به گزارش پایگاه خبری “بااقتصاد” به نقل از فارس حسینی شاهرودی دبیرکمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ، با اشاره به فلسفه وجودی مناطق آزاد گفت: در حال حاضر شرایط موجود در مناطق آزاد به گونهای است که به جای اینکه این مناطق به عنوان مبادی صادرات کالا مطرح باشند، به محل واردات کالاهای لوکس و غیرضروری که ایجاد اشتغال و تولید نمیکنند و اتفاقا ضربه مهلکی هم به اقتصاد و تولید ما میزنند، تبدیل شدهاند.
دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه با اشاره به آمار ۹۰ درصدی قاچاق کالا از کل واردات که به تازگی از سوی وزیر صنعت و معدن و تجارت اعلام شده، خاطر نشان کرد: در تکمیل سخنان وزیر محترم صنعت باید بگویم که قسمت قابل توجهی از این حجم کالای قاچاق از طریق مبادی رسمی و به ویژه مناطقآزاد وارد کشور میشوند، در حقیقت این دستاوردی بوده که مناطقآزاد برای ما داشته است.
وی افزود: در طی این سالها عملکرد مناطق آزاد نشان میدهد نه تنها اشتغال مولد و رونق صادرات را به دنبال نداشته بلکه دروازهای برای واردات کالا هم شده است آن هم کالاهایی که هیچ کنترلی بر ورود آنها نیست.
نماینده مردم شاهرود ضمن انتقاد از نحوه عملکرد دولت یازدهم در خصوص مناطق آزاد گفت: در چهارسال گذشته رویکرد مناطقآزاد کاملا منفی بوده است.
وی در ادامه گفت: با تصمیمی که مجلس گرفت مبنی بر اینکه این مناطق زیر نظر وزارت اقتصاد فعالیت کند و پاسخگوی آن، این وزارتخانه باشد و با تغییری که در مدیریت منطقه آزاد انجام شده است، امیدواریم شرایط مناسبتری برای تحقق قانون فراهم شود.
حسینی شاهرودی همچنین با بیان این نکته که افزایش مناطقآزاد هیچ توجیهی ندارد، خاطر نشان کرد: متاسفانه این بحث مقداری قومی و قبیلهای شده و حالتی پیش آمده است که خیلی از نمایندگان به دنبال این هستند که با ایجاد منطقه آزاد در شهر خودشان آن را به عنوان دستاورد چهار ساله نمایندگی خود معرفی کنند و دولت هم از این فرصت متاسفانه سوء استفاده میکند.
وی اضافه کرد: هنوز دولت نتوانسته یک منطقه آزاد پایلوت که دقیقا مر قانون در آن اعمال شده باشد و همچنین آمار صادرات و تولید کالا در آن جا مشخص است را به وجود بیاورد.
دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه با اشاره به رد شدن لایحه افزایش مناطقآزاد در کمیسیون فرعی صنایع، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه رویکرد کمیسیون تخصصی اقتصادی مجلس در خصوص این لایحه چیست، اظهار کرد: اگر بنا باشد مناطقآزاد افزایش پیدا کند، ۱۵ شرط را در کمیسیون قرار دادیم تا رویکرد مناطقآزاد را عوض کند. با تحقق این شروط ما خواهیم پذیرفت که مناطقآزاد باقی بماند یا توسعه پیدا کند. البته هنوز بحث اساسی آن در کمیسیون انجام نشده، چون لایحه افزایش منطقه آزاد دولت ناقص است.
وی اضافه کرد: در واقع باید جغرافیای مناطقآزاد را دولت در لایحهای که داده است تعیین کند؛ که تا امروز هنوز به مجلس اعلام نشده است و اگر جغرافیا و آن شروط دیگر محقق نشود، قابل طرح در کمیسیون اقتصادی نخواهد بود.
بنا به گفته دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس یکی از دلایل عدم موفقیت مناطق آزاد این است که باید خود این مناطق هزینه های زیر ساخت خودشان را تامین کنند و چون بودجه دولت به کمک آنان نمی آیند، طبیعتا روشهایی از جمله زمین فروشی برای تامین هزینهها شکل میگیرد. زیرا روش سادهای است و درآمد هنگفتی را متوجه مناطقآزاد میکند. به همین علت مدیران مناطق آزاد از رویکرد صادرات محور استقبال نمیکنند و نهایتا به دنبال رویکرد اول یعنی کسب درآمد از محل زمین فروشی و واردات کالا می روند.
حسینی شاهرودی در پایان اظهار داشت: باید دستگاه های نظارتی مثل دیوان محاسبات، سازمان بازرسی، مجلس در مناطقآزاد حضور داشته باشند که البته این موارد در شروط کمیسیون اقتصادی در خصوص لایحه افزایش مناطق آزاد دیده شده است.
دیدگاهتان را بنویسید