×

مدیریت سرمایه در بورس چیست و چگونه باید آن را انجام داد ؟

  • کد نوشته: 230710
  • ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
  • ۰
  • یکی از مهم‌ترین ارکان‌های سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه که پیش از ورود حرفه‌ای به این بازار باید مورد توجه قرار بگیرد مدیریت سرمایه است ؛ مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک دو رویکردی هستند که در کنار یکدیگر می‌توانند تکمیل کننده باشند و یک سرمایه‌گذار را به بهترین نتیجه برسانند.
    مدیریت سرمایه در بورس چیست و چگونه باید آن را انجام داد ؟
  • مدیریت سرمایه را می‌توان دانش و مهارت سرمایه‌گذاری با ریسک کنترل شده و کسب حداکثر بازدهی تعریف کرد. البته استراتژی مدیریت‌ سرمایه‌ کاملا شخصی است و بنا به شرایط هر شخص، می‌تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال، فاکتور‌هایی مانند میزان سرمایه، سن سرمایه‌گذار، مدت زمان در نظر گرفته شده و هدف از سرمایه‌گذاری، در استراتژی مدیریت سرمایه موثر هستند.

    جایگاه مدیریت سرمایه

    مدیریت سرمایه را می‌توان از بسیاری جهات با مدیریت ریسک هم‌سو دانست. چرا که هدف اصلی هر دو حفظ ارزش دارایی و کاهش ریسک است. به عبارت دیگر سرمایه‌گذار برای دستیابی به بازدهی مورد انتظار خود باید ریسک مشخصی را متحمل شود. در همین راستا برای جلوگیری از تحمیل ضررهای سنگین می‌توان از اصول مدیریت ریسک کمک گرفت.

    برای این منظور نیز اولین قدم آشنایی با مفاهیم و ارکان اساسی معامله‌گری  است. البته روش‌های جایگزینی برای افرادی که فرصت کافی برای آموزش این مفاهیم ندارند، وجود دارد. به عنوان مثال این افراد می‌توانند دارایی خود را به صندوق‌های سرمایه‌گذاری یا سبدگردان‌های مجاز بسپارند.

    استراتژی‌های مدیریت سرمایه

    به طور کلی می‌توان به سه طریق سرمایه خود را مدیریت کرد. انتخاب هر یک از این استراتژی‌ها کاملا به روحیات و میزان ربسک‌پذیری سرمایه‌گذار بستگی دارد. این سه روش شامل استراتژی محتاطانه، استراتژی هجومی و استراتژی پوششی است.

    استراتژی محتاطانه

    در این روش سرمایه‌گذار امنیت سرمایه و حفظ اصل دارایی خود را به سود کمتر ترجیح می‌دهد. این نوع سرمایه‌گذاری عموما با دید بلند‌مدت انجام می‌شود و از هیجانات بازار تاثیر زیادی نمی‌پذیرد. به عنوان مثال صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت، مناسب این دسته از سرمایه‌گذاران هستند.

    استراتژی تهاجمی (هجومی)

    در روش هجومی، کسب سود بالاترین اولویت را دارد. سرمایه‌گذارانی که این روش را دنبال می‌کنند حاضر به پذیرش ریسک بیشتر در ازای کسب سود بالاتر هستند. این دسته از افراد معمولا دید کوتاه مدت دارند. به عنوان مثال سرمایه‌گذاری در صندوق های سهامی یا خرید و فروش سهام از جمله گزینه‌هایی است که برای این افراد جذاب خواهد بود.

    استراتژی پوششی

    این استراتژی جایی در میان دو استراتژی دیگر، یعنی تهاجمی و محتاطانه قرار می‌گیرد. استراتژی‌های پوششی  به قدری متنوع هستند که ارائه تعریف دقیقی از آن‌ها مشکل است. با این حال، متخصصان حوزه مدیریت سرمایه از روش‌های مختلفی برای کنترل ریسک و بازده چه در بلندمدت و چه کوتاه‌مدت استفاده می‌کنند.

    چه عواملی در مدیریت سرمایه تاثیرگذار است؟

    برای مدیریت سرمایه و کاهش ریسک، روش‌های متعددی وجود دارد. شناخت بازار، اجتناب از هیجان،  تعیین حد سود و زیان و پیروی از یک سیستم معاملاتی مشخص از جمله این عوامل هستند. در ادامه به بررسی برخی از این عوامل می‌پردازیم:

    بازاری که قصد فعالیت در آن را دارید بشناسید!

    مهمترین گام پیش از سرمایه‌گذاری در هر بازاری، آشنایی با قوانین و پیچیدگی‌های آن است. بازارهای مالی جزء بازارهای تخصصی بوده و هر شاخه‌ای از آن ویژگی‌های منحصر به خود را دارد. در نتیجه برای مدیریت بهتر سرمایه و کاهش ریسک، یادگیری اصول پایه و روش‌های تحلیل (مانند تحلیل تکنیکال) ضروری است. به عنوان مثال اگر قصد سرمایه‌گذاری در بورس را داشته باشید، آموزش بورس یکی از اولین اقداماتی است که باید انجام دهید.

    سیستم معاملاتی خودتان را داشته باشید

    یکی از مهمترین تفاوت‌هایی که بین سرمایه‌گذاران موفق و سایر سرمایه‌گذاران وجود دارد، روش معاملاتی شخصی است. چرا که هنگام یادگیری اصول بازار سرمایه با حجم انبوهی از اطلاعات و روش‌های متفاوت مواجه خواهید شد. طبیعتا هیچ‌کس قادر به یادگیری تمامی این روش‌ها نیست. پس بهتر است چند روش که بیشترین تطابق با روحیات شما دارد را انتخاب کرده و آن‌ها را عمیق یاد بگیرید.

    حد سود و زیان را برای خود مشخص کنید

    از آنجایی که نمی‌توان از نتیجه هیچ سرمایه‌گذاری صد درصد اطمینان داشت، تعیین حد سود و زیان امری ضروری است. شما باید با بررسی شرایط و آگاهی از حیطه‌ای که در آن سرمایه‌گذاری می‌کنید، بازه مناسب بازدهی برای خود را تعیین کنید و با کسب سود یا ضرر به اندازه‌ای که تعیین کردید، دارایی خود را به فروش برسانید. این کار از ضررهای هنگفت هنگام نامناسب بودن وضعیت بازار جلوگیری می‌کند.

    هنگام مدیریت سرمایه از تصمیم‌های احساسی اجتناب کنید

    ضرر و شکست بخش جدایی ناپذیری از سرمایه‌گذاری است. تفاوتی ندارد که چقدر با تجربه یا حرفه‌ای باشید، برخی عوامل از کنترل شما خارج هستند. هنگامی می‌توانید سرمایه‌ خود را صحیح مدیریت کنید که از تصمیمات احساسی بپرهیزید. بسیار مهم است هنگامی که در سرمایه‌گذاری خود متحمل ضرر شده‌اید، اعتماد به نفس خود را حفظ کرده و هیجان زده عمل نکنید.

    سبد سرمایه‌گذاری خود را متنوع کنید

    زمانی که تصمیم به سرمایه‌گذاری می‌گیرید، مهم است که همه سرمایه خود را به یک واحد خاص اختصاص ندهید. چرا که با این کار اگر یک واحد اقتصادی دچار نوسان شود، همه دارایی شما را درگیر نخواهد کرد. بدین صورت می‌توانید ریسک و سرمایه خود را مدیریت کنید.

    نویسنده: سارا عصمتی گودرزی
    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *