بازار طلا در یکسال گذشته را میتوان به دو نیمه تقسیم کرد. نیمه اول از ماه آوریل تا ماه اکتبر است که طلا روندی نزولی داشت و نیمه دوم نیز از ماه اکتبر تاکنون را شامل میشود که طلا دوباره روند صعودی خود را بازیابی کرده است و تقریبا به همان محدودهای رسیده است که در ماه آوریل ۲۰۱۸ قرار داشت.
کاهش قیمت طلا در نیمه اول
همانطور که اشاره کردیم نیمه اول را میتوان از ماه آوریل تا ماه اکتبر در نظر گرفت یعنی یک بازه زمانی ۶ یا ۷ ماهه که طلا به به موازات افزایش قیمت نفت و همچنین رشد شاخصهای بازارهای سهام روند نزولی را تجربه کرد. در این نیمه با توجه به رشد اقتصادی آمریکا و همچنین روند رو به رشد بازارهای سهام در جهان سرمایهگذاران نگران ریسکهای بینالمللی نبودند و به همین دلیل سرمایهها از سمت بازار طلا به سمت بازارهای سهام سرازیر شد و به موازات رشد شاخصهایی مانند S & P 500 و همچنین «داوجونز» در آمریکا سرمایهگذاران از بازار طلا خارج شدند.
از طرف دیگر رشد بازار نفت در این نیمه نیز منجر به افزایش ارزش بسیاری از شرکتهایی شد که متکی به این محصول بودند که همین امر منجر به رشد شاخصهای سهام شد. همچنین در این نیمه شرکتهایی مانند اپل و آمازون به دلیل رشد بازارهای مالی ارزش غولآسایی پیدا کردند و به شرکتهای تریلیون دلاری تبدیل شدند و قیمت سهام آنها روز به روز افزایش مییافت. در چنین شرایطی که ریسک جهانی در پایینترین سطح خود قرار داشت طبیعتا برای سرمایهگذاران، طلا انتخاب مناسبی نیست آن هم در شرایطی که شاهد تقویت دلار در برابر سایر جفت ارزهای جهانی بودیم.
یکی دیگر از دلایلی که منجر به کاهش نرخ طلا شد سیاستهای انقباضی فدرال رزرو آمریکا بود که با افزایش نرخ بهره منجر به تقویت دلار و همچنین کاهش نرخ جهانی طلا شد. در سال ۲۰۱۸ فدرال رزرو مجموعه چهار بار نرخ بهره را افزایش داد و این موضوع سبب شد که مورد حمله شدید دونالد ترامپ قرار بگیرد. دونالد ترامپ بارها در صفحه توئیتر خود از «پاول» خواست که سیاست انقباضی را رها کند و نرخ بهره را افزایش ندهد اما رئیس فدرال رزرو به این صحبت ها وقعی ننهاد و باز هم نرخ بهره را افزایش داد. نتیجه تمامی این عوامل کاهش نرخ طلا در بازارهای جهانی بود.
افزایش قیمت طلا در نیمه دوم
در نیمه دوم اعمال تعرفههای تجاری آمریکا بر واردات کالاهای چینی جنگ تجاری گستردهای را رقم زد که منجر به کاهش رشد اقتصاد جهانی شد و سایه این جنگ اقتصادی هر دو کشور را تحت تأثیر داد. در نتیجه این جنگ ریسک سیاسی در جهان افزایش پیدا کرد و بازارهای مالی یک سقوط تاریخی را تجربه کردند و به موازات آن سرمایهگذاران دوباره برای حفظ ارزش داراییهای خود به سمت بازار طلا هجوم بردند. در همین راستا به دلیل کاهش ارزش دلار و به دنبال آن افزایش تقاضا برای طلا و همچنین رها کردن سیاست انقباضی توسط فدرال رزرو قیمت جهانی طلا شروع به رشد کرد به طوری که از ۱۱۷۳ دلار در هر اونس در ماه اکتبر ۲۰۱۸ به ۱۳۴۰ دلار در ماه فوریه ۲۰۱۹ رسید. کاهش رشد اقتصادی چین و آمارهایی که این کشور از فاکتورهای اقتصادی خود ارائه کرد بسیار ناامیدکننده بودند به طوری که آمارهای مربوط به کاهش روند افزایش رشد اقتصادی در سه دهه اخیر بیسابقه بوده است.
توافق آمریکا و چین بر سر توقف جنگ تجاری در اجلاس گروه ۲۰ در آرژانتین به مدت سه ماه و ادامه مذاکرات تجاری بین این دو کشور در سال ۲۰۱۹ و خوشبینیها نسبت به توافق تجاری باعث شد که ریسک سیاسی در جهان کاهش پیدا کند و به دنبال آن از اواخر ماه فوریه قیمت جهانی طلا شروع به کاهش کند و از سطح ۱۳۴۰ دلار در هر اونس به ۱۲۹۳ دلار برسد.
از طرف دیگر در این نیمه شاهد تعطیلی تاریخی دولت فدرال آمریکا در نتیجه سیاستهای دونالد ترامپ بودیم که ریسک سیاسی در آمریکا را به شدت افزایش داد و همین بیثباتی سیاسی باعث هجوم سرمایهگذاران به سمت بازار طلا شد.
اگر بخواهیم به طور خلاصه بگوییم چندین فاکتور در تعیین قیمت طلا در سال ۲۰۱۹ تأثیرگذار خواهند بود که عبارتند از: سیاستگذاری فدرال رزرو، جنگ تجاری، تضعیف یا تقویت دلار، بازارهای نوظهور، میزان بدهی ملی ایالات متحده، نرخ تورم، ریسکهای ژئوپلیتیک، میزان عرضه و تقاضای طلا، نوسانات بازارهای سهام و وضعیت رکود اقتصادی در آمریکا.
وضعیت پیشبینیها در مورد قیمت جهانی طلا
«آژانس پیشبینی اقتصادی» قیمت طلا را در سطح ۱۲۷۳ دلار برای ماه مارس پیشبینی کرده است و اکنون که در میانه ماه مارس قرار داریم قیمت هر اونس طلا ۱۲۹۳ دلار است و تا رسیدن به پیشبینی مورد نظر این مؤسسه ۲۰ دلار اختلاف وجود دارد. پیشبینی این مؤسسه از قیمت طلا در جهت کاهش قرار دارد به طوری که طبق پیشبینیها قیمت جهانی طلا در انتهای ۲۰۱۹ به ۱۲۲۹ دلار در هر اونس خواهد رسید.
بانکهای بزرگ جهانی نیز پیشبینیهای خود را از قیمت طلا در سال ۲۰۱۹ ارائه دادهاند. به عنوان مثال بانک HSBC لندن پیشبینی کرده که میانگین قیمت طلا در سال ۲۰۱۹ حدود ۱۲۹۲ دلار خواهد بود و «جی پی مورگان» نیز تقریبا به شکلی مشابه قیمت طلا در سال ۲۰۱۹ را ۱۲۹۴ دلار برای هر اونس پیشبینی کرده است که نزدیک به سطح کنونی قیمت طلا قرار دارد. بانک بزرگ «گلدمن ساکس» نیز پیشبینی خود را قدری بیشتر ارائه کرده که حدود ۱۳۲۵ دلار در هر اونس است و «بانک آو آمریکا مریل لینچ» نیز قیمت جهانی طلا را ۱۳۵۰ دلار پیشبینی کرده است که با پیشبینی «کومرتس بانک» یکی است. اما بیشترین پیشبینی قیمت طلا در میان بانکهای جهان مربوط به «تی دی بانک» کاناداست که ۱۴۰۰ دلار را برای قیمت طلا در نظر گرفته است که با قیمت کنونی بسیار فاصله دارد.
دیدگاهتان را بنویسید