×

گزارش بازار سه‌شنبه 5 دی‌ماه؛
بورس در سراشیبی/ سهام با وجود قیمت‌های ارزنده، خریدار ندارد/ رکود در بازارها تا چه زمانی پابرجا خواهد بود؟

  • کد نوشته: 234576
  • ۰۵ دی ۱۴۰۲
  • ۰
  • معاملات امروز بازار سرمایه با قدرت و سرعت بیشتری در مسیر نزولی حرکت کرد و سبب شد تا معامله‌گرانی بیشتر در فاز احتیاطی خود فرو بروند. بازاری که پشتوانه اعتماد قوی‌ای ندارد ، قطعا با خبری مثل تجدید ارزیابی نمی‌تواند برای مدت زمان طولانی در مسیر صعودی باقی بماند. علی‌رغم ارزندگی قیمت سهام ، که هم‌چنان تمامی فعالان بازار بر آن اذعان دارند، اما وضعیت دستوری و کنترلی اقتصاد به علاوه نبود اعتماد به بازار سرمایه، سبب شده تا مسیر صعودی بورس پایدار نباشد و مجددا شاهد کاهش ارزش معاملات در بازار و معطوف شدن توجه خرید به برخی از تک سهم‌ها باشیم.  
    بورس در سراشیبی/ سهام با وجود قیمت‌های ارزنده، خریدار ندارد/ رکود در بازارها تا چه زمانی پابرجا خواهد بود؟
  • با نزدیک شدن به ماه‌های پایانی ۱۴۰۲ ، بورس چهارمین سال رکود خود را سپری می‌کند. اگر از دوره‌های کوتاه صعودی در این مدت فاکتور بگیریم ، بورس از مرداد سال ۹۹ تاکنون درمجموع روزهای خوبی را سپری نکرده و نتوانسته بازدهی خوبی برای اکثریت سهامداران داشته باشد.

    دلایل صعودی بورس ، مسکن کوتاه‌مدت است

    هر دوره‌ای که بازار سهام در مدار رشد قرار می‌گیرد، کارشناسان و تحلیلگران بازار سعی دارند تا دلایل رشد را تشخیص دهند و به بررسی ابعاد تاثیرگذاری آن‌ها بپردازند.

    بر هیچ‌کس پوشیده نیست که یکی از اصلی‌ترین دلایل رشد بورس، تورم است. تورمی که در سطح عمومی رخ می‌دهد، سبب افزایش قیمت دلار، طلا، مسکن، خودرو می‌شود و معمولا در مرحله آخر به بورس می‌رسد؛ مانند آنچه در انتهای سال ۹۸ و ماه‌های ابتدایی ۹۹ شاهد بودیم.  پس از اتفاقی که در سال ۹۹ برای بازار سرمایه رخ داد، بی‌اعتمادی شکل گرفته در میان سرمایه‌گذاران سبب شد تا این بازار در چندسال اخیر از تورم جا بماند.

    کارشناسان بر این باورند که در شرایط فعلی اقتصاد و حداقل در چند سال آینده حضور پررنگ تورم حفظ خواهد شد و اصلی‌ترین عامل روند صعودی بلندمدت در بازار خواهد بود. عمده‌ترین دلیل این ادعا در نگاه اول کسری بودجه فزاینده دولت و در دید دوم پایین بودن درآمدهای صادراتی و اثر آن بر رشد ادامه دار نرخ ارز و به تبع آن رشد قیمت کالا و خدمات است. با توجه به اینکه چشم‌اندازی برای برطرف شدن این دو مشکل به ویژه کسری بودجه دولت دیده نمی‌شود ، پس کنترل کردن اقتصاد و پایین نگه داشتن دستوری نرخ ارز قطعا دوام زیادی نخواهد آورد.

    در مجموع شاید بازار سرمایه تا پایان سال جاری هم‌چنان به وضعیت کجدار مریض ادامه دهد و نتواند بازدهی خوبی داشته باشد ، اما پیشینه معاملات همواره ثابت کرده است که صبوران بازار سهام همواره برنده خواهند شد و در زمان مناسب به سودهای خوبی خواهند رسید.

    چه عواملی رکود بورس را تشدید کرد ؟

    عوامل مختلفی را می‌توان به‌عنوان دلایلی که سبب‌شده تا بورس تهران در ماه‌های اخیر گرفتار چنین وضعیتی شود، ذکر کرد. اولین عامل به رکود حاکم بر کلیه بازارها بازمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گردد. علاوه‌بر اینکه بورس تهران چنین وضعیتی دارد، اوضاع و احوال دیگر بازارها نیز چندان مناسب نیست. این موضوع از کاهش انتظارات تورمی نشات‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گرفته است. عامل پیشران در اکثر بازارهای دارایی ایران، انتظارات تورمی است و هر زمان که انتظارات تورمی در اقتصاد کشور شعله‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ور می‌شود، بازارها با التهاب همراه می‌شوند و هر زمان که انتظارات تورمی در اقتصاد فروکش می‌کند، شاهد آرامش در بازارها هستیم.

    نکته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای که از رصد اوضاع و احوال این روزهای بازارهای داخلی کشور قابل رهگیری است، رکود حاکم بر کلیه بازارها است که تحت‌تاثیر فروکش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کردن انتظارات تورمی به‌وقوع پیوسته است؛ در واقع در ماه‌های اخیر اقتصاد کشور، یک آرامش نسبی را در اکثر زمینه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها به خود دیده است‌‌‌‌‌‌.

    به‌رغم اینکه رشد نقطه ‌به‌نقطه پایه‌پولی همچنان در مقادیر بالایی قرار دارد، شاهد کاهش شتاب رشد نقدینگی هستیم که این موضوع سبب‌شده تا از این ناحیه نیز انتظارات و واکنش‌های مثبتی پیرامون کل‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های پولی شکل بگیرد. به‌علاوه در سال‌جاری حرکات مناسبی در زمینه بهبود روابط منطقه‌ای کشور شکل‌گرفته ‌است.

    مورد بعدی که وضعیت بورس تهران را در این روزها بحرانی ساخته، زخم کاری تصمیمات خلق‌الساعه نهادهای مختلف است که هریک به‌نحوی و طریقی، بخشی از بدنه و پیکر نحیف و رنجور بازار سهام را نشانه‌گیری کرده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند. به‌عبارت دیگر سیاستگذار با تصمیمات خلق‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌الساعه خود، تدوین افق زمانی برای سرمایه‌گذاری را از سرمایه‌گذار سلب کرده‌است. برای مثال در زمینه موضوعی مثل نرخ خوراک انتقادی که در این زمینه مطرح است، موضوع افزایش یا کاهش نرخ خوراک نیست، بحث قابل‌توجه در این زمینه نحوه اطلاع‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رسانی اخبار این‌چنینی است، درحالی‌که ماجرای افزایش نرخ خوراک در اواسط اردیبهشت ماه مطرح‌شده بود، انتشار رسمی این خبر ۵۱روز بعد انجام شد.

    طبیعتا چنین اقداماتی به‌مثابه ضربات و زخم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های کاری است که بر پیکر اعتماد در بازار سهام نواخته می‌شود و موجب می‌شود بازار سهام هر روز که می‌گذرد با کاهش اقبال از سوی سرمایه‌گذاران حقیقی همراه شود که بخشی از این رخوت نیز به دلیل همان بدبینی‌هایی است که در بازار ایجاد شده‌است.

    روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟

    در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با کاهش ۱۵۷۲۱ واحدی به ۲ میلیون و ۱۷۸ هزار واحد رسید، شاخص هم‌وزن کاهش ۵۳۶۷ واحدی با رسیدن به رقم ۷۵۵,۲۵۶ واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با کاهش ۱۵۵ واحدی برروی ۲۶,۳۰۹ واحد ایستاد.

    فملی، فولاد، کگل منفی‌سازان اصلی بورس بودند و وسپهر، بپاس، هرمز بیشترین نقش منفی در فرابورس را داشتند.

    خودرو، انبوه‌سازی، بانک‌ها به ترتیب با ارزش معامله ۳۷۵ میلیارد تومان، ۳۵۰ میلیاردتومان و ۲۸۲ میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشته‌اند.

    ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی در بازار امروز برابر ۵۲۲۰ میلیارد تومان بود.

    در بازار امروز ۶۷۷ نماد فعال وجود داشت که ۱۳۸ نماد در مدار مثبت ، ۴۳۹ نماد در مدار منفی و مابقی بر روی صفر تابلو معامله شدند. از میان نمادهای منفی ۵۲ نماد افت بیش از ۴ درصدی داشتند و از میان مثبت‌ها ۱۶ نماد با رشد بیش از ۴ درصدی همراه بودند.

    نمای پایانی بازار در روز سه‌شنبه ۵ دی‌ماه ۱۴۰۲ :

    *حاشیه‌ی بازار و اخبار موثر*

    نجم‌آبادی: تلاش مجلس و دولت حفظ پویایی در بازار بورس است!

    عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه۱۴۰۳ گفت: تلاش مجلس و دولت حفظ پویایی در بازار بورس است.باید تضمینی برای سرمایه‌گذار در بازار بورس وجود داشته باشد تا سهامدار بداند در بالا و پایین رفتن‌های اقتصادی کشور ضربات مهلکی نمی‌خورد.

    شرکت‌های دولتی و وابسته به نهادهای عمومی باید صورت‌های مالی خود را در کدال منتشر کنند

    مدیر نظارت بر بازار اولیه سازمان بورس اعلام کرد: شرکت‌های دولتی و شرکت‌های وابسته به نهادهای عمومی می بایست صورت‌های مالی خود را در سامانه جامع اطلاع‌رسانی ناشران اوراق بهادار «کدال» منتشر کنند.

    برخورد جدی با مجرمان بورسی با همکاری پلیس امنیت اقتصادی

    رئیس سازمان بورس از آغاز همکاری با مجموعه پلیس امنیت اقتصادی خبر داد و اظهار داشت: بر اساس تفاهم‌نامه صورت گرفته قرار است با مجرمان بورسی که فرایندهای بسیار پیچیده‌ای در حوزه بازار سرمایه دارند، برخوردهای بسیار جدی صورت گیرد.

    ۴۵ میلیون سهامدار در سامانه «سجام» ثبت نام کردند

    مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی گفت:با استقبال سهامداران، تعداد ثبت نام کنندگان در سامانه جامع اطلاعات مشتریان «سجام» از رقم ۴۵ میلیون سهامدار عبور کرده است.

    بیش از ۴۰۰ هزار سهامدار در سومین فصل سال در این سامانه ثبت نام کردند.

    تمامی فرایند ثبت نام در سامانه «میراث» در شعب شرکت های کارگزاری و بانک های منتخب رایگان بوده و وراث نیازی به پرداخت وجه ندارند.

    حذف دلار از سبد ارزهای مسافرتی به کشورهای همسایه

    مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران: برنامه‌ریزی کرده‌ایم که بتوانیم ارز کشورهای همسایه یا مقصد را در اختیار مسافرین ایرانی قرار دهیم.

    اگر بتوانیم از ابتدا به مسافر ایرانی اسکناس کشور مقصد را بدهیم، برای ایشان راحت تر خواهد بود؛ چرا که اگر دلار یا یورو تحویل دهیم دو بار هزینه تسعیر باید بپردازند که با این اقدام هزینه های آنها را کاهش می‌دهیم.

    ارز مسافران کشور عراق بصورت دینار، کشور عربستان به صورت ریال، کشور ترکیه بصورت لیر و امارات به صورت درهم پرداخت خواهد شد؛ مطالعات انجام شده و اقدامات اجرایی نیز پیگیری شده است.

    منبع: بااقتصاد
    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *