پول و حجم تجمیعی آن –سرمایه- پدیده جدیدی نیست. از گذشته دور و معاملههای تهاتری گرفته تا امروز که پول رمزنگاری شده و بلاکچین مرسوم شده است و تریدرهای حرفهای آنلاین، مرزهای زمانی و مکانی را در هم نوردیدهاند، همیشه یک معیار برای معامله وجود داشته است و همیشه سرمایه و سرمایهگذاری مدنظر بوده است. تنها تغییر این است که در یک بازه زمانی این معیار شکل کالایی داشته است، در دورهای دیگر قالب سکه به خود گرفته است، در گامی جلوتر پول کاغذی خلق شده است و حالا در عصر مدرنیته مالی پولهای رمزنگاری شده داستانی نو خلق کردهاند و همین امر بر پیچیدگیهای بازار سرمایه و البته جذابیت آن افزوده است.
ترکیب دو عامل «جذابیت» و «پیچیدگی» باعث شده است که سالانه دهها نمایشگاه با محوریت مسائل مالی و سرمایهگذاری در کشورهای مختلف برگزار شود. گستردگی نمایشگاههای مالی را میتوان در دو طبقهبندی مورد تجزیه و تحلیل قرار داد:
گستره موضوعی
سه، چهار دهه پیش سخن گفتن از فناوری در حوزه مالی و نمایشگاههای مالی، موضوعیت چندانی نداشت اما با گسترش فضای مجازی، هماکنون یک بعد بسیار مهم نمایشگاههای مالی به فناوری مالی اختصاص دارد و در دنیا نمایشگاههای متعددی با این موضوع برگزار میشوند که بخش مهمی از آنها به موضوع پولهای دیجیتال، نحوه استخراج آنها، فناوریهای مرتبط با آنها و کارکردهای آتیشان اختصاص دارند. برای آگاهی از این بخش مهم کافی است کلیدواژه Fin Tech را در گوگل جستوجو کنید.
علاوه بر بعد فناوری، موضوع ترید، بورس، بازنشستگی و بیمه نیز از محورهایی هستند که به صورت سنتی در نمایشگاههای مالی به آنها پرداخته میشود؛ در یک گام جلوتر نمایشگاههای تخصصی سرمایهگذاری نیز شکل گرفتهاند که از جمله میتوان به نمایشگاه Green Money اشاره کرد که تنها به موضوع شیوههای سرمایهگذاری و تامین سرمایه پروژههای سبز و منطبق با معیارهای محیطزیست اختصاص دارد.
از بعد دیگر، برخی نمایشگاههای مالی برای مخاطبان به نسبت عمومیتر تعریف شدهاند که از جمله به نمایشگاه سکههای قدیمی آلمان میتوان اشاره کرد و برخی نمایشگاهها به ویژه نمایشگاههای انگلیسی و آمریکایی قرار دارند که هدفشان جذب مخاطبان خاص است.
بازاری به وسعت پایتختهای مالی دنیا
به جهت جغرافیایی، نمایشگاههای مالی، بورس، سرمایهگذاری و بیمه تنوع گستردهای دارند اما نکته جالب توجه آن است که کشورها به نسبت اینکه به عنوان قطب مالی شناخته میشوند به همان نسبت در این عرصه فعالترند. به عنوان نمونه در منطقه آسیای جنوب شرقی، سنگاپور حرف نخست را در این زمینه میزند. این کشور علاوه بر اینکه از سال ۲۰۰۷ نمایشگاه Invest Fairرا برگزار کرده، Series of Fantastic Traders Fairs را نیز به عنوان محلی برای حضور تریدرهای حرفهای تمهید کرده است. سنگاپور با برگزاری Singapore Financial Technology Festival چرخه محتوایی خود را نیز کامل کرده است تا بتواند طیف متنوعی از مباحث مرتبط با فاینانس و سرمایهگذاری را پوشش دهد.
در منطقه جنوب شرقی آسیا به تازگی مالزی نیز تحرکات خود را آغاز کرده است، هر چند به نسبت کشور همسایه حرف کمتری برای گفتن دارد اما در هر صورت مالزی نیز در حوزه فناوری مالی Fin Tech Expo Malaysia را در سال ۲۰۱۸ برگزار کرد تا در بازارهای نوین مبتنی بر فناوری حرفی برای گفتن داشته باشد.
در منطقه شرق آسیا، در هر موضوعی که جستوجو کنید چین یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفری در صدر قرار میگیرد. در ارتباط با نمایشگاه مالی چین نیز میتوان به World Financial Exhibition (WFE) اشاره کرد که برگزارکنندگانش آن را به عنوان پلی برای تسهیل تبادلهای مالی بین شرق و غرب معرفی میکنند.
به منطقه خاورمیانه و غرب آسیا که نزدیک میشویم، نخست باید به سراغ امارات متحده عربی برویم که توانسته است به نوعی موقعیت خود را به عنوان یکی از قطبهای مالی دنیای عرب و منطقه غرب آسیا تثبیت کند. امارات نیز با برگزاری نمایشگاه و همایش فناوی مالی در ژانویه ۲۰۱۸ به استقبال انطباق خود با سیستمهای مدرن سرمایهگذاری و ترید رفت.
در بین کشورهای مسلمان، مراکش نیز تا حدودی فعال است. این کشور از سال ۲۰۱۶ با برگزاری SIFEP به صورت سالانه تلاش میکند تا موضوعهای مرتبط با سرمایهگذاری در پیوند با قوانین اسلامی را مورد بررسی قرار دهد. این رخداد نمایشگاهی است که به صورت جانبی برنامه سمیناری نیز دارد و به محلی برای تبادل نظر بین صاحبنظران تبدیل شده است.
اروپا به عنوان یکی از مهمترین مراکز مالی دنیا دارای سه قطب مهم است، هر چند بقیه کشورها نیز کمابیش دستی بر آتش دارند اما در این بین انگلستان، آلمان و سوئیس جایگاه تعیینکنندهای در نظام مالی دنیا دارند و سیستمهای مالی، بانکی و سرمایهگذاری آنها نیز در دنیا جایگاه ویژهای دارد.
طیف رخدادهای مالی اروپا بسیار وسیع است. از نمایشگاههای سنتی گرفته تا مدرن را میتوان در اروپا یافت؛ از نمایشگاههای تخصصی سکههای قدیمی تا نمایشگاههای تخصصی سرمایهگذاریهای سبز و صد البته نمایشگاههای فناوریهای مالی در اروپا رونق دارد تا جایی که امکان برشمردن تمام رخدادها و نمایشگاهی اروپا امکانپذیر نیست.
از نمایشگاههای فعال انگلستان میتوان به Accountex اشاره کرد. هدف این نمایشگاه- سمینار متخصصان حوزه مالی است و برگزارکنندگان آن تلاش میکنند تا مدیران مالی حرفهای و حسابداران را گردهم بیاورند. هدف این نمایشگاه- سمینار پیوند بین متخصصان مالی است و در سال جاری نیز در روزهای ۲۳-۲۴ ماه می برگزار میشود.
The Financial Professional Show لندن نیز یکی دیگر از نمایشگاههایی است که بیشتر به دنبال جذب مخاطبان تخصصی است. این نمایشگاه نیز با یک همایش تخصصی همراه است ولی بخش نمایشگاهی آن نیز بسیار با اهمیت است.
Great Britain Business Show نیز که بناست ۱۶ و ۱۷ می برگزار شود از دیگر نمایشگاههای معتبر مالی انگلستان است و برگزارکنندگانش، این رخداد را مهمترین رخداد مالی انگلستان معرفی کردهاند.
آلمان طیف متنوعتری از نمایشگاهها را برگزار میکند. به عنوان نمونه مجموعه نمایشگاههای Numismata در سه شهر آلمان و همچنین اتریش برگزار میشود که بیشتر از هر چیز تمرکز آن بر پولهای قدیمی است. این نمایشگاه در شهرهای برلین، مونیخ، وین و فرانکفورت برگزار میشود و سابقه برگزاری آن به سال ۱۹۷۰ باز میگردد.
آلمان، همانگونه که اشاره شد مجموعه گستردهای از موضوعها را پوشش میدهد. در همین ارتباط اشاره به نمایشگاه سرمایهگذاری سبز در اشتوتگارت میتواند جالبتوجه باشد. Green Money Stuttgart، نمایشگاهی است برای شیوههای تامین سرمایه پروژههای پایدار و دوستدار محیطزیست که در نهایت جذابیت مالی نیز برای مخاطبان داشته باشد.
یکی دیگر از ویژگیهای نمایشگاهها در آلمان آن است که طیف متنوعی از مخاطبان تخصصی و عمومی میتوانند نمایشگاه مالی در آلمان بیابند. به عنوان مثال مجموعه نمایشگاههای Numismata از جمله نمایشگاههایی است که شاید برای عموم افراد نیز جذابیت داشته باشد، این در حالی است که در نمایشگاهی مانندGreen Money Stuttgart مخاطبان عمومی کمتر حضور پیدا میکنند، رویکرد نمایشگاهها در انگلستان نیز بیشتر تخصصی است و حتی در بیشتر مواقع به شکل نمایشگاه- سمینار با حضور تعداد مشخصی از مخاطبان متخصص این نمایشگاهها برگزار میشوند.
سوئیس نیز از دیرباز یکی از قطبهای مالی بوده است و هماکنون از جمله نمایشگاههایی که در این کشور برگزار میشود، نمایشگاه Finanz است که محل برگزاری آن شهر زوریخ است. این نمایشگاه روی موضوعهایی مانند بانکداری خصوصی، مدیریت داراییها، سیستمهای بازنشستگی و… تمرکز دارد.
به غیر از این سه قطب، کمابیش کشورهایی مانند اتریش و قبرس نیز در اروپا در زمینه نمایشگاههای مالی فعال هستند؛ هر چند حجم فعالیت آنها به نسبت کشورهای مطرح این حوزه زیاد نیست.
آمریکای شمالی یکی دیگر از مهمترین قطبهای مالی دنیاست. در همین ارتباط میتوان به نمایشگاه «بانک، سرمایهگذاری و بیمه» اشاره کرد که در روزهای ۱۱ و ۱۲ آوریل در شهر ونکوور برگزار میشود.
ایالات متحده آمریکا نیز در حوزه سرمایهگذاری و نمایشگاههای مالی جایگاه ویژه خود را دارد. از بین نمایشگاههای موجود این کشور میتوان به نمایشگاه مانیشو لاسوگاس اشاره کرد. این نمایشگاه سال جاری بناست از ۱۴تا۱۶ می در لاسوگاس برگزار شود. از جمله ویژگیهای جالب توجه این نمایشگاه پیشبینی ۲۰۰ پنل آموزشی است و قرار است ۱۰۰ سخنران در این برنامهها مشارکت داشته باشند.
Trader Expo Las Vegas دیگر نمایشگاهی است که ۱۲تا۱۴ نوامبر در لاسوگاس برگزار خواهد شد. در کنار این، The World Orlando Money show نیز نمایشگاهی است که ۷ تا ۱۰ فوریه سال ۲۰۱۹ در شهر داونپورت برگزار میشود.
اشاره به دو نمایشگاه دیگر در سایر مناطق آمریکا نیز میتواند مفید باشد. یکی از این نمایشگاهها Trader Expo Chicago است که ۲۲تا۲۴ جولای در شیکاگو برگزار میشود و در پایان با توجه به اهمیت نیویورک در بازارهای مالی دنیا اشاره به Traders Expo New York City نیز الزامی است. این نمایشگاه با تعریف حوزه مخاطبان تخصصی، محلی برای به اشتراکگذاری تجارب حرفهایهای والاستریت محسوب میشود.
نویسنده : مریم چهار بالش
دیدگاهتان را بنویسید