به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد، سکه امروز ۵ هزار تومان گران شد و هر سکه تمام بهار آزادی طرح جدید به یک میلیون و ۵۴۲ هزار تومان رسید. روند گران شدن سکه در حالی صورت میگیرد که پیش فروش سکه در بانک کارگشایی همچنان ادامه دارد.
از میان بستههای سیاستی بانک مرکزی در راستای کنترل التهاب سکه و ارز تنها اوراق گواهی سپرده ۲۰ درصدی با اقبال مواجه شده است اما دو مورد دیگر یعنی اوراق سپرده مبتنی بر ارز و نیز پیش فروش سکه اقبال زیادی در میان مردم نداشته است.
دیروز ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی در همایش سیاستهای پولی و چالش بانکداری اعلام کرد که حدود ۱۷۷ هزار قطعه سکه به فروش رفته است که حاکی از عدم اقبال مشتریان به بازار پیش فروش سکه است. او همچنین گفت که اوراق سپرده مبتنی بر ارز نیز با اقبال مواجه نشده است که میتوان دلیل آن را عدم ثبات نرخ ارز عنوان کرد. از آنجا که سود این اوراق ۴ تا ۴.۵ درصد به ترتیب برای سپردههای یکساله و دوساله است و مشتریان از آنجا که نمیتوانند به ثبات نرخ ارز و سیاستهای بانک مرکزی برای جلوگیری از شوکهای قیمتی اعتماد کنند و دلار هر لحظه ممکن است با نوسانهای شدیدی در جهت صعود مواجه شود لذا این نرخ سود را مطمئن نمیدانند. در واقع گزاره کلیدی که مشتریان در بازار همیشه آن را تکرار میکنند این است که افزایش نرخ ارز همیشه روند صعودی دارد و پایین نمیآید.
بعد از اینکه پیشفروش سکه آغاز شد قیمت سکه کاهش یافت و به یک میلیون و ۴۸۰ هزار تومان هم رسید اما دوباره به صورت خزنده روند صعودی خود را آغاز کرد.
بسیاری بر این عقیده هستند که دلیل اقبال به بازار سکه جبران ضررهای ناشی از کاهش نرخ ارز است اما بسیاری دیگر نیز بر این عقیده هستند که نرخ پیشفروش سکه در بانک کارگشایی به قیمت روز و بازار است و به همین دلیل نتوانسته است روند افزایشی قیمت سکه را کنترل کند.
در بازار ارز خبرها از صرافیها حاکی از این است که اکنون صف وجود دارد و همچنان تقاضا برای ارز بالاست. نرخ هر دلار در بازار از صرافیهای بانک مرکزی که عرضه آن محدود است حدود ۴۴۷۱ تومان است. این نرخ در واقع نرخی است که در سامانه سنا ثبت میشود و تنها به صورت محدود عرضه میشود. اما نرخ غیر رسمی دلار در بازار همچنان همان ۴۸۰۰ تومان است و طبق گفته برخی از صرافیها اکنون در بازار دلار یافت نمیشود که نشاندهنده این است که دوباره در بازار شاهد کمیاب شدن دلار هستیم.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین گفته است که اوراق سپرده سود ۲۰ درصدی نیز برای مدت محدودی است و بعد از دو هفته نرخ سود بانکی به روال قبل باز خواهد گشت. خبرهایی که منتشر شده است نشان میدهد که این اوراق بیش از اینکه نقدینگی جدید را وارد شبکه بانکی کنند صرفاً جابجایی در سپردههای کوتاه مدت و نیز سپردههای یکساله با نرخ سود ۱۵ درصد را جذب کرده است. بنابراین به صورت تلویحی و ب اساس این گزاره میتوان گفت که دلارها و سرمایههای سرگردان همچنان در انتظار به سر میبرند تا راه بسیاری خوبی برای سرازیر شدن به سمت آن را پیدا کنند.
نرخ دلار و سکه همچنان دارای آشفتگی بسیاری است و قوه قضائیه برای کنترل نرخ ارز با همکاری بانک مرکزی اقدام به دستگیری بسیاری از دلالان ارز و مسدود کردن حساب آنها کرده است و توانسته تا حدی با فشار سیاسی التهاب نرخ ارز را کنترل کند. این اقدام در این راستا صورت میگیرد که سیف بر این عقیده است که افزایش نرخ ارز دلایل غیراقتصادی دارد.
اما اگر دلایل اقتصادی برای افزایش نرخ ارز در کار باشد یعنی کاهش سود سپرده بانکها و عدم کارایی بخش تولید و نیز نرخ بالای تورم که باعث از بین رفتن ارزش پول مردم میشود عامل سرازیر شدن سرمایههای مردم به سمت کالاهای سرمایهای از جمله ارز و سکه و مسکن برای حفظ ارزش پول باشد آن وقت این سؤال مطرح میشود که آیا صرفاً دستگیری دلالان ارزی و مسدود کردن حساب آنها برای نگه داشتن نرخ ارز در یک محدوده قیمتی با فشار سیاسی کفایت میکند یا نه؟ به نظر میرسد برای یافتن پاسخ به این سؤال باید همچنان در انتظار به سر ببریم که آیا سیاستهای بانک مرکزی صرفاً جنبه موقتی دارد یا اینکه میتواند ثبات بلندمدت بازار ارز را تضمین کند که البته کارشناسان اقتصادی عقیده دارند که این سیاستها صرفاً میتواند تأثیر موقتی داشته باشد چرا ساختار اقتصادی ایران از مشکلات دیگریرنج میبرد که فراسوی ایجاد فشار سیاسی و نیز افزایش موقت سود سپردههاست.
دیدگاهتان را بنویسید