمت مواجه شد. به طوری که هماکنون و با گذشت ۹ ماه از سال جاری همچنان قیمت آن کمتر از ۱۰۰ تومان است که با توجه به سرمایه بیش از ۲۲ هزار میلیاردتومانی که دارد قیمت فعلی سهم غیرمنطقی به نظر نمیرسد اما همچنان انتظار برای رشد قیمتی نمادهایی که در سطوح پایانی نمودار قرار دارند در ادامه سال جاری بیشتر است.
نسبت کفایت سرمایه
سرمایه بانک و دارایی دو مولفه اصلی تعیین نرخ کفایت سرمایه در بانکها هستند.
نسبت کفایت سرمایه یک شاخص کلیدی در تحلیل وضعیت بانک به شمار میرود که با توجه به آن میتوان متوجه شد که داراییهای بانک تا چه حد در سبد مناسبی سرمایهگذاری شده و از لحاظ ریسک و به کارگیری سرمایه در داراییهای مختلف از وضعیت مناسبی برخوردار است. دلیل وضع الزامات قانونی مبنی بر رعایت حداقل نسبت کفایت سرمایه توسط بانکها این است که در واقع بانکها با اتکا به سرمایه خود قادر باشند در مقابل زیانهای احتمالی ناشی از عدم بازپرداخت تسهیلات اعطا شده به مشتریان، شرایط نامساعد بازار و برخی تنگناهای عملیاتی مقاومت کنند.
نسبت کفایت سرمایه بانکها براساس آنچه بانک مرکزی ادعا میکند باید حداقل ۸ باشد. رقمی که مطابق با صورتهای مالی شش ماهه نخست سال جاری، در هیچ یک از بانکهای مورد بررسی به جز بانک خاورمیانه دیده نمیشود!
بدهی دولت به بانکها و بدهی بانکها به بانک مرکزی
در تمامی دولتها همواره از دولت به عنوان بزرگترین بدهکار بانک یاد شده است. بررسیها نشان میدهد دولت تنها به ۴ بانک بورسی بدهی دارد و سایر آنها هیچ طلبی از دولت ندارند در حالی که تمامی بانکها به جز سینا به بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی بدهکار هستند و رقم بدهیها آنها قابل توجه است!
تعداد شعب بانکها
بر اساس آخرین آمار ارائه شده توسط بانکها در صورت مالی نیمه نخست سال جاری بانک صادرات ایران با ۲۳۰۲ شعبه بیشترین تعداد شعب در سطح کشور را دارد. بانکهای ملت و تجارت پس از صادرات بیشترین شعبه را دارا هستند.
تعداد شعبه برای یک بانک و مقایسه آن با سایر مولفهها نشاندهنده میزان مطلوبیت در فرآیند بانک است.
نسبت هزینه به تعداد شعب بانکها
افزایش تعداد شعب بانکها بدون شک با افزایش هزینه همراه خواهد بود. بانکهایی که با افزایش تعداد شعب توانایی مدیریت هزینه داشته باشند و نسبت هزینه به تعداد شعب آنها رقم پایینتری داشته باشد از مزیت نسبی برخوردارند.
بررسی نسبت هزینه به تعداد شعب بانکها نشان میدهد بانکهایی که تعداد شعب بیشتری دارند در مقایسه با آنهایی که تعداد شعب کمتری دارند از وضعیت مناسبتری برخوردار هستند. بانک خاورمیانه تنها با ۱۶ شعبه در سراسر کشور بالاترین رقم این نسبت معادل ۱۳,۳۰۳ میلیارد تومان را دارد که نکتهای منفی برای این بانک محسوب میشود.
مقایسه درآمد مشاع و غیرمشاع
درآمدهای مشاع و غیرمشاع بانکها همواره به عنوان معیاری برای سنجش وضعیت عملکردی آنها شناخته میشود و قاعدتا به دلیل کارمزدمحور بودن بانکها بالا بودن درآمدهای غیرمشاع بهتر از مشاع است.
گفتنی است اختلاف میان تسهیلات به صورت مشاع و غیرمشاع با سود پرداختی به سپردهگذاران و تامین مالی منجر به ایجاد سود میشود.( موضوعی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.)
تفکیک سپردههای بانکها
سپردههای قرض الحسنه و جاری یکی از ارزانترین منابع بانکها هستند که با نام سپرده دیداری در صورت مالی آورده میشوند. مجموع سپردههای دیداری، پس انداز، سرمایهگذاری مدتدار و سایر نشان میدهد بانک ملت با رقم ۲۴۷,۸۲۵ میلیارد تومان بیشترین و خاورمیانه با ۸,۸۹۳ میلیارد تومان کمترین میزان جذب سپرده را دارد.
نسبت سپرده به تعداد شعب
بر خلاف آنکه بانک خاورمیانه پایینترین رقم سپرده را داراست اما مقایسه این رقم به نسبت تعداد شعب این بانک نشان از عملکرد موفق وخاور در جذب سپرده دارد.
سوددهی بانکها
در آخرین صورتهای مالی ارائه شده توسط بانکها که مربوط به نیمه نخست سال جاری است، بانکهای ملت، خاورمیانه، پاسارگاد، سینا، کارآفرین و صادرات موفق به سودسازی شدهاند در حالی که پست بانک، تجارت، پارسیان، اقتصادنوین و دی نه تنها سودی نداشتهاند بلکه با روند منفی که در پیش گرفتهاند زیان ساختهاند.
خلاصه عملکرد ۸ ماهه
میزان درآمد حاصل از تسهیلات اعطایی و سودهای پرداخت شده بابت سپردههای سرمایهگذاری دو مولفهای هستند که به عنوان تعیین کننده میزان درآمد خالص بانکها شناخته میشوند.
بررسی این دو مولفه تا پایان آبان نشان میدهد بانکهای ملت، پاسارگاد، تجارت، سینا، صادرات، پارسیان و کارآفرین دارای مقادیر مثبتی هستند در حالی که اقتصادنوین، دی، خاورمیانه و پست بانک در این شاخص موفق نبوده و نشان دهنده ارقام منفی هستند.
برای دریافت تمامی مطالب فوق به صورت پی دی اف، لطفا فایل ذیل را دانلود کنید.
دیدگاهتان را بنویسید