×

گزارش بازار چهارشنبه 16 اسفندماه؛
چرا بورس یک روز مثبت و یک روز منفی می شود؟ / حفظ گارد صعودی در اکثر بازارها به دلیل پیش بینی تورم انتظاری

  • کد نوشته: 242286
  • ۱۶ اسفند ۱۴۰۲
  • ۰
  • به نظر می رسد سایه بی اعتمادی ها همچنان بر سر بازار بورس باقیست. معامله گران این بازار تاب و تحمل مثبت های متوالی را ندارند و پس از آنکه ، بورس یک روز مثبت خوب را پشت سر می گذارد در روز بعدی فروشندگان به خریداران برتری پیدا می کنند. به هرحال آنچه کارشناسان همچنان بر آن تاکید دارند ، عدم فروش سهام در قیمت های فعلی و پیش بینی رسیدن روزهای خوب بورس در سال آینده است.
    چرا بورس یک روز مثبت و یک روز منفی می شود؟ / حفظ گارد صعودی در اکثر بازارها به دلیل پیش بینی تورم انتظاری
  • به جز بورس که همچنان با سهامداران سر ناسازگاری دارد، بازارهای طلا و دلار همچنان با سرعت در حال پیشروی هستند.قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار از مرز ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان عبور کرده و دلار نیز در روز گذشته گذری بر کانال ۶۱ هزار تومان زد. آنچه از وضعیت بازارها عیان است ، برخلاف وعده سیاست گذاران و دولتمردان مبنی بر کنترل بازارها به نظر می رسد ، همانطور که بارها از سوی اقتصاددانان هشدار داده شده بود، فنر کنترل دستوری دیگر قابلیت مهار ندارد و میل به صعود در بازارها بیش از گذشته ایجاد شده است. به هرحال با توجه به کلیت اتفاق هایی که در اقتصاد در حال رخ دادن است ، بورس هم تا همیشه به این روال نمی ماند و از نقطه ای که شروع به صعودهای پی در پی بکند(که زمان آن دیر نیست) صبرکنندگان این بازار در سال جاری قطعا برنده خواهند بود.

    پول جدیدی وارد بورس نمی شود

    نبود امید و بالا‌بودن سطح ریسک‌ها باعث شده‌است به‌رغم خلق مداوم نقدینگی و رسیدن نسبت حجم نقدینگی به ارزش بازار سهام به قله‌های جدید بازهم شاهد عدم‌پمپاژ بخش کوچکی از این پول به بازار باشیم، در بهترین روزهای بازار آنچه اتفاق می‌افتد خروج سرمایه‌های اهالی فعلی بازار از صندوق‌های درآمد ثابت (سرمایه‌هایی که به‌خاطر ریسک‌های سیاسی و امنیتی داخلی و خارجی صرف ریسک بالاتری را برای ورود به بازار طلب می‌کنند) و حرکت آن به سمت خرید سهام است و عملا پول جدیدی وارد بازار نمی‌شود.

    واکنش بورس در سال آینده به نرخ های بهره بالا ، دیدنی است

    با توجه به جهش ارزی رخ‌‌‌‌‌داده در سال‌‌‌‌‌‌گذشته و تجربه تورم بالای ۴۰‌‌‌‌‌‌درصد برای چندین سال ‌‌‌‌‌‌متوالی که سبب افزایش فشار اقتصادی به آحاد مردم شده ‌‌‌‌‌است، مهم‌ترین هدف سیاستگذار پولی در سال‌‌‌‌‌‌جاری در جهت کنترل نرخ تورم قرارگرفت. با توجه به اینکه شعار سال ‌‌‌‌‌‌نیز مبارزه با تورم انتخاب شد، قابل پیش‌بینی بود که سیاستگذار پولی برای کنترل و مهار تورم در مسیر سیاست‌های انقباضی گام بردارد و در اولین اقدام نرخ‌های بهره را تا سطوح قابل‌توجهی افزایش‌دهد.

    هرچند که بیم این وجود داشت که سیاست افزایش نرخ بهره منجر به خواب‌‌‌‌‌رفتن بازارهای دارایی و از جمله بورس شود، اما سیاستگذار در مقطع کنونی ترجیح داد صرفا به مساله کنترل نرخ تورم بیندیشد و تصمیم‌گیری درخصوص نتایج و پیامدهای این اقدامات که همانا افزایش هزینه تامین مالی بنگاه‌های تولیدی است را به بعد بسپارد، بنابراین با اقداماتی که بانک‌‌‌‌‌مرکزی در ماه‌های اخیر انجام داده که انتشار گواهی‌‌‌‌‌سپرده ۳۰درصدی در راس آن قرار دارد، نرخ بهره حقیقی نسبت به ماه‌های پیش از آن افزایش قابل‌توجهی را تجربه‌کرده است و همین موضوع بخشی از سرمایه‌های خرد و سیال موجود در اقتصاد کشور را که در جست‌وجوی مأمنی برای مبارزه با تورم، راهی بازارهای مختلف می‌کرد اکنون به سمت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌وسوی سیستم بانکی کشور متمایل کرده‌است.

    طبق تعاریف اقتصادی بین نرخ سود بدون‌‌‌‌‌ریسک و سرمایه‌گذاری در بورس که ریسک بیشتری نسبت به سایر بازار‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها دارد، رابطه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای برقرار است، به‌طوری‌‌‌‌‌ که هرگاه نرخ سود اوراق بدون ‌‌‌‌‌ریسک افزایش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌یابد، حجم سرمایه‌گذاری در بازار سهام کاهش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌یابد، زیرا سرمایه‌گذاران با محاسبه ریسک و بازده متناسب با تورم اقدام به سرمایه‌گذاری در بازار‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها می‌کنند و ترجیح می‌دهند میزان بازده سرمایه‌گذاری خود را با ریسک موجود در آن بازار بسنجند، اگرچه برخی کارشناسان بر این باورند که این نسبت در بازار سهام ایران چندان اعتبار ندارد، اما مقایسه نمودار شاخص‌‌‌‌‌کل بورس و نمودار نرخ سود اوراق‌‌‌‌‌بدهی گویای آن است که‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ هرگاه نرخ بازده اوراق بدون‌‌‌‌‌ریسک افزایش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌یابد، شاخص بورس با نزول مواجه می‌شود، چون با افزایش ریسک سرمایه‌گذاری در بازار سهام، صاحبان نقدینگی ترجیح می‌دهند به سمت بازار اوراق‌‌‌‌‌بدهی که ریسک کمتری دارد، حرکت و نقدینگی خود را در آنجا پارک کنند، اما در مقطع کنونی و با توجه به ظهور مجدد انتظارات تورمی، به‌نظر می‌رسد که صاحبان نقدینگی ترجیح می‌دهند تا راهی بازارهای با نوسان‌‌‌‌‌پذیری بالا شوند. مضافا اینکه همچنان ریسک تامین مالی برای بنگاه‌های تولیدی وجود دارد و باید دید واکنش بازار سهام در ادامه مسیر به این ماجرا چگونه خواهد بود.

    روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟

    در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با کاهش ۶۴۸۹ واحدی به ۲ میلیون و ۱۶۵ هزار واحد رسید، شاخص هم‌وزن افت ۱۱۱۴ واحدی با رسیدن به رقم ۷۳۸,۶۴۰ واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با کاهش ۴۲ واحدی برروی ۲۵,۱۴۵ واحد ایستاد.

    فولاد، میدکو، شستا منفی سازان اصلی بورس بودند و انتخاب، ارفع، کگهر بیشترین نقش منفی در فرابورس را داشتند.

    خودرو، فلزات اساسی و فرآورده نفتی به ترتیب با ارزش معامله ۳۵۹ میلیارد تومان، ۲۹۵ میلیاردتومان و ۲۰۰ میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشته‌اند.

    ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی در بازار امروز برابر ۴۶۶۵ میلیارد تومان بود.

    در بازار امروز ۶۳۲ نماد فعال وجود داشت که ۱۹۳ نماد در مدار مثبت ، ۳۱۴ نماد در مدار منفی و مابقی بر روی صفر تابلو معامله شدند. از میان نمادهای منفی ۲۳ نماد افت بیش از ۴ درصدی داشتند و از میان مثبت‌ها ۴۰ نماد با رشد بیش از ۴ درصدی همراه بودند.

    نمای پایانی بازار در روز چهارشنبه ۱۶ اسفند ماه ۱۴۰۲ :

              

    *حاشیه‌ی بازار و اخبار موثر*

    حراج ۱۲۶۰ کیلو طلا گرمی ۴ میلیون تومان

    از ابتدای برگزاری حراج شمش طلا تاکنون و طی ۱۲ جلسه حراج، جمعاً ۱۲۶۰ کیلو طلا از طریق مرکز مبادله ارز و طلای ایران به فروش رسیده است.

    شمش‌های طلای استاندارد، در حراج دوازدهم با میانگین قیمت ۴ میلیارد و ۷۲ میلیون تومان معامله شد که نسبت به قیمت فروش شمش طلا در حراج قبلی ۸۰ میلیون تومان افزایش یافته است.

    نویسنده: سارا عصمتی گودرزی
    منبع: بااقتصاد
    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *