سعید ساویز، در گفتوگو با خبرنگار بااقتصاد، افزود: به نظر من قیمت کنونی نفت (۵ و ۶ دلار یا منفی ۱ و ۲ دلار) منطقی نیست و اعتقاد دارم که قیمت نفت در نقطه سربه سر، روی نمودار عرضه و تقاضا، حدود ۱۷ تا ۲۰ دلار است اما اتفاقات اخیر این تعادل را در بازار بهم ریخته و قیمت نفتی را کاهشی کرده است.
این تحلیلگر بازار نفت و انرژی، با اشاره به گسترش دامنه شیوع کرونا ویروس و ابعاد ناشناخته آن در جهان، تصریح کرد: تا روزی که کرونا ویروس و ترس حاصل از آن از بین نرود، سیگنالها در بازار جهانی نفت کاهشی خواهد بود. در گذشته(۱۹۷۳ تا ۷۹) عرضه، قیمت نفت را مشخص میکرد و شوکهای نفتی به دلیل کاهش عرضه بود اما اکنون تقاضا، روند بازار را تعیین و کنترل میکند.
به گفته ساویز، با گسترش کانونهای تولید نفت از نظر جغرافیایی در جهان و جایگزینی انرژیهای نو، محدودیتهایی مانند عرضه وجود دارد. وی افزود: اگر سال ۲۰۱۹ را اوج تولید نفت در جهان بدانیم یا بر اساس پیشبینیهای قبل از کرونا، تا سال ۲۰۲۲ و۲۰۲۳ اوج تولید نفت در جهان باشد، به هر حال در این سالها بر بالای قله تولید نفت در جهان خواهیم ایستاد اما بعد از آن روند تقاضا کاهشی خواهد شد.
این تحلیلگر بازار نفت و انرژی ادامه داد: در شرایطی که بازار جهانی نفت پُر و فول بود، شیوع ویروسی به نام کرونا اتفاق افتاده که تقاضا را تا۳۰ میلیون بشکه کاهش داده است و هر روز بر دامنه آن میافزاید. برای نمونه هند ۷۰ درصد از خرید نفت را کاهش داده و بازار امریکا نیز بهتازگی با کرونا ویروس مواجه شده و ترامپ در حال دستوپنجه نرم کردن با موضوع ادامه قرنطینه است.
وی افزود: عربستان تمام مخازن روی آب و خشکی را فول کرده است و امریکا نیز نفت ماه می را باید تحویل دهد. بنابراین مخزنی برای ذخیره و نگهداری نفت وجود ندارد و هزینههای انبارداری هم بسیار گزاف است. به همین دلیل خریداران نفت حاضر شدند با ضرر و زیان نفت خریداری شده را هم بدهند.
ساویز اظهار کرد: این اضطرار در امریکا قیمت نفت را در جهان کاهش داده و ممکن است موج دوم کاهش تقاضای نفت در راه باشد. در شرایط کنونی قیمت نفت در نقطه سربه سر ۱۷ تا ۲۰ دلار است اما به طور کلی تا زمانی که ویروس کرونا همراه با افزایش ترس و کاهش تقاضا باشد، روند کاهشی قیمت نفت نیز تداوم دارد.
وی همچنین به وضعیت صنایع پالایشی اشاره کرد و گفت: پالایشگاهها در چنین شرایطی با پر کردن مخازنشان از نفت ارزان باید یا به نقطه سربهسر میرسیدند و یا سود میکردند اما الان برای محصولات پالایشگاهی هم خریداری وجود ندارد و حمل و نقل متوقف شده است. اگر مصرف عمومی سوخت به روال قبل برگردد ممکن است پالایشیها سود کنند اما پرسش مهم این است که آیا میتوانند تا آن زمان دوام بیاورند در حالیکه هنوز ابعاد شیوع کووید ۱۹ مشخص نیست و ترس از این ویروس نیز در اقتصاد از بین نرفته است.
ساویز وضعیت کشورهای منطقه مانند عربستان و عراق را نگرانکننده دانست و گفت: این کشورها به همراه کشورهای دیگر نفتی مانند نیجریه، لیبی و حتی آذربایجان در شرایط کنونی بسیار زیان میکنند و باید منتظر تغییر و تحولات سیاسی بزرگی در دنیا باشیم.
این تحلیلگر بازار نفت و انرژی وضعیت ایران را در برهه کنونی، به دلیل تحریمها بهتر ازریابی کرد و افزود: ایران از زمانی که با تحریمها مواجه شد، آسیب دید اما این موج اخیر ایران را دربر نگرفته و بهترین فرصت را برای رهایی از وابستگی اقتصاد نفتی برای کشور فراهم کرده است. البته کاهش قیمت جهانی نفت بر بخشی از بازار سرمایه و بورس تاثیر دارد و بازار را کوچکتر خواهد کرد.
خبرنگار: مولود غلامی
دیدگاهتان را بنویسید