ستار مرادی، روزنامه نگار
«فدریکا موگرینی» نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی اعلام کرد که تصمیمی برای اعمال تحریم علیه ایران نداریم و گفت: انتظار دارم اعضای اتحادیه اروپا تعهد قوی و صریح خود را برای اجرای کامل توافق هستهای از سوی همه طرفها تکرار کنند. رویترز نیز گزارش داد: در حالی مقامات آمریکایی ادعای جلب نظر فرانسه و آلمان برای مشروط کردن ادامه حیات برجام به قبول محدودیتهای موشکی و دسترسی نامحدود به سایتهای نظامی ایران کرده بودند که در جریان نشست اتحادیه اروپا، تحریمهای جدید علیه ایران به دلیل عدم توافق تصویب نشد. اتحادیه اروپا در حالی هفته گذشته را با حمایت از ایران به پایان برد که در همین هفته «مایک پمپئو» رئیس سابق سازمان سیا و وزیر خارجه پیشنهادی «ترامپ» در جلسه بررسی صلاحیتش به عنوان وزیر خارجه آمریکا، به ۱۲ سال دروغپردازی سازمان سیا درباره برنامه هستهای کشورمان اعتراف کرد و گفت: «پیش از توافق هستهای، هیچ نشانهای مبنی بر حرکت سریع ایران به سمت ساخت سلاح هستهای در دست نبود و نشانهای هم در دست نیست که بدون امضای برجام، ایران چنین توانی پیدا میکرده است». این اظهار نظر «پمپئو» به این دلیل قابل تامل است که وی منتقد سرسخت توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی بوده است. «ترامپ» نیز در اظهارنظرهایی پس از حمله موشکی به سوریه ابراز امیدواری کرد که ممکن است روزی فرابرسد که آمریکا روابط حسنهای با روسیه و حتی ایران برقرار کند.
نکته قابل تامل دیگر در هفته گذشته سفر «مایک پمپئو» به کره شمالی بوده است. در پی انتشار این خبر ترامپ گفت: «پمپئو هفته گذشته با کیم جونگ اون در کره شمالی دیدار کرد. جلسه بسیار خوب و بدون مشکلی بود. جزئیات نشست در حال مشخص شدن است. خلع سلاح اتمی مسالهای عالی برای جهان و البته کرهشمالی خواهد بود.» رئیس جمهوری آمریکا همچنین توئیت کرد: «کرهشمالی موافقت کرده است تا همه آزمایشهای اتمیاش را تعلیق کند و یک سایت اصلی آزمایشی را ببندد. این یک خبر خیلی خوب برای کرهشمالی و جهان است؛ پیشرفتی بزرگ! منتظر نشستمان هستم.» علاوه بر این، مقامات کره جنوبی در تلاش هستند تا در نشست هفته آتی خود با مقامات پیونگ یانگ، به طور رسمی به وضعیت جنگی میان دو کشور پایان دهند. انعطاف آمریکا و همپیمانش در شبه جزیره کره، نشان از عزم جدی این کشور برای توافق با کرهشمالی دارد. برخی تحلیلگران معتقدند که اگر ایالاتمتحده خواهان آن است که بهترین نتیجه را از فرصت پیشآمده برای مذاکرات با کرهشمالی بگیرد و کشورهای مؤثر مانند چین را در این مسأله همچنان حامی خود داشته باشد، ماندن در برجام و پایبندی به تعهدات خود در توافق هستهای با ایران بهترین گزینه برای کاخ سفید است.
برخی دیگر از تحلیلگران سیاسی نظری عکس دارند و معتقدند درحالیکه فرصت دیپلماسی با کرهشمالی ناگهان فراهم شده، ممکن است «ترامپ» متقاعد شود که از بین بردن توافق ایران میتواند موجب تقویت موضع وی در برخورد با کره شمالی شود. شایان ذکر است، بیش از ۵۰۰ نماینده پارلمانهای کشورهای آلمان، انگلیس و فرانسه در بیانیهای مشترک از آمریکا خواستند تا از برنامه جامع اقدام مشترک خارج نشوند. اظهارنظرها و رویدادهای فوق اگر چشمانداز مثبتی را به بازارها مخابره نکند، حداقل میتواند نشاندهنده دست بستهتر آمریکا در ۲۲ اردیبهشتماه ۱۳۹۷ باشد. بنابراین، این روزها هر آنچه بازارهای بورس و طلا نشان میدهند، انتظاری معقول و سنجیده است و نوسانات بازار در محدوده مشخص گویای بیم و امید به طور همزمان در سرمایهگذاران است. تثبیت قیمت نفت و طلای جهانی در محدوده مشخص و رشد قیمت برخی از کالاها و تثبیت قیمت در برخی دیگر نیز نشان میدهد که در سطح جهانی این بیم و امید به طور همزمان وجود دارد. میتوانیم فعلا همین چشمانداز را برای بازارها داشته باشیم؛ البته اگر ماجراجوییهای آمریکایی باعث تصمیمات خلقالساعه نشود؛ چرا که در روزهای آخر هفته گذشته «وال استریت ژورنال» مدعی شد که کاخ سفید درصدد ایجاد یک نیروی نظامی عربی برای جایگزینی با نیروهای آمریکایی در سوریه است.
دیدگاهتان را بنویسید