×

فرصت دبیری مجمع صادرکنندگان گاز از دست رفت

  • کد نوشته: 1702
  • ۲۷ شهریور ۱۳۹۶
  • ۰
  • ایران درحالی دبیر کلی مجمع صادرکنندگان گاز را به نامزد احتمالی روس واگذار می کند که همچنان سهم ایران در تجارت جهانی گاز کمتر از ١ درصد است.

    فرصت دبیری مجمع صادرکنندگان گاز از دست رفت
  • به گزارش پایگاه خبری «با اقتصاد» به نقل از مهر، ورود ایران به بازار گاز جهانی با توجه به ذخایر گازی موجود ان،یک مزیت اساسی برای کشور محسوب می شود. این در حالی است که ایران کمتر از یک درصد سهم تجارت جهانی گاز را در اختیار دارد. البته مجموع بررسی ها در حوزه بین المللی صنعت گاز نشان می دهد که ایران حضور در این عرصه را به طور جدی و شایسته پیگیری نکرده است. 


    یکی از نهادهایی که می تواند تسهیل کننده سیاست گذاری در زمینه تجارت گاز باشد،مجمع صادرکنندگان گاز است که چندی پیش یوری سنتیرویین، معاون وزیر انرژی روسیه برای دبیرکلی این مجمع  نامزد شد. دبیر کل این مجمع از سال ٢٠١۴تاکنون بر عهده محمدحسین عادلی بوده است.


    به گفته کارشناسان نخستین پیامی که نامزدی معاون وزیر انرژی روسیه برای این سمت، می تواند در پی داشته باشد، اهمیت این جایگاه به عنوان تعیین کننده و تاثیر گذارخط بازار و تجارت گازی است. به نظر می رسد با توجه به سهم یک درصدی ایران در تجارت گازی، این کشور نتوانسته به طور موثر و کاربردی از جایگاه خود در مجمع صادرکنندگان گاز ایفای نقش کند.


    در این ارتباط، جواد سلیمانپور، کارشناس حوزه تجارت گاز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: یکی از اموری که نماینده ایران به عنوان دبیرکلی این نهاد می توانست انجام دهد، ایجاد هماهنگی بین اعضا برای مقابله با حرکت های ضربه زننده به موقعیت کشورهای صادرکننده گاز در بازار تجارت گاز است که متاسفانه به طور مناسبی به ان نپرداخته است.


    وی با اشاره به اینکه در بازار تجارت گاز به دلیل ساختار منطقه ای بازار؛ دست برتر عموما در سمت کشورهای صادرکننده گاز است، ادامه داد: کشورهایی چون امریکا تلاش دارند این ساختار را از بین ببرند، به این ترتیب سازمان کشورهای صادرکننده گاز یک فرصت مناسب برای ایجاد هماهنگی بین اعضا برای حفظ ساختار منطقه ای بازار می تواند باشد. از طرفی ایران می توانست با تدابیر ویژه بازارهای صادراتی جهان ( مصرف کنندگان گازی) را تقسیم بندی کرده و به این ترتیب توازن قدرت ایجاد کند. این در حالی است که اکنون روسیه قصد دارد تا وارد بازارهای مصرفی در شرق آسیا شود، در حالیکه اکنون این بازارها اغلب از  سوی قطر تغذیه می شود. 


    سلیمانپور تصریح کرد: در دست داشتن قدرت در مجمع صادرکنندگان گاز باید به منزله ایجاد هماهنگی بین اعضا به منظور تقسیم بندی بازارهای موجود بین اعضا و گرفتن سهم متناسب با ظرفیت های صادراتی به منظور جلوگیری از ایجاد رقابت مخرب در بازارهای موجود باشد. ایران طی در دست داشتن دو دوره دبیر کلی این مجمع می توانست ترتیب حضور ترکمنستان به عنوان چهارمین دارنده ذخایر گازی جهان را دهد، تا به این ترتیب هم قدرت این مجمع افزایش بیابد هم این کشور از سیطره نفوذ و مدیریتی آمریکا در حوزه گازی خارج شود. 


    به گفته این کارشناس گازی، ایجاد تعامل بین اعضا برای تبادل تکنولوژی در این حوزه به منظور صادرکردن تکنولوژی های در دسترس و وارد کردن تکنولوژی های پیشرفته تر می تواند  یکی از اورده های  قدرت داشتن ایران در مجمع صادرکنندگان گاز باشد.


     

    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *