معاملات بازار سهام در روز جاری نشان داد که عدم اطمینان سرمایه گذاران در شرایطی که اوضاع به نفع بورس است ، میتواند باز هم وضعیت متزلزلی را ایجاد کند. وضعیت کنونی نشان می دهد که بازار نمی تواند با سرعت با تقاضایی که وضعیت را تغییر جدی بدهد ، رو به ر شود. برخی از کارشناسان به کرات اشاره کرده اند که از رفتارهای هیجانی بپرهیزید تا بازار گرفتار آنچه در سال ۹۹ رخ داد ، نشود.
تغییر رفتار معامله گران از اردیبهشت امسال
دود یک سال قبل هرگاه بازار با اخبار مثبت و منفی مواجه میشد نتایج آن در صفهای خرید و فروش نمایان میشد. اما از نیمه اردیبهشت امسال و همزمان با تغییر سازوکار قیمتگذاری نرخ خوراک و با وجود پتانسیل بالا و ظرفیتهای خوب در خصوص رشد قیمت سهام، بسیاری از فعالان اقتصادی در مواجهه با این اتفاقات دو رویکرد را در صدر انتخابهای خود قرار دادند.
دسته نخست به صورت کلی عطای بورس را به لقایش بخشیدند و با تالار شیشهای خداحافظی کردند؛ اما گروه دوم در شرایطی حاضر به معامله شدند که قید سهام بزرگ و شاخصساز را زدند. آمارها نیز بر این موضوع تاکید میکند. شواهد آماری حاکی از آن است که از ابتدای سال نماگر اصلی بورس در حدود ۱۲ درصد بازدهی کسب کرده اما شاخص هم وزن بیش از ۳۱ درصد بازدهی داشته است. کاملا مشخص است که برخی از سهامداران به دلیل ترس از دستورالعملهای دولتی که سهام بزرگ را مورد هدف قرار میدهد، به سمت نمادهای کوچک و کمریسکتر حرکت کردهاند
ریسک بازار سهام از ناحیه دلار
با توجه به اینکه دلار و سکه از ابتدای سال وضعیت باثباتی را سپری کردند، تلاطم اخیر در بازارهای مذکور طی روزهای گذشته میتواند سرمایهگذاران بیشماری را به سمت این بازارها سوق دهد. از سوی دیگر با توجه به سیاستهای دستوری در کنترل نرخ دلار نیمایی، طبیعتا سرمایهگذاران به این نتیجه رسیدند که بازار سهام دوباره با کنترلگری مواجه خواهد شد. بنابراین ریسک در این بازار نسبت به طلا و دلار بیشتر است. سرعت رشد قیمت در بازارهای موازی بیشتر از بازار سهام است. در این شرایط ورود پول به بورس با احتیاطی مضاعف انجام خواهد شد. جریان پول در شرایط کنونی به غیر از طلا و دلار جای دیگری نخواهد رفت. حتی میتوان گفت جنس پولهای بازار سهام به شکلی است که بهندرت به سمت بازارهایی غیر از طلا و ارز میرود
پول به صورت موقت از بازار خارج شده است. زمانی که انتظارات تورمی کاهش مییابد، بورسبازان ترجیح میدهند به سمت صندوقهای با درآمد ثابت کوچ کنند. بنابراین به محض اینکه انتظارات تورمی تغییر مسیر میدهد، سهامداران ترجیح میدهند فروشنده نباشند و به سمت سهامی بروند که از افزایش قیمت دلار منتفع میشوند. به نظر میرسد با فروکش کردن نوسانات مثبت در بازار ارز، ترمز بازار سهام نیز کشیده شود و این بازار روند کاهشی به خود بگیرد.
بازار سهام بهشدت به وضعیت بازارهای موازی وابسته است و بر تدابیر سهامداران اثرگذاری مستقیمی دارد. اگر دلار به سمت سطوح بالاتر حرکت کند، اعتماد سهامداران بازمیگردد. در چنین وضعیتی میتوان گفت در صورتی پول از خارج از بازار وارد میشود که بورس به صورت مستمر سبزپوش شود. اما یکی از نکات قابلتوجه در مورد بورس فعلی این است که تاخیر حرکت در رشد بازار، همسو با بازارهای دیگر دیده نمیشود. یعنی به محض رشد قیمتی در بازارهای موازی، برخلاف روال گذشته بورس نیز به انتظارات تورمی خواهد پیوست.
روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟
در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با افت ۲۲۹۱ واحدی به ۲ میلیون و ۱۹۴ هزار واحد رسید، شاخص هموزن کاهش ۱۵۳۵ واحدی با رسیدن به رقم ۷۶۶,۴۴۷ واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با کاهش ۸۰ واحدی برروی ۲۶,۵۰۹ واحد ایستاد.
شبندر، شپنا، خودرو منفی سازان اصلی بورس بودند و فصبا، مادیرا، فزر بیشترین نقش منفی در فرابورس را داشتند.
خودرو، انبوه سازی، فلزات اساسی به ترتیب با ارزش معامله ۳۴۳ میلیارد تومان، ۲۸۱ میلیاردتومان و ۲۵۴ میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشتهاند.
ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی در بازار امروز برابر ۵۴۱۵ میلیارد تومان بود.
در بازار امروز ۶۸۴ نماد فعال وجود داشت که ۱۴۴ نماد در مدار مثبت ، ۴۰۲ نماد در مدار منفی و مابقی بر روی صفر تابلو معامله شدند. از میان نمادهای منفی ۳۸ نماد افت بیش از ۴ درصدی داشتند و از میان مثبتها ۲۱ نماد با رشد بیش از ۴ درصدی همراه بودند.
نمای پایانی بازار در روز دوشنبه ۲۵ دیماه ۱۴۰۲ :
*حاشیهی بازار و اخبار موثر*
تولید خودروی فاقد استاندارد ۸۵گانه تا نیمه اسفند
با اعلام رئیس سازمان ملی استاندارد، تولید پژوپارس با وجود عدم کسب استانداردهای ۸۵گانه همچنان و حداقل تا کمتر از دو ماه دیگر ادامه خواهد داشت. رئیس سازمان ملی استاندارد در این مورد گفت: ایرانخودرو برای خودروی پژو پارس که فاقد استانداردهای ۸۵گانه است تا نیمه اسفند امسال مجوز تولید دارد و پس از آن برابر قانون عمل خواهد شد. مهدی اسلامپناه گفت: آنچه درباره استانداردهای اجباری در صنعت خودرو به عنوان قانون وضع شده، اجرا میشود و تولیدکنندگان نیز باید خود را با قوانین استاندارد انطباق دهند تا ضمن رعایت حق مصرفکننده، ظلمی از جانب تولیدکننده به مصرفکننده وارد نشود.
بانکها حق ارائه گواهی سپرده به مشتریان در قبال دریافت شمش و مسکوکات طلا را ندارند
بانک مرکزی با ابلاغ بخشنامهای خطاب به شبکه بانکی اعلام کرد: اخذ مسکوکات و شمش طلا از اشخاص ولو به صورت امانت که منتج به صدور گواهی از طریق سازوکار بورس کالا و غیر آن شود، صرفاً پس از أخذ مجوز از بانک مرکزی امکانپذیر است.
دیدگاهتان را بنویسید