×

گزارش بازار دوشنبه 4 دی‌ماه؛
سایه نااطمینانی هم‌چنان بر سر بورس/ پیش بینی مسیر بورس سخت شده است

  • کد نوشته: 234460
  • ۰۴ دی ۱۴۰۲
  • ۰
  • بازار سرمایه وارد هشتمین ماه اصلاحی خود پس از صعودهای خوبی که در دوماه ابتدایی سال تجربه کرده بود ، شده است. رشد بازار سرمایه در ابتدای امسال هیجانی نبود و پس از رکود سه ساله محقق شده بود ، از همین رو سرمایه‌گذاران انتظار داشتند این روند رو به رشد ادامه دار باشد اما با سیاست‌های غلط اعتمادی که در حال بازگشت به بورس بود ، رخت بربست. بدین ترتیب در هشت ماه گذشته با توجه به سیاست‌های انقباضی که دولت اتخاذ کرده و کنترلی که برروی بازار ارز وجود دارد ، محرک‌های بنیادی فقط برای مدت زمان کوتاهی سبب افزایش قیمت‌ها در بازار سهام می‌شوند. با این وجود با توجه به قیمت‌های ارزنده‌ سهام ، طرفداران صعودی بورس بیش از کسانی است که پیش‌بینی روند نزولی تا پایان سال جاری را دارند.
    سایه نااطمینانی هم‌چنان بر سر بورس/ پیش بینی مسیر بورس سخت شده است
  • طبیعتا با نگاه به این مسئله که رشد بازار از ابتدای ۱۴۰۲ زیربنای هیجانی نداشته و بعد از بحران سه ساله به وقوع پیوسته ، سرمایه‌گذاران انتظار دارند پس از وقفه و رکودی که به سبب تصمیمات غلط رخ داد ، در ماه‌های پایانی سال مجددا رنگ و بوی سبز بورس را ببینند.

    در روزهای ابتدایی امسال کارشناسان بازار سرمایه با اتکا به جاماندگی بورس از انتظارات تورمی معتقد بودند جهش شکل گرفته در بازار پشتوانه هیجانی و حبابی ندارد ، بنابراین روزهای صعودی می‌تواند با قدرت ادامه داشته باشد. اما این سناریو به‌رغم پرطرفدار بودن رنگ واقعیت نگرفت و بازار سهام حالا از ترس ریزش بیشتر قیمت‌ها، ریسک‌پذیری سهامداران را به حداقل رسانده است.

    در این روزها اصرار معامله‌گران به استراتژی احتیاط وضعیتی را به وجود آورده که طی آن نقدینگی قابل توجهی جذب بازار نشده و همین امر چالش اصلی و بزرگ بازار است.

    هاله ابهام بر سر بورس باقیست

    در حال حاضر و با ورود بورس به فصل چهارم، این بازار نتوانسته است همچون سه‌سال گذشته نظر سهامداران را به خود جلب کند. برخی از صاحب‌نظران معتقد بودند با ورود به پاییز بورس می‌تواند در کمترین حالت قله اردیبهشت را لمس کند، اما این سناریو نیز مانند تمام سناریوهای خوش‌بینانه در این بازار درست از آب درنیامد. اکنون باید دید کدام‌یک از سناریوهای موجود به واقعیت بازار نزدیک‌‌‌تر است.

    در این خصوص، محسن افشارمنش، تحلیلگر بازار سرمایه، با بیان اینکه رسیدن شاخص کل به قله اردیبهشت یک سناریوی غیرواقعی در این مقطع برای بورس محسوب می‌شود، اظهار کرد: با توجه به اینکه رشد محدود هفته‌های قبل به دنبال خبر «تجدید ارزیابی شرکت‌ها» صورت گرفته بود، اکنون که با سرد شدن این خبر بازار مواجه شده مجددا در مدار نزولی قرار گرفته است. افزون بر این مساله، از روز شنبه حواشی پیرامون خبر «حقوق معادن» بازار را با نااطمینانی روبه‌رو کرد. این خبر برای بازار سیگنال منفی در پی داشت. به این ترتیب خبر افزایش حقوق دولتی معادن همراه با عملیاتی نشدن تجدید ارزیابی شرکت‌ها دست به دست هم دادند تا بازار، زمستان را نزولی آغاز کند.

    او با اشاره به وضعیت متغیرهای اثرگذار بر بازار سرمایه بیان کرد: شواهد حاکی از این است که سناریوی دستیابی به قله اردیبهشت منوط به ایجاد تغییرات مثبت در وضعیت متغیرهای اثرگذار است، اما با توجه به اینکه در این بخش شاهد تغییرات مثبتی نیستیم، می‌توان اینطور استنباط کرد که قله ۲,۵میلیون واحدی در کوتاه‌مدت محقق نخواهد شد. بازار سهام با تردیدهای فراوانی مواجه است و حتی سیاستگذاران بورسی نیز حاضر به شفاف‌سازی در خصوص اخبار تجدیدارزیابی‌‌‌ها نیستند. از این‌رو نمی‌توان انتظار داشت که بازار با ورود پول حقیقی روبه‌رو شود؛ کما اینکه این عامل حتی بر دیگر عوامل موثر بر بازار از جمله صورت‌های مالی ۹ماهه شرکت‌ها و پیشروی نرخ دلار نیما سایه افکنده است. اکنون در برخی از سهام کوچک و برخی صنایع شاهد گزارش‌های مثبتی هستیم.

    در سهامی که وابستگی کمتری به قیمت‌گذاری دستوری دارند، عملکرد مطلوب‌تری را نسبت به سایر صنایع نظاره‌گر خواهیم بود. گروه‌‌‌های دارویی و برخی از نمادهای سیمانی تحرکات قابل قبولی را به نمایش گذاشتند. اما اگر دلار نیمایی در این مقطع بتواند به روند صعودی ادامه دهد، قدر مسلم نمادهای مربوطه نیز در مسیر افزایشی قرار می‌‌‌گیرند. با این حال قدرت این متغیر به اندازه‌ای نیست که بتواند موج مثبت در بازار به راه بیندازد.در ماه‌های گذشته بازار سرمایه نتوانسته است عملکرد قابل قبولی را به نمایش بگذارد، اما واقعیت امر این است که اکنون سناریوی خوش‌بینانه‌ای برای شاخص‌‌‌های سهامی نمی‌توان متصور بود.

    روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟

    در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با کاهش ۵۶۰۴ واحدی به ۲ میلیون و ۱۹۴ هزار واحد رسید، شاخص هم‌وزن کاهش ۶۰۹ واحدی با رسیدن به رقم ۷۶۰,۶۲۴ واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با کاهش ۲۴ واحدی برروی ۲۶,۴۶۴ واحد ایستاد.

    فملی، فولاد، کگل منفی‌سازان اصلی بورس بودند و بپاس، هرمز، دماوند بیشترین نقش منفی در فرابورس را داشتند.

    خودرو، بانک‌ها و محصولات شیمیایی به ترتیب با ارزش معامله ۳۰۲ میلیارد تومان، ۲۸۸ میلیاردتومان و ۲۶۶ میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشته‌اند.

    ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی در بازار امروز برابر ۵۳۴۰ میلیارد تومان بود.

    در بازار امروز ۶۷۹ نماد فعال وجود داشت که ۱۸۳ نماد در مدار مثبت ، ۳۵۱ نماد در مدار منفی و مابقی بر روی صفر تابلو معامله شدند. از میان نمادهای منفی ۱۵ نماد افت بیش از ۴ درصدی داشتند و از میان مثبت‌ها ۳۹ نماد با رشد بیش از ۴ درصدی همراه بودند.

    نمای پایانی بازار در روز دوشنبه ۴ دی‌ماه ۱۴۰۲ :

    *حاشیه‌ی بازار و اخبار موثر*

    کاهش ارزش صادرات محصولات پتروشیمی با سیاستهای ارزی بانک مرکزی

    در حالی صادرات محصولات پتروشیمی در هفت ماه امسال نسبت به سال گذشته حدود  ۹ درصد معادل ۱.۲ میلیارد دلار کاهش داشته که از لحاظ حجمی ۳۱ درصد معادل ۳۱ هزار تن افزایش را ثبت کرده است! برخی کارشناسان صنعت نفت و پتروشیمی؛ دلیل کاهش صادرات را سیاست اشتباه ارزی کنونی می دانند و معتقدند؛ دولت شرکتهای ایرانی را به جای تشویق، تنبیه می کند! این در حالی است که ایران بهترین مزیت خدادادی را در پتروشیمی دارد، اما توسط بدترین مدیریت ها در حال نابودی است.

    آغاز ساخت ۴ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی

    احداث چهار هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور امروز با حضور رئیس جمهور و وزیر نیرو آغاز شد تا در پیک مصرف برق در سال ۱۴۰۳ به شبکه سراسری متصل شود.

    اصل طلا معاف از مالیات ارزش افزوده است

    سبحانیان رئیس سازمان امور مالیاتی گفت: هیچ مالیات جدید یا افزایش نرخی در حوزه مالیات ستانی از صنف طلا وضع نشده و اصل طلا و جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعات ساخته شده از فلزات مزبور معاف از مالیات بر ارزش افزوده است.

    شایعاتی که این روز‌ها متأسفانه در فضای مجازی پراکنده شد که مالیات ۲۵ درصدی از خریداران طلا از ابتدای دی ماه اخذ خواهد شد، کذب است.

    منبع: بااقتصاد
    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *