فلسفه شکلگیری کارگزاری راهبرد چیست؟
همانطور که مستحضر هستید ۱۰۸ شرکت کارگزاری در کشور وجود دارد که شرکت کارگزاری راهبرد یکی از آنها است. شرکت کارگزاری راهبرد با این فلسفه به وجود آمد تا بتواند یکی از بازیگران بازار سرمایه باشد. در مرحله اول هدف، تمرکز بیشتر روی مشتریان بزرگ و کلان بود. شاید در مراحل اولیه تمرکز کمتری روی مشتریان کوچک و خرد وجود داشت؛ اما در سالهای اخیر با تدوین برنامههای جدید، استراتژی تازهای تدوینشده و برنامهریزی مناسبی برای جذب مشتریان کوچک و خرد هم صورت گرفته است. در برنامه جدید تمایل شرکت به جذب مشتریان خرد هم وجود دارد. بهعبارتدیگر بهصورت ترکیبی عمل میشود و روی مشتریان بزرگ و مشتریان کوچک و همچنین سهامداران حقیقی و حقوقی تمرکز میشود، اما تمرکز عمده روی مشتریان بزرگ و سهامداران حقوقی است. از آغاز فعالیت شرکت(۱۳۷۵) تا سال ۱۳۹۵ شرایط خاصی در شرکت وجود داشت، اما از سال ۹۵ به بعد تغییرات ساختاری و مدیریتی به وجود آمد که مهمترین ویژگی آن ترکیب مناسب سهامداران است.
وجه تمایز شرکت کارگزاری راهبرد با سایر رقبا چیست؟
در واقع شرکت کارگزاری راهبرد به موضوعات محیطی خود واکنش مناسبتری نشان میدهد و با تمرکز روی موضوعات و فعالیتهای حوزه دانشبنیان توانسته است سهم مناسبی را از مشتریان بازار سرمایه جذب کند و در آینده نزدیک، جزء ۱۰ شرکت برتر صنعت کارگزاری قرار گیرد.
آیا برنامههای انجامشده به منظور حضور در میان ۱۰ شرکت کارگزاری برتر بود؟
قطعا همینطور است. در عملکرد سالهای ۹۵ و ۹۶ شرکت ۲۰ پله ارتقا پیدا کرده است و این موضوع ناشی از عملکرد مناسبی است که جایگاه شرکت را بهبود میبخشد. ضمن اینکه شرکت موفق شد با افزایش سرمایه مناسب در سال ۹۶ سرمایه خود را از ۵ میلیارد به ۳۰ میلیارد ارتقا بخشد و از اینرو به یکنهاد مالی تبدیل شده است. به همین دلیل شرکت میتواند به غیر از معاملات اوراق بهادار کالایی، معاملات مشتقه و معاملات بورس انرژی را نیز انجام دهد.
افزایش سرمایه و ورود به بازارهای جدید و دریافت مجوزهای جدید ناشی از همان استراتژی رقابتی و تمایز نسبی است؟
بله. از سال ۱۳۹۵ با توجه به موضوعات هدفگیری شده در سازمان بورس شرکت بهدرستی خود را با جهتگیریهای جدید سازمان تطبیق داد. سازمان بورس در سالهای گذشته بیشتر به این سمت رفت که شرکتهای کارگزاری حتما باید دارای تواناییهای خاصی باشند. البته موضوع افزایش میزان سرمایه هم بسیار مهم بود. به همین دلیل تلاش شد تا مجموعه مشکلاتی که وجود داشت برطرف شود. در برنامهای که برای سال ۹۵ تدوین شد، بیشتر برطرف کردن مباحثی بود که شرکت را دچار آسیب میکرد. از سال ۹۵ با جهتگیریهای هیاتمدیره و همچنین ذینفعان این شرکت به سمتی حرکت کردیم که کمترین تنش با محیط پیرامون به وجود آمد. تلاشمان بر این بود تا ارتباط مناسبی با این محیط پویا و پر تغییر به وجود آید تا به یکی از ممتازترین و بهترین کارگزاریهای کشور تبدیل شویم.
این موضوع نشاندهنده تعامل بسیار خوب شما با سازمان بورس است.
واقعیت این است که درگذشته این رابطه وجود نداشت، اما سعی شد با تغییرات ساختاری و مدیریتی که شکل گرفته بود، این موضوع به سرانجام برسد. باید بپذیریم که قوانین و مقررات یکی از زیرساختهای مهم سیستمهای محیطی است که باید به آن عمل شود. محیط تاثیرگذاری بسیاری روی سازمان دارد. یکی از موضوعاتی که قبل از سال ۹۵ به آن دقت نمیشد همین موضوعات بود. وقتی زیرساختهای محیطی موردتوجه قرار نمیگرفت ممکن بود مشکلاتی از پیرامون به محیط شرکت منتقل شود. یکی از مهمترین اقدامات در این زمینه پایش محیط و فیلترینگ مشکلات پیرامونی و جلوگیری از ورود آن به شرکت بود. تلاش شد تا قبل از اینکه چالشهای محیطی وارد سازمان شود و به سازمان آسیب وارد کند آن را فیلتر کنیم. یکی از مهمترین اقدامات در این زمینه ایجاد یک تعامل دوطرفه با سازمان بورس بود.
در واقع میتوان گفت که مزیت رقابتی شما واکنش سریع نسبت به محیط و تصمیمگیریها بود؟
قطعا افزایش سرمایه با این رویکرد ممکن شد. با احترام بهتمامی رقبا و شرکتهای رقیب باید گفت که اگر به روش و برنامههای آنها عمل میشد، افزایش سرمایه کنونی امکانپذیر نبود. شرکتهای رقیب به دلیل نداشتن آمادگی و نبود واکنش سریع در برابر تغییرات محیطی دچار آسیب شدند و در برابر تلاطمهای بازار نتوانستند افزایش سرمایه دهند. جهش اساسی و افزایش سرمایه به وجود آمدهای که شرکت کارگزاری راهبرد داشت بر اساس پیروی نکردن از الگوهای قدیمی و توجه به محیط پیرامون بود. هیاتمدیره شرکت تقاضا کرده است که تا پایان سال ۹۷ سرمایه شرکت را به ۵۰ میلیارد تومان افزایش دهیم. در حال حاضر رتبه سوم شرکتها در زمینه افزایش سرمایه را به دست آوردهایم که اگر برنامه افزایش سرمایه ۵۰ میلیاردی تحقق پیدا کند، به اولین شرکت کارگزاری کشور از نظر میزان سرمایه تبدیل میشویم.
انتقادی که به بازار سرمایه در سالهای اخیر میشود، کوچک بودن اندازه آن نسبت بهاندازه بازارهای خارجی است. به همین دلیل تلاش بسیاری برای بزرگ شدن نهادهای مالی میشود آیا کارگزاری راهبرد پیرو سیاستهای بازار سرمایه حرکت کرده است؟
واقعیت این است که از سال ۹۵ همین اتفاق افتاده است. سازمان مطرح میکرد که کیک بازار سرمایه محدود است. شما چه برنامهای برای حضور پررنگ در آن دارید. نظر ما این بود که بهترین کار این است که کیک را بزرگتر و سهممان را از افزایش این کیک بیشتر کنیم.
چرا؟
چون امروزه مشکلات اساسی بازار سرمایه این است که فرهنگ و شناخت مناسبی از بازار سرمایه برای شرکتها و شخصیتهای حقیقی وجود ندارد. میشود با آموزش و ایجاد دانش در این زمینه این کیک را افزایش داد. در همین راستا در یک سال اخیر جلسات متعددی با سازمانها و شرکتهای مختلف برگزار کردیم و منابع مالی سازمانهایی را که در بانکها ذخیره شده بود، به سمت بازار سرمایه حرکت دادیم. با تبلیغات و جلسات مستمر با سازمانهای مختلف منابع مالی آنها را روانه بازار سرمایه کردیم. با توجه به انتقاداتی که به بازار سرمایه در رابطه با تلاطمهای مختلف وجود دارد، نیاز به شناخت و ایجاد دانش در این زمینه بسیار مهم است. اگر این آموزشها بهدرستی انجام شود ارتقای بازار سرمایه و جذب منابع مالی بسیار آسانتر میشود. همچنین فرهنگسازی در این زمینه میتواند وضعیت بازار سرمایه را نسبت به بازارهای موازی بهبود بخشد.
آیا همزمان با افزایش سرمایه به دنبال ایجاد ساختار جدید سازمانی و مالی هستید؟
ما به دنبال این هستیم که بتوانیم یکنهاد مالی یا یک هلدینگ خدمات بازار سرمایه را ایجاد کنیم، در این زمینه دو گام اساسی برداشته شده است. در حال حاضر سهام شرکتی را بهعنوان شرکت مشاوره سرمایهگذاری ابنسینا خریداری کردیم تا بتواند مشاوره خریدوفروش سهام و ارزشگذاری سهام شرکتها را انجام دهد. این شرکت قادر به ارائه امکانسنجی کسبوکار است و میتواند ساختاردهی مالی شرکتها را انجام دهد و یک طرح توجیهی برای افزایش سرمایه شرکت ارائه کند. هدف از این کار برداشتن گام موثر در جهت راهاندازی هلدینگ است. شرکت دیگر هم به موضوع فناوری اطلاعات تمرکز دارد. تلاش میشود تا از موضوعات فناوری اطلاعات بهرهبرداری کنیم، به همین دلیل اقدام به خرید سهام یک شرکتی به نام اندیشهپردازان مبتکر کردیم که بیشتر در حوزه استارتآپ فعال بود و در حال حاضر هم در حوزههای ایجاد ارزشافزوده یا ایجاد تلویزیون تعاملی آیپیتیوی و توسعه تعامل مخاطبان فعالیت دارد. با این شبکههای اختصاصی همچنین به دنبال گسترش سامانه ورود به حوزه تامین محتوای آیتی هستیم که میتوانیم در جهت بهبود شرایط آتی بهعنوان یک هلدینگ خدمات بازار سرمایه قرار بگیریم.
همانطور که مستحضرید شعار امسال «حمایت از کالاهای ایرانی» است شما که به دنبال راهاندازی یک شرکت در حوزه خدمات مالی هستید استراتژی این شرکت بزرگ با استراتژی کلان حاکمیتی کشور چه تعاملی دارد؟
همانطور که اشاره کردید مقام معظم رهبری سال جاری را سال حمایت از کالاهای داخلی نامگذاری کردهاند و استراتژی شرکت ما هم همین موضوع است. برنامههای شرکت در راستای حمایت از سرمایه ایرانی است و به این سمت حرکت خواهیم کرد که با حمایت از سرمایههای ایرانی بتوانیم آنها را پشتیبانی کنیم تا حداکثرسازی شود و این کار میتواند حمایت از کالای ایرانی باشد.
دیدگاهتان را بنویسید