اهالی بورس همچنان در انتظار تغییر شکل و شمایل معاملات هستند و وقتی که با سیگنالهای مثبت کوتاهمدت در صدد بهرهمندی از بازار برمیآیند ، بلافاصله شاهد حاکم شدن روند منفی بر آن میشوند. سرمایهگذاران شبهات زیادی برای ورود پول به بورس دارند و ترجیح آنها همچنان برپایه معاملات کمریسک استوار شده است.
پیشینه تاریخی معاملات در برهه کنونی نشان میدهد که سرمایهگذاران همواره در این ماه تمرکز سرمایهگذاری را بر پایه خروجی بودجه سال آینده متکی میدانند. با توجه به اینکه بودجه دولت و حواشی آن یکی از مهمترین مسائلی است که ذهن فعالان اقتصادی در تمامی بازارهای درگیر کرده ، پس فعالان بورس هم از این قاعده مستثنی نیستند ، نظر به اینکه بودجه امسال برخلاف سالهای قبل به صورت کامل در اختیار عموم قرار نگرفت و به صورت محدود منتشر شد ، شائبههایی که سبب شده نمایندگان مجلس آن را رد کنند ، به صورت مستند موجود نیست و در مجموع به نظر میرسد همراستا با سایر بازارهای مالی ، بورس هم فعلا ترجیح میدهد تا مشخص شدن کامل موضوع در لاک دفاعی و احتیاطی خود باقی بماند.
بورس نقطه مقابل سایر بازارهای مالی
در این وضعیت یکی از مهمترین مسائلی که میتواند وضعیت بازارها را تحتتاثیر قرار دهد این است که سیاستگذار بورسی میتواند با برخی تدابیر مانع از پیشروی بیشتر دولت در سازوکار بازار شود. این موضوع بارها از سوی کارشناسان بورسی مورد انتقاد واقع شده است. همین امر سبب میشود تا سرمایهگذار با بیاعتمادی بیشتری وضعیت بازار را تحلیل کند. اینروزها را میتوان روزهای مهمی برای بازار سرمایه دانست. همه بازارها در وضعیتی خنثی و رکودی بهسر میبرند، اما با توجه به اینکه بازارهای رقیب در شرایط تورمی توانسته بودند انتظارات سرمایهگذاران خود را برآورده سازند، از تیررس انتقادات در امان ماندهاند. اما بازدهی ۱۰ درصدی بورس از ابتدای سال بیانگر ضعف بورس در جذب سرمایهگذار است.
یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است : فضای مبهم و ناپایدار حاکم بر اقتصاد کشور شرایطی را به وجود آورده که نبض همه بازارهای مالی کند میتپد. البته عوامل بسیاری در ایجاد این جو رکودی دخیل بودهاند که یکی از آنها مباحث مرتبط با بودجه است که اینروزها مجددا نقل محافل فعالان اقتصادی شده است. بحث قطعی گاز صنایع نیز به یکی از چالشهای بازار سهام تبدیل شده است. اگرچه شرکتهای مربوطه از ابتدای سال مباحث مرتبط با قطعی گاز را در برنامه خود گنجاندهاند اما به هر روی از بعد روانی اثرات منفی بر بازار دارد. بررسی روند اکثر بازارهای مالی نشان میدهد همگی در رکود دستهجمعی فرو رفتهاند و هیچکدام نمیتوانند برای رقبا خط و نشان جدی بکشند.
در آذرماه ارزش معاملات تنها سه روز در سطح ۷هزار میلیارد تومان قرار گرفت اما مجددا روند کاهشی گرفت. این وضعیت نشان میدهد؛ فعالان بازار سهام با تشویش خاطر مشغول رصد معاملات هستند. برخی دیگر از کارشناسان نیز بر این باورند که در سالهای اخیر نبود بازارگردانی حرفهای و همچنین دخالت سیاستگذار در بازار سهام موجب شد صدای اعتراض بسیاری از فعالان بازار سهام بلند شود و نارضایتیهای بسیاری در این مورد شکل بگیرد. در شرایط کنونی به نظر میرسد بورس بدون محرک به استقبال زمستان میرود.
روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟
در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با افت ۳۱۷۳ واحدی به ۲ میلیون و ۱۵۸ هزار واحد رسید، شاخص هموزن اکاهش اندک ۷ واحدی با رسیدن به رقم ۷۵۲,۱۱۱ واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با کاهش ۱۰ واحدی برروی ۲۶,۲۵۵ واحد ایستاد.
شپنا، شتران، کچاد منفیسازان اصلی بورس بودند و وسپهر، خاور، کرمان بیشترین نقش منفی در فرابورس را داشتند.
خودرو، انبوهسازی و محصولات شیمیایی به ترتیب با ارزش معامله ۲۹۲ میلیارد تومان، ۲۲۳ میلیاردتومان و ۲۲۰ میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشتهاند.
ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی در بازار امروز برابر ۴۴۰۸ میلیارد تومان بود.
در بازار امروز ۶۸۵ نماد فعال وجود داشت که ۲۵۰ نماد در مدار مثبت ، ۲۷۷ نماد در مدار منفی و مابقی بر روی صفر تابلو معامله شدند. از میان نمادهای منفی ۱۰ نماد افت بیش از ۴ درصدی داشتند و از میان مثبتها ۳۴ نماد با رشد بیش از ۴ درصدی همراه بودند.
نمای پایانی بازار در روز چهارشنبه ۲۲ آذرماه ۱۴۰۲ :
*حاشیهی بازار و اخبار موثر*
اعلام جزییات واگذاری ۵۱ درصد سهام پرسپولیس و استقلال
بر اساس اطلاعیه منتشر شده، ارزش پایه سهام قابل عرضه پرسپولیس به صورت بلوکی (۵۱ درصد)، با قیمت تابلو فرابورس «در روز عرضه معادل قیمت پایانی روز قبل از عرضه» به اضافه ۱۱۰ درصد به شرط آن که از مبلغ ۳.۹۴۶ ریال کمتر نباشد
از سویی دیگر، ارزش پایه سهام قابل عرضه استقلال به صورت بلوکی (۵۱ درصد)، با قیمت تابلو فرابورس «در روز عرضه معادل قیمت پایانی روز قبل از عرضه» به اضافه ۱۱۰ درصد به شرط آن که از مبلغ ۳.۳۶۲ ریال کمتر نباشد.
واردات ۴۰ هزار خودرو به شرط تامین ارز
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران گفت:مشکل ارزی برای واردات خودرو وجود ندارد و ۱۱۰ میلیون دلار در دو هفته گذشته تخصیص داده شد. واردات خودرو با قطعیت امسال و سال آینده ادامه خواهد داشت.۴۰هزار خودرو تا پایان سال به شرط تامین ارز از سوی بانک مرکزی وارد میشود.
افزایش اقبال سرمایهگذاران به بورس با کمک تجدید ارزیابی داراییها / حذف قیمتگذاری دستوری و رانت در اولویت است
وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص سیاست اخیر سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر تجدید ارزیابی دارایی شرکتها و تاثیر آن بر روند معاملات بازار سرمایه گفت: تجدید ارزیابی دارایی شرکتها یکی از ابزارهای مهم بازار برای رشد شفافیت و به تبع آن افزایش اقبال سرمایهگذاران به بازار سرمایه تلقی میشود.
رییس سازمان برنامه و بودجه: فعلا قصد نداریم قیمت انرژی را بالا ببریم
داود منظور در یک برنامه تلویزیونی گفت: رفع ناترازی انرژی از نظر نمایندگان یعنی بالا بردن قیمت انرژی. یعنی باید قیمت بنزین را ببریم بالا تا مردم کم مصرف کنند. قیمت برق را ببریم بالا تا مردم کم مصرف کنند. اما دولت مخالف است و فعلا قصدی برای بالا بردن قیمت انرژی ندارد.
اولتیماتوم یک هفتهای مجلس به وزیر کشاورزی
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس بیان کرد:با رئیسجمهور مکاتبه کردهایم و جلساتی با وزیر جهاد کشاورزی داشتیم و اعلام کردهایم، نرخ گندم برای سال جاری هر چه سریعتر باید اعلام شود و تاخیرش مصداق ترک فعل و خلاف است.تقریبا حدود ۲ ماه پیش شورای قیمت گذاری طبق کارشناسیها قیمت گندم را ۱۹۵۰۰ تومان در نظر گرفته است.
دیدگاهتان را بنویسید