×

کاهش دامنه نوسان بورس به ۲ درصد اجرایی نشد اما اثرات اصلاحی خود را بر معاملات اولین روز هفته گذاشت

  • کد نوشته: 183350
  • ۱۷ اسفند ۱۳۹۸
  • ۰
  • معاملات امروز بورس اوراق بهادار در جبهه عرضه دنبال شد و در پایان با ریزش حدود ۶ هزار واحدی شاخص کل پایان یافت. بخشی از ریزش بازار در روز جاری متاثر از خبر کاهش دامنه نوسان بود که به مرحله اجرا نرسید و بخشی از آن نیز ناشی از ریزش قیمت‌ها در بازار جهانی.

    کاهش دامنه نوسان بورس به ۲ درصد اجرایی نشد اما اثرات اصلاحی خود را بر معاملات اولین روز هفته گذاشت
  • به گزارش پایگاه خبری با اقتصاد، نتیجه تقابل عرضه و تقاضا در خرید و فروش‌های روز جاری بازار سهام ثبت ارزش معاملات خرد ۶۵۲۶ میلیارد تومانی بود که حاکی از حضور تقاضای موثر علیرغم برتری محسوس عرضه است.


    شاخص کل در روز جاریبا ریزش ۵۹۸۱ واحدی به رقم ۵۴۹,۱۸۶ واحد رسید، اما به نظر می‌رسد ترس از عوامل ناشناخته غیرقابل تخمین و مدیریت ریسک به عنوان مهمترین دلایل میل بیشتر به فروش بود. فروشنده‌هایی که در مقابل خود خریداران دست به نقدی را در انتظار می‌دیدند.


    اگرچه فشار فروش با عدم بازگشت سریع قیمت‌ها اندکی رو به فزونی نهاد اما سیگنال نگرانی خاصی به سرمایه‌گذاران صادر نکرد و به نظر می‌رسد فعالان بورسی با توجه به شرایط موجود عجله‌ای برای خرید نداشته باشند و فروش سهام نیز با حمایت محسوس تقاضا در روزهای آتی کمرنگ‌تر شود. اما این امر مستلزم بازگشت آرامش ذهنی برای سرمایه‌گذاران است.


    آمادگی یا آشفتگی ذهنی سرمایه‌گذاران؟


    اخبار و شایعات در روزهای پایانی هفته گذشته ذهن فعالان بورسی را لحظه‌ای آرام نگذاشت. محور اصلی اخبار که به صورت رسمی نیز توسط سازمان در ساعات پایانی روز چهارشنبه منتشر شد، موضوع کاهش دامنه نوسان در تمام بازار سهام از ۵ درصد به ۲ درصد بدون هیچگونه اطلاع‌رسانی قبلی بود. اخباری که پس از تایید رسمی مسئولان مربوطه موجی از نگرانی و آشفتگی را در میان سرمایه‌گذاران و اهالی بازار سهام به وجود آورد. دلایل اتخاذ چنین سیاستی محل مناقشه نبود بلکه زمان اجرا، نحوه اجرا و نوع برخورد با این موضوع برای سرمایه‌گذاران محل ایراد بود. ریسک بروز حباب قیمت در برخی سهام بورسی با اعمال سیاست‌های محدود کننده در کل سهام به عنوان عامل بازدارنده خرید و فروش توانایی قفل کردن بازار سهام را در سقف و کف روزانه قیمتی را داشت. از سوی دیگر اعمال این سیاست با کاهش معنادار نقدشوندگی، ضربه محکمی را به بدنه بورس وارد می‌آورد و موج بی‌اعتمادی را در میان عموم سرمایه‌گذاران این حوزه به همراه می‌داشت. علی‌الخصوص زمانی که این کار به صورت شبانه بدون اطلاع‌رسانی قبلی، در روزهای تعطیلی پایان هفته و پس از مطرح شدن مواردی نظیر محدودسازی کدهای تازه‌وارد و در دوران هجوم سرمایه‌های بی‌تجربه و داغ بودن شایعات اخذ مالیات بر عایدی سهام به وقوع می‌پیوست. تمام این موارد ذهنیت معامله‌گران بورسی را خواه ناخواه بهم می‌ریزد، هرچند روز بعد این قانون به کلی لغو شود و اثری از اجرای آن در کار نباشد.


    بسیاری بر این باورند که پتانسیل ریسک‌های یاد شده در بازار سهام وجود خواهد داشت و سایه‌ای از ترس را بر خرید و فروش‌های روزانه خواهد افکند. ترسی که ناشی از انتظار اعمال سیاست‌های آنی است و می‌تواند با خروج پول‌های سرگردان از بستر بازار سهام و ورود به بازارهای موازی اثراتی به مراتب مخرب برای فضای کلی اقتصاد به همراه داشته باشد.


    اما این موضوع اثر خود را بر خرید و فروش‌های روزانه سهام گذاشت. بسیاری از معامله‌گران بورسی در دقایق نخست به عرضه سنگین سهم‌های خود پرداختند و شاهد تشکیل صف‌های فروش و تغییر جهت قیمت‌ها از مدار مثبت به منفی بودیم. هرچند حضور تقاضای موثر در قیمت‌های منفی در بسیاری از سهام‌ها از ریزش بزرگ شاخص کل جلوگیری کرد اما به طور خاص در نمادهای پالایشی صف‌های فروش علیرغم ثبت معاملات پر حجم بیش از پیش به چشم می‌آمد. در همین راستا لازم به ذکر است که سقوط بیش از ۹ درصدی قیمت‌ جهانی نفت در پی عدم تشکیل نشست اوپک برای تصمیم‌گیری در خصوص کاهش تولید روزانه و تداوم ریزش‌ قیمت سهام در سرتاسر دنیا هشدار بروز رکود فراگیری را در اقتصاد جهانی می‌دهد که نباید دور از نظر سرمایه‌گذاران قرار گیرد./دنیای بورس 


     

    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *