به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد به نقل از سی. ان. ان، استیفن کالینسون تحلیلگر سی. ان . ان در مقالهای عنوان کرد دونالد ترامپ به جمهوریخواهان کنگره پیام فرستاد مبنی بر اینکه اگر معاهده هستهای ایران را دوست ندارید پس با من همراه شوید.
تصمیم احتمالی ترامپ مبنی بر لغو برجام به او اجازه خواهد داد که یکی دیگر از میراثهای باراک اوباما را از رده خارج کند و با همراستا کردن سرنوشت سیاسی خود و اعضای کنگره، آسیبپذیری سیاسی خود را در نتیجه لغو برجام در برابر متحدان آمریکا، تا حد زیادی کاهش دهد.
احتمال لغو برجام توسط دونالد ترامپ منتقدان زیادی داشته است و به او هشدار دادهاند که با ایستادن روی تعصباتش مبنی بر«شرمآور بودن» معاهده هستهای با ایران، امنیت ملی ایالات متحده را در معرض خطر قرار میدهد. این در حالی است که دونالد ترامپ دو بار در گذشته مجبور شده است که پایبندی ایران به برجام را تأیید کند.
دو مقام ارشد ایالات متحده به سی. ان. ان گفتهاند که ترامپ هفته آینده از تصمیم خود درباره ایران پردهبرداری خواهد کرد. این دو مقام همچنین گفتهاند که با تصمیمات غیرقابل پیشبینی ترامپ معلوم نیست که او هفته آینده چه تصممی خواهد گرفت اما روز سهشنبه شب در کاخ سفید اشاراتی به این موضوع کرده است.
ترامپ در اظهاراتی ضد ایرانی سهشنبه شب گفت: «ایران حامی تروریسم و صادرکننده خشونت و هرج و مرج در سراسر خاورمیانه است». او همچنین ادامه داد «به همین دلیل است که باید تهاجم و جاهطلبیهای هستهای ایران در منطقه را پایان دهیم چرا که آنها به روح برجام وفادار نبودهاند».
این تحلیلگر سی. ان. ان همچنین در ادامه افزود که اگر ترامپ این کار را بکند اولین بار نیست که ادعاهای خود را که به عنوان پیروزی سیاسی قلمداد میکند، به کنگره واگذار میکند، چرا که کنگره معمولا در زمانی که فشارها زیاد است به سرعت تصمیمگیری نمیکند.
ترامپ در ماه سپتامبر یکی از میراثهای دولت اوباما که به برنامه «داکا» معروف است را لغو کرد. «داکا» برنامهای بود که از کودکانی که بدون سند و مدرک شناسایی به ایالات متحده وارد میشوند، حمایت میکند.
استیفن کالینسون بر این عقیده است که تصمیم ترامپ در هر صورت خود معاهده را از بین نمیبرد و کنگره آمریکا که ۶۰ روز فرصت دارد تصمیم ترامپ را بررسی کند احتمالا تحریمهای مجددی علیه ایران تصویب نکند. حتی دیپلماتهای اروپایی که از معاهده هستهای ایران دفاع میکنند باور ندارند که رهبران جمهوریخواهان معاهده را از بین ببرند. اما هیچگونه ضمانتی بر این امر وجود ندارد چرا که حزب جمهوریخواه همیشه در تلاش است که تمامی اقدامات اوباما را از بین ببرد.
بعضی کارشناسان عدم تکثیر سلاح هستهای ترس از این دارند که این تصمیم باعث ایجاد رخدادهایی شود که این معاهده را بیش از پیش تضعیف کند و منتقدان در ایران و ایالات متحده که با این معاهده موافق نیستند را تقویت خواهد کرد، که در نهایت منجر به فروپاشی این معاهده خواهد شد.
کسلی داونپورت، از اعضای انجمن تسلیحاتی آمریکا گفت : «این رویکرد معاهده را از بین خواهد برد».
جوزف کراولی رئیس فراکسیون دموکراتها عنوان کرد: «با تأیید نکردن پایبندی ایران به برجام، آن هم در حالی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی ایران به معاهده هستهای را تأیید میکند، ترامپ امنیت و منافع ملی ما را به خطر میاندازد». او همچنین ادامه داد «آشکار است که ترامپ بیشتر بر لفاظیهای انتخاباتی خود تکیه کرده است تا اینکه امنیت را برای آمریکاییها به ارمغان بیاورد».
تحلیلگر سی. ان. ان، همچنین عنوان کرد که ترامپ با کنار گذاشتن معاهده هستهای حتی سخن مشاوران ارشد خود را نیز زیرپا گذاشته است که منجر به ایجاد شکاف در تیم امنیت ملی خود شده است که اختلافات تیلرسون و ترامپ در مورد کره شمالی نیز از نمونههای آن است.
جیمز متیس وزیر دفاع دولت ترامپ، روز سهشنبه در کمیته نیروهای مسلح سنا گفت: «نشانههایی مبنی بر این که ترامپ پایبندی ایران به برجام را تأیید کند وجود ندارد».
استیفن کالینسون بر این عقیده است که این تصمیم ترامپ منجر به هزینههای دیپلماتیک زیادی خواهد شد. این امر قطعی است که باعث واکنتش متحدان امریکا در اروپا میشود و همچنین معاهدههای ترانس آتلانتیک را با خطر مواجه میکند که یکی از نمونههای آن تصمیم ترامپ برای خروج از معاهده اقلیمی پاریس بود.
همچنین اعتبار امریکا در مذاکرات را نیز با شک و تردید مواجه خواهد کرد و نیز ظرفیت ایالات متحده را برای بستن معاهدهها در سطح جهانی کاهش خواهد داد که از جمله آنها میتواند فرآیند دیپلماتیک برای حل بحران کره شمالی باشد.
دیدگاهتان را بنویسید