علی دشتیانه، در پنل تخصصی که در حاشیه بیستمین نمایشگاه ایرانمتافو توسط کارگزاری مبین برگزار شد، افزود: رویکرد شرکتهای تولیدی باید به سمت سرمایهگذاری صادراتمحور تغییر کند و با ورود ارز به کشور بخشی از منابع برای تامین مالی شرکتها نیز تامین میشود.
مدیرعامل صبافولاد خلیج فارس، ادامه داد: دارایی فیزیکی زیادی در بازار سرمایه وجود دارد و ابزارهای مناسبی نیز ارایه شده اما متاسفانه به درستی از آنها استفاده نشده است. ابزارهایی مانند گواهی سپرده کالایی، قراردادهای آتی، سهامپروژه و غیره که شرکتها میتوانند از طریق آنها تامین مالی کنند.
دشتیانه تجربه صبافولاد در پذیرهنویسی سهام این شرکت را بسیار خوب توصیف کرد و گفت: در شرایط سخت بازار، این پذیرهنویسی با اقبال بالایی از سوی سهامداران حقیقی مواجه شد و با توجه به تاریخ و مدت باقیمانده زمان پذیرهنویسی، احتمالا با استقبال حقوقیها هم مواجه خواهد شد.
وی با اشاره به مدل عرضه اولیه سهام این شرکت، تصریح کرد: صبا فولاد با سهامپروژه به شیوه افزایش سرمایه از محل حق تقدم شروع به کار کرد. در این روش، سهامداران جدید هم در پروژه و سود آتی آن و هم در سرمایهگذاری شرکت سهیم میشوند و ریسک سرمایهگذاری را کاهش میدهند.
در ادامه این نشست تخصصی، ندا بشیری، معاون خدمات مالی تامینسرمایه تمدن، برخی ابزارهای نوین بازار سرمایه مانند سهامپروژه را فرصت طلایی برای شرکتها دانست و گفت: شرکتهایی که طرح توسعهای و یا پروژههای نیمهتمام دارند، باید از این فرصت طلایی که بازار سرمایه در اختیارشان گذاشته است، به خوبی استفاده کنند.
وی به ظرفیتهای بازار سرمایه در تامین مالی شرکتها اشاره و اظهار کرد: متاسفانه بسیاری از شرکتها از این ظرفیت مناسبی که قانونگذار در بازار سرمایه ایجاد کرده است، آگاهی ندارند. بر همین اساس، سهم شرکتها از تامین مالی در بازار سرمایه ۲۰ درصد است در حالی که در کشورهای دیگر مانند بورس آمستردام و امریکا این رقم به بیش از ۱۰۰ تا ۱۲۰ درصد هم میرسد.
معاون خدمات مالی تامین سرمایه تمدن تصریح کرد: شرکتها در گذشته به روال مرسوم و سنتی همواره تامین مالی خود را از بازار پول (تسهیلات بانکی) انجام میدادند اما با محدودیتهای جدیدی که برای بانکها ایجاد شده، این روند به سمت بازار سرمایه در حال شکلگیری است.
وی افزود: البته تامین مالی از طریق بازار سرمایه با بازار پول متفاوت است. برای مثال یک شرکتی که ۴٠٠ میلیارد تومان از بازار سرمایه تامین مالی کرده است اگر برای این شرکت اوراق ۴ ساله منتشر شود ۴٠٠ میلیارد تومان تا ۴ سال در اختیارش خواهد بود و فقط هر ٣ ماه یکبار سود اوراق را پرداخت میکند، بنابراین در آخرین روز از سال چهارم باید اصل پول را برگرداند که با توجه به نرخ تورم سالانه در کشور، مقرون به صرفه است.
بشیری به مدلهای تامین مالی در بازار سرمایه نیز اشاره کرد و گفت: در بازار سرمایه ۳ مدل تامین مالی سرمایهای، تکمیل پروژههای نیمهتمام و تامین مالی بدهی با دو بخش مبالغ کمتر از ۱۰۰ و بالاتر از ۱۰۰ میلیارد تومان وجود دارد.
به گفته این کارشناس حوزه خدمات مالی، شرایط بازار سرمایه برای تامین مالی شرکتها به ویژه در بخش تضامین بسیار تسهیل شده است و شرکتها با توثیق سهامشان هم میتوانند تامین مالی انجام دهند.
در ادامه این پنل تخصصی، محمدعلی محمدی، مدیرعامل شرکت کارگزاری مبینسرمایه به عنوان میزبان همایش فرصتهای تامین مالی در زنجیره فولاد از طریق بازار سرمایه، نیز سخنانی ایراد کرد.
وی گفت: با نگاهی به آمارهای منتشر شده در ۷ ماهه نخست امسال، نرخ رشد نقدینگی به ۴۳ درصد افزایش یافت. البته این روند فزاینده در ابانماه با رویکرد کنترلی بانک مرکزی کاهشی شد اما همچنان شاهد تداوم جریان رشد نقدینگی در کشور هستیم.
محمدی اظهار کرد: با سختگیریهای بانک مرکزی در ترازنامه بانکها، رشد پایه پولی از ابتدای امسال تاکنون از ۴۵ درصد به ۳۹.۶ درصد تنزل کرده اما این رشد هنوز متوقف نشده است.
وی افزود: موضوع دیگری که باید به آن اشاره کنم، میزان تسهیلاتدهی بانکهاست که طبق آمارهای رسمی، بیشترین میزان تسهیلات بانکها به شرکتها دولتی پرداخت شده و به نوعی، دولت بزرگترین بدهکار بانکی است.
محمدی ادامه داد: در شرایطی که بانکها به شرکتهای بخش خصوصی تسهیلات ارایه نمیدهند یا سختگیری میکنند، تامین مالی شرکتها از بازار پول باید به سمت بازار سرمایه تغییر کند.
به گفته وی، با توجه به پیشبینیهای صندوق جهانی پول و سایر مراجع رسمی نسبت به تورم حداقل ۲۰ درصدی برای اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۴، شرکتها باید در تامین مالی از طریق بازار سرمایه سریعتر اقدام کنند.
خبرنگار: مولود غلامی
دیدگاهتان را بنویسید