×

گزارش بازار سه شنبه 15 اسفندماه؛
چشم بورسی ها به تابلوی صرافی ها و قیمت ارز / سومین روز مثبت بورس با وقفه یک روزه ثبت شد / سمت و سوی بازارها در دست سیاست گذار

  • کد نوشته: 242189
  • ۱۵ اسفند ۱۴۰۲
  • ۰
  • در حالی که بحث‌‌‌های مختلفی بین اهالی بازار سرمایه بر سر سرنوشت بورس جریان دارد، اصلی‌ترین سمت و سوی مباحث، به جای تحلیل تکنیکال به سمت بازی‌خوانی رفتار سیاستگذار، اولویت‌‌‌‌‌‌ها و دغدغه‌‌‌های کوتاه‌‌‌مدت آنها معطوف شده است. سوت پایان بازارها در ۱۴۰۲ درآستانه نواخته شدن است اما فعالان اقتصادی با ابهامات فراوانی پیرامون برخی مباحث مواجه هستند. نرخ حامل‌‌‌های انرژی در سال آینده، قیمت خوراک پتروشیمی‌‌‌ها، نحوه عرضه و قیمت‌گذاری خودرو و سمت و سوی کلی سیاستگذاری‌‌‌های اقتصادی از جمله مواردی هستند که دستیابی به چشم‌انداز مشخص و کسب منافع کوتاه‌‌‌مدت از بازارهای گوناگون به‌خصوص بورس را سخت خواهند کرد.
    چشم بورسی ها به تابلوی صرافی ها و قیمت ارز / سومین روز مثبت بورس با وقفه یک روزه ثبت شد / سمت و سوی بازارها در دست سیاست گذار
  • با توجه به محدوده مقــــــاومتــــــی ۲.۲میلیون واحد به‌‌‌نظر می‌رسد در روزهای پیش رو بازار از فاز اصلاحی خارج شود اما فرصت خوبی برای اصلاح پرتفو ایجاد می‌کند زیرا شاخص در بلندمدت در یک کانال صعودی قرار دارد. نماگر اصلی بازار با برخورد به میدلاین این کانال، وارد روند استراحت شده و هدف بعدی شاخص محدوده ۲میلیون و ۳۰۰هزار واحد است. روز گذشته بازار سهام از روند مثبت ابتدای هفته عقب‌‌‌نشینی کرد. رفتار پرنوسان این بازار از ابتدای سال و رفت و برگشت‌‌‌های مکرر حاکی از این است که بورس به شدت متاثر از رفتار سیاستگذار اقتصادی است و انتظار برای رشد مستمر نه برای سرمایه‌گذاران و نه برای صنایع در کوتاه‌مدت محقق‌شدنی نیست. این موضوع خود از عواملی است که بر ریسک‌‌‌های بازار می‌‌‌افزاید. از اواسط اردیبهشت ماه و همزمان با توقف روند صعودی بازار، ورود نقدینگی به گردونه معاملات سهام نیز با نوسانات بسیاری همراه بود و سبب شد در مجموع مبلغی به میزان ۳۸۱۰۳ میلیارد تومان از بازار خارج شود. در این بازه زمانی شاخص کل در حدود ۹.۱۷‌درصد بازدهی را کسب کرده که عدد قابل‌توجهی طی زمان یاد‌شده محسوب نمی‌شود در این میان وضعیت کلان اقتصادی همچون سیاست‌های ضد تورمی سبب شد تا صاحبان نقدینگی با احتیاطی مضاعف به سراغ بازار سهام بیایند. ازاین‌رو افرادی که در پی حفظ ارزش پول خود بودند در این مدت راهی بازارهای دیگر شدند. اما اکنون که بورس با محرک دلار سمت و سوی جدیدی به خود گرفته است آیا می‌توان انتظار داشت که شاهد ورود جذاب پول‌‌‌های سرگردان به دنبال پیشروی انتظارات تورمی به گردونه سهام باشیم؟

    چشم انتظار آنچه در بازار دلار رخ می دهد

    فعالان بازار سهام در روزهای اخیر یک چشم به تابلوی بورس دوخته‌‌‌اند و یک چشم به تحولات بازار ارز و نرخ‌های تابلوی صرافی‌‌‌ها. تا دوماه قبل به نظر می‌‌‌رسید سیاستگذار اقتصادی بتواند تا پایان سال روند تضعیف ریال را ادامه دهد اما تغییر ریل نرخ سود سپرده ۳۰ درصدی نیز نتوانست روند صعودی قیمت ارز و طلا را پایان بخشد. بنابراین صبر بازار برای اطمینان خاطر از تداوم رشد قیمت دلار آزاد حکایت متفاوتی از سیاستگذاری‌های ضد‌تورمی دارد. اما چرا با وجود این پول وارد بازار نمی‌شود‌؟ آنچه باعث تردید در میان ورود پول به بورس شده است به طور مشخص به پیچیدگی رفتار سیاستگذار بازمی‌گردد که تحلیل وضعیت بورس را برای سرمایه‌گذاران سخت کرده این در حالی است که بازار از منظر ارزندگی در نقاط جذابی قرار دارد. تاکید مکرر تیم اقتصادی دولت بر حباب بودن قیمت ارز در بازار آزاد و به کار بستن ترفندهای مختلف برای توقف رشد قیمت در این بازار یکی از موضوعات مهمی است که پیش‌بینی وضعیت بازار سهام را به امری سخت مبدل کرده است. اما از سوی دیگر با توجه به اینکه در دو هفته اخیر راهکارهای ریزشی دلار محقق نشده است؛ می‌توان در مورد عقب‌نشینی این ارز پرحاشیه کمی تامل کرد. چراکه تاکنون بازارهای ارز و طلا نسبت به تدابیر سیاستگذار واکنش معکوس نشان دادند و پافشاری ویژه‌‌‌ای به پرواز قیمتی خود در ارتفاعات بالاتر دارند.

    سناریوهای پیش روی بورس

    دنبای اقتصاد درباره آنچه پیش روی بورس است نوشت:

    سه‌حالت می‌تواند در پیشگاه بازار قرار گیرد. اول آنکه با وجود رشد نرخ بهره، نرخ دلار نیز افزایش قابل‌توجهی را به‌ثبت رسانده و در اعداد بالایی معامله شود تا بازار نیز با آن همگام شده و رشد قابل‌توجهی را تجربه کند، یا می‌تواند با قیمت‌های فعلی دلار که نسبت به ماه‌های گذشته بسیار بالاست، نرخ بهره شروع به کاهش کند و بازار سهام، از دو محل مورد حمایت قرار گیرد. در سناریوی بدبینانه نیز احتمالا بازار سهام از این دو محل، محرک مناسبی نداشته‌باشد و به واسطه رشد بیشتر نرخ بهره و کاهش نسبت قیمت به سود سهام، محرک دلاری نیز تاثیر چندانی بر بازار سهام نداشته‌باشد. در این‌صورت، دوباره این نسبت به کف تاریخی خود سقوط خواهد کرد. طی روزهای اخیر رشد نرخ ارز به محدوده ۶۰هزار‌تومان، سبب شد تا بازار سهام نیز سه روز متوالی روزهای پررونقی را تجربه کند. به‌نظر می‌رسد این‌بار، زور نرخ ارز بیشتر است و با وجود آنکه نرخ بدون‌ریسک در محدوده سقف تاریخی خود قرار دارد، اما رشد نرخ ارز به بازار جهت می‌دهد.

    4 copy

    روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟

    در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با افزایش ۳۲۰۶۳ واحدی به ۲ میلیون و ۱۷۲ هزار واحد رسید، شاخص هم‌وزن افزایش ۳۹۷۳ واحدی با رسیدن به رقم ۷۳۹,۷۵۶ واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با رشد ۱۴۷ واحدی برروی ۲۵,۱۸۷ واحد ایستاد.

    فولاد، شپنا، شبندر مثبت سازان اصلی بورس بودند و بپاس، هرمز، آریا بیشترین نقش مثبت در فرابورس را داشتند.

    فرآورده نفتی، خودرو، محصولات شیمیایی به ترتیب با ارزش معامله ۶۳۶ میلیارد تومان، ۶۱۳ میلیاردتومان و ۳۱۲ میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشته‌اند.

    ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی در بازار امروز برابر ۶۵۸۴ میلیارد تومان بود.

    در بازار امروز ۶۵۷ نماد فعال وجود داشت که ۲۳۶ نماد در مدار مثبت ، ۲۸۴ نماد در مدار منفی و مابقی بر روی صفر تابلو معامله شدند. از میان نمادهای منفی ۱۵ نماد افت بیش از ۴ درصدی داشتند و از میان مثبت‌ها ۳۸ نماد با رشد بیش از ۴ درصدی همراه بودند.

    نمای پایانی بازار در روز سه‌شنبه ۱۵ اسفند ماه ۱۴۰۲ :

                                         

    *حاشیه‌ی بازار و اخبار موثر*

    افشاگری از دلیل عدم واگذاری استقلال و پرسپولیس

    مدیر مجوز باشگاهی فدراسیون فوتبال اظهار کرد:متأسفانه گروهی در ایران هستند که اصلا دوست ندارند دو باشگاه استقلال و پرسپولیس واگذار شود.کار تا یکجاهایی خوب پیش می‌رود ولی این گروه سریعا وارد عمل می‌شود؛ انگار منفعت‌شان در این است که این دو باشگاه بدون مالک بمانند.خوشبینم که مشکل مالکیت استقلال و پرسپولیس حل شود ولی اگر حل نشود، مجوز حرفه‌ای نمی‌گیرند.

    شورای حکام آژانس علیه ایران قطعنامه صادر نمی‌کند

    خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌های غربی گزارش داد اعضای شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصمیم گرفتند وارد تقابل جدی با برنامه هسته‌ای ایران نشوند.

    دیپلمات‌ها گفته‌اند در شرایطی که جنگ در غزه ادامه دارد ایالات متحده خواستار دامن زدن به تنش‌های دیپلماتیک بیشتر با ایران از طریق تلاش برای صدور یک قطعنامه علیه این کشور در آژانس اتمی نیست.

    مصوبه اخذ مالیات از صادرات مواد خام و نیمه خام شرکت‌های پتروشیمی لغو شد

    با پیگیری های مستمر و مکاتبات متعدد انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با وزارت اقتصاد و سازمان امور مالیاتی در خصوص حذف دریافت علی الحساب (دو درصد) مالیات خام و نیمه خام و جلسه روز هشتم آبان ۱۴۰۲ با وزیر اقتصاد، ابتدا با دستور وزیر نرخ مذکور برای شرکتهای با وضعیت مالی ضعیف به یک درصد کاهش یافت و مقرر شد موضوع حذف کامل آن (با توجه به سال حمایت از تولید) توسط وزارت اقتصاد مورد بررسی قرار گیرد.

    طبق اعلام، با پیگیری‌های صورت گرفته نهایتا موضوع حذف کامل مالیات علی الحساب در دستور شورای گفت‌وگو قرار گرفت و از امروز ۱۵ اسفند ۱۴۰۲ بخشنامه شماره ۲/۹۶۴۹۲، تاریخ ۲۵ خرداد ۱۴۰۲ وزارت اقتصاد خطاب به گمرک ج.ا.ا لغو شد.

    نویسنده: سارا عصمتی گودرزی
    منبع: بااقتصاد
    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *