محمدرضا خاوری، رئیس هیاتمدیره انجمن کارفرمایی کارگزاران رسمی بیمه در گفتوگو با «سهامدار» مزیت ویژه صنعت بیمه را سرمایهپذیری و سرمایهگذاری دانسته است.
مهمترین مزیت صنعت بیمه چیست؟
از عمر صنعت بیمه در ایران بیش از ۸۰سال میگذرد و در این هشت دهه فراز و فرودهای مختلفی را تجربه کرده است، در عین حال توانسته بازار جذابی برای سرمایهگذاری نیز باشد. در این سالها سهام شرکتهای بیمه همواره سهام ارزشمندی بوده است، چرا که شرکتهای بیمه باید وجوه حاصل از فروش بیمهنامه خود را به نوعی سرمایهگذاری کنند و قطعا برای پوشش خسارتهای احتمالی به دنبال سرمایهگذاریهای مطمئن میروند، همین امر باعث میشود ریسک سرمایههای خود را کنترل کنند. این مهم از دید سرمایهپذیری میتواند مناسب باشد. نکته بعدی با رشد فروش بیمههای زندگی در صنعت بیمه، عملا این وجوه حاصل از فروش بیمه باید به سمت سرمایهگذاری برود، در نتیجه بازار سرمایه(بورس) به عنوان یکی از ابزار سرمایهگذاری برای شرکتهای بیمه تعریف میشود. در حقیقت مزیت ویژه بیمه سرمایهپذیری و سرمایهگذاری این صنعت است و در عین حال بیمه چون با محاسبات و مدیریت ریسک عجین شده، در حفظ منابع خود بسیار دقیق عمل میکند، این مزیت بیمه با نگاه بازار سرمایه است.
اما مزیت خود این صنعت، در یک جمله «کاهش ریسک سرمایه» است. شما با پرداخت یک حق بیمه اندک سرمایههای بزرگی را در برابر خطرات بیمه میکنید، در کشورهای پیشرفته افراد به ویژه فعالان بازار کار بدون بیمه قدم از قدم بر نمیدارند و برای تمام ریسکهای خود پوشش و بیمه خریداری میکنند.
مهمترین فرصتهای صنعت بیمه در سال جاری چیست؟
ما در سالهای اخیر به سمت خصوصیسازی صنعت بیمه و خروج نرخهای بیمه از دستوری به رقابتی رفتهایم. در سال گذشته تجربه ورود استارتآپها و بازاریابی الکترونیک را صنعت بیمه کسب کرد. به نظر میرسد در سال جدید این روند ادامه یابد. با توجه به شعار امسال، شرکتهای بیمه قطعا به سمت ارائه پوششهای خاص برای حمایت از صنایع کشور میروند. به نظرم با روند رو به رشد فروش بیمههای زندگی، میتوان به افزایش تعامل بورس و بیمه در سال جدید امیدوار بود.
چگونه میتوان برای صنعت خلق مزیت کرد؟
خلق مزیت نیازمند همکاری همه ارکان یک صنعت است. در صنعت بیمه ما شبکه فروش، بدنه اجرایی، بدنه فنی و مدیریت کلان داریم. این شاکله همچون حلقههای یک زنجیر متصل به هم هستند. وقتی همه در یک راستا تلاش کنند خلق مزیت میکنند. نوآوری و چابکسازی ارائه خدمات، بررسی نیاز بیمهگذار و طراحی محصول بیمهای متناسب با نیاز او، اصولی است که در صورت رعایت آن مزیت خلق میشود.
پیشبینی شما از وضعیت صنعت بیمه در کشور چیست؟
مطابق سالهای قبل روند صنعت بیمه یک روند مشخص است. بیمه شخص ثالث به دلیل اجباری بودن توسط عموم جامعه خریداری میشود، با توجه به وقوع حوادث طبیعی و آتشسوزیهای اخیر توجه به خرید بیمه آتشسوزی و زلزله احتمالا در این بخش رونقی به بازار فروش بیمه میدهد، البته امیدواریم رشد فروش بیمههای زندگی نیز افزایش یابد. اگر دانش شبکه فروش مورد توجه قرار گیرد و بیشتر از گذشته مردم و مسئولان اهمیت بیمه را درک کنند میتوانیم شاهد یک تحول بزرگ باشیم. روی مساله بیمه آتشسوزی و بیمه زلزله به نظر میرسد باید همه دستگاهها به ویژه رسانهها کارکنند، نیاز جامعه است، این نیاز باید به عنوان دغدغه فرهنگی برای مردم ملموس شود. واقعا یک پوشش ۱۰۰میلیون تومانی را میشود با ۱۰ هزار تومان خرید، یک حق بیمه نازل! اما روی این موضوع کار نکردهایم، هنوز هم پس از حادثه میگوییم ای کاش این کار را میکردم، در حالی که علاج واقعه قبل از وقوع است. نکتهای که باید به آن اشاره کرد توجه شرکتها به رقابت سالم است و پرهیز از نرخشکنی. اگر نرخها فنی ارائه شود و ریسک درست ارزیابی شود صنعت بیمه صنعتی سودآور و موفق خواهد بود.
مهمترین نیاز این صنعت در شرایط کنونی چیست؟
ثبات مدیریت، جلوگیری از نرخ شکنی و رصد بازار.
مهمترین چالش این صنعت چیست؟
نرخشکنی و رقابتهای ناسالم برخی در صنعت بیمه.
تاثیر حضور شرکتها در بازار بورس بر صنعت بیمه چیست؟
بورس یک ابزار خوب نظارتی است، در کنار نظارت بیمه مرکزی، سازوکار شفاف بورس به شفافیت بیشتر صنعت بیمه کمک میکند. به نظر میرسد همین ابزار نظارتی بورس باعث شده سهامداران شرکتهای بیمه نیز دقیقتر عمل کنند.
جایگاه کارگزاران در صنعت بیمه را چگونه ارزیابی میکنید؟
کارگزاران رسمی بیمه عضوی از خانواده بزرگ صنعت بیمه و بخشی از شبکه فروش این صنعت هستند که با توجه به ماهیت قانونی خود میتوانند با تمامی شرکتهای بیمهای همکاری کنند. این قابلیت و مزیت برای کارگزاران این ظرفیت را ایجاد کرده است تا به عنوان مشاورین مدیریت ریسک و بیمه به صاحبان حرفه و مشاغل مختلف خدمات بیمه ارائه کنند. از آنجا که کارگزار میتواند با استعلام نرخ و شرایط از تمام شرکتهای بیمه، بهترین قیمت و خدمت را به دست آورد بنابراین یک بیمهگذار به راحتی حق انتخاب دارد و با مشاورههای کارگزار میتواند پوشش مورد نیاز خود را به دست آورد.
شبکه فروش اولین نقطه به هم پیوستن مردم و صنعت بیمه است و قرار گرفتن افراد حرفهای مانند کارگزاران در این نقطه باعث میشود ضمن افزایش ضریب نفوذ بیمه، ریسکهای موجود در جامعه شناسایی شده و بهترین راهکار برای پوشش آنها ارائه شود.
کارگزاران رسمی بیمه با دو عنوان کارگزار حقیقی و کارگزار حقوقی تحت نظارت بیمه مرکزی عالیترین نهاد نظارت بر صنعت بیمه فعالیت میکنند و این نکته اهمیت کار کارگزاری را مشخص میکند.
با توجه به شعار امسال، کارگزاران بیمه میتوانند با ارائه مشاورههای فنی و شناسایی ریسکها و ظرفیتهای بیمهپذیری صنایع به تولیدکنندگان کالای ایرانی کمک شایانی کنند. در حقیقت بیمه ضمن پوششهای سرمایه تولیدکنندگان، محصولی به نام بیمه کیفیت محصول را نیز دارد که نوعی ضمانت اصالت و کیفیت یک تولید است، این اعتماد برای خریداران کالای ایرانی حاصل میشود که محصول خریداری شده ضمن استاندارد بودن تحت پوشش بیمه نیز قرار دارد و نوعی گارانتی و تضمین مجدد است.
دیدگاهتان را بنویسید