به گزارش پایگاه خبری با اقتصاد، P/E یا نسبت قیمت به سود یکی از ابزارهای قدیمی و عموما پر استفاده به منظور ارزش گذاری سهام است و هر چند محاسبه P/E بسیار ساده است اما تفسیر آن عملا دشوار میکند.
در شرایط معینی این نسبت بسیار گویا و در زمانهای دیگر کاملا بی معنا جلوه میکند و از این رو، غالبا سرمایهگذاران این اصطلاح را نادرست به کار میگیرند و در تصمیماتشان بیش از حد لازم به آن وزن میدهند.
اغلب محاسبه نسبت P/E براساس سود محقق شدهای است که در آخرین گزارش سالیانه ذکر میشود. گاهی مقدار EPS موجود در فرمول P/E را EPS تقریبی و پیشبینی شده سال آینده در نظر گرفته میشود که به “پیشبینی درآمد هرسهم سال مالی” آینده نیز مشهور است. همچنین ممکن است برخی براساس EPS دو فصل گذشته (۶ ماه گذشته)، EPS آینده را تخمین میزنند و P/E را با این مقدار محاسبه مینمایند.
اختلاف چندانی بین این متغیرها وجود ندارد. اما مهم است بدانید که در محاسبه با روش اول، شما از اطلاعات تاریخی واقعی سهم استفاده میکنید، در صورتیکه در پیشبینی EPS ماههای آینده براساس EPS ماههای قبل، الزاما تخمینها دقیق و کامل نیست.
در شرکتهایی که سودده نیستند و EPS منفی دارند، وضعیتی چالشبرانگیز برای محاسبه P/E به وجود میآید و نظرات مختلفی برای محاسبه P/E در این موارد وجود دارد.
برخی بر این باورند که باید P/E را منفی حساب کرد، برخی اعتقاد دارند باید P/E صفر به سهم داده شود، در حالی که بسیاری از افراد دیگر، اینطور محاسبه میکنند که P/E اصلا برای این سهم وجود ندارد.
گقتنی است، متوسط P/E کل بازار بورس نیز قابل محاسبه است که در بورس ایران بسیار کمتر و معمولا بین ۱۰-۴ است و نوسانات موجود در P/ E بطور قابل ملاحظهای به وضعیت اقتصادی نظیر تورم بستگی دارد، از طرفی نسبت P/E بین صنایع و حتی شرکتها میتواند اختلاف زیادی داشته باشد.
منبع: میزان
دیدگاهتان را بنویسید