به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط در گزارشی نوشت، مذاکرات غیررسمی با قدرت و در چندین سطح برای تقویت نهادهای کابینه آتی و از پس آن تعیین چگونگی مشارکت همه طرفهای سیاسی در قدرت آغاز شدهاند. صرف نظر از روند اجرایی که در قانون اساسی برای آن ذکر شده، روشن است که نبیه بری بار دیگر به عنوان رئیس پارلمان انتخاب خواهد شد، همچنین سعد حریری، نخست وزیر لبنان مامور تشکیل کابینه جدید خواهد شد، اکنون سوال درباره میزان مشارکت گروهها در کابینه و علت بالا بودن تعداد کسانی است که رویای ورود به پارلمان را در سر دارند.
یک منبع لبنانی در گفتوگو با روزنامه الشرق الاوسط موانع معمول تشکیل کابینه را در این موارد خلاصه کرد: نمایندگی از مسیحیان در کابینه بیرون از جریان آزاد ملی در سایه درخواست حزب “القوات اللبنانیه” (نیروهای لبنانی) برای رعایت مساوات در تعداد وزرا و کسب کرسی وزارتخانههای اصلی، نمایندگی از اهل تسنن در کابینه بیرون از جریان المستقبل در سایه تشویق حزب الله به انتخاب وزرا از همپیمانان پیروزش در انتخابات و نیز مساله اختصاص پست وزارت دارایی به احزاب شیعه.
پیامدهای غیرمعمول تشکیل کابینه در رابطه با تحریمها علیه رهبران حزب الله از سوی آمریکا و کشورهای عربی و احتمال تاثیرگذاری آن بر تشکیل کابینه است اما این احتمال در ارزیابیهای رهبران مختلف لبنان ضعیف به نظر میرسد، بیشتر آنها گفتهاند، این تحریمها هرگز بر روند تشکیل کابینه تاثیری نخواهد گذاشت اما احتمالا بر اقتصاد و وضعیت مالی مردم تاثیر میگذارد.
منابعی نزدیک به حزب الله توپ را در زمین حریری و میزان تسلیم او در برابر فشارهای آمریکا انداخته و در مقابل گفتند، روند کارها نشان از احتمال کارشکنی در روند تشکیل کابینه ندارد.
منابعی در جریان المستقبل نیز در این زمینه اتفاق نظر دارند. آنها بر این باورند که تحریمها جدید نبوده و پیش از این نیز هنگام تشکیل کابینه فعلی و دیگر کابینهها وجود داشتهاند و به همین دلیل تاثیر مستقیمی بر این روال ندارند.
اما چالش بزرگتری که احتمالا حریری با آن مواجه میشود، تلاش این بار حزب الله برای داشتن بیشترین نمایندگان در کابینه و همزمانی این مساله با تحریمها است که احتمالا عاملی کمکدهنده نیستند.
اطلاعات نشان میدهند که حزب الله هرگز در روند تشکیل کابینه روال سابق را در پیش نخواهد گرفت، این حزب پیش از این پستهای غیرخدماتی مانند جوانان و ورزش، توسعه اداری، امور پارلمان یا صنعت را به دست میگرفت، پیش از این حزب الله به حضور سیاسی خود اکتفا میکرد و این پستها را میپذیرفت و سایر پستها را برای دیگر گروههای سیاسی میگذاشت تا آنها وارد رقابتی بر سر پستهای خدماتی و اصلی شوند.
برخی منابع نزدیک به حزب الله اظهار داشتند، این بار پستهای اصلی خدماتی را میخواهند که از طریق فعالیت در آنها به مردم خدمت کرده و با فساد مقابله کرد.
این منابع تاکید کردند، اگر پستهای شیعه در لبنان شش پست باشد، سهمیه حزب الله باید سه وزیر باشد.
منابع مذکور به شدت بر مخالفت حزب الله با دور کردنش از کابینه تاکید و اعلام کردند، حزب الله به مسؤولان مربوطه اطلاع داد که گروه سیاسیاش از اکثریت داخل پارلمان برخوردار است و به همین دلیل زمانی که حریری به وتوی آمریکا تن دهد، هرگز در اینجا کابینهای نخواهد بود و اگر هم کابینه تشکیل شود، هرگز اعتباری نخواهد داشت.
تحریمهای اعمال شده علیه حزب الله واکنشهای چهرههای سیاسی لبنان را در پی داشتند.
رولا الطبش جارودی، نماینده منتخب از حزب المستقبل اظهار داشت: تحریمهای آمریکا بر وضعیت داخلی جهت کارشکنی در پرونده تشکیل کابینه تاثیر خواهد گذاشت اما دولت همه این مسایل را در نظر خواهد گرفت.
الطبش جارودی افزود: حزب الله در کشور وجود دارد و نمیتوان آن را نادیده گرفت.
وی تاکید کرد: برای دور کردن لبنان از درگیریهای فعلی تلاش خواهیم شد.
نقولا نحاس، نماینده منتخب فراکسیون نجیب میقاتی با تاکید بر اینکه تحریمها علیه حزب الله جدید نبوده و هرگز تاثیری بر اقتصاد لبنان نخواهند داشت، اظهار داشت: اسامی که اعلام شدهاند، اعتبار اقتصادی نداشته و تنها عنوانشان سیاسی است.
نحاس تاکید کرد: حزب الله بخشی اساسی از جامعه لبنان بوده و نمیتوانیم بگوییم وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه اختلافات نمیتوانند بر روند کلی تاثیر بگذارند، گفت: لبنان بدون حذف هیچ طرفی به حمایت در برابر آتش درگیریهای منطقه نیاز دارد.
منبع: ایسنا
دیدگاهتان را بنویسید