به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد، شبکه CNBC در گزارشی به قلم کایلا تاشه بعد از سخنرانی ۱۳ اکتبر دونالد ترامپ علیه ایران به بررسی وضعیت شرکتهای آمریکایی برای دسترسی به بازار ایران پرداخته است.
در این گزارش عنوان شده است که حداقل ۱۸ شرکت چندملیتی برای تأیید مجدد توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی در کنگره لابیگری گستردهای را انجام دادهاند و این شرکتها عنوان کردهاند که محدودیتهای کمتری در حوزه اقتصادی علیه ایران ایجاد شود و با ایجاد موانع بیشتر برای دسترسی به بازار ایران مخالفت کردند.
توافق موجود شرکتها را از استفاده از دلار آمریکا و یا وجوهی که از طریق بانکهای آمریکایی برای انجام فعالیتهای اقتصادی در ایران انجام میشود، منع میکند و همین امر باعث شده است که این شرکتها به بازار ایران دسترسی نداشته باشند. اما به گزارش CNBC این امر شرکتها را از تلاش برای دسترسی به بازار ایران منع نکرده است.
در آستانه توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی شرکتهایی از قبیل آ. ک استریت، تایم وارنر، سیتیگروپ، و مسترکارت لابیگریهایی را در راستای به سرانجام رسیدن توافق هستهای ایران انجام دادند. رئیس هیئت مدیره مسترکارت، آجای بانگا در همان زمان بعد از توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی به سرمایهگذاران گفت امیدوار است توافق هستهای در بازه زمانی ۵ تا ۱۰ ساله دسترسی ما به ایران را تسهیل کند.
بانگا در ژانویه ۲۰۱۶ گفت: «تغییر ساختار عمدهای در تحریمها وجود دارد که به شرکتهایی مانند ما اجازه میدهد … آزادانه در ایران فعالیت کنیم». او در ادامه افزود «اما تا زمانی که تحریمها برداشته شود، وضعیت خوب است، اما نمیتوانیم کار خیلی زیادی انجام دهیم».
سی. ان. بی. سی در این گزارش ادامه میدهد که در ماه ژوئن کنگره تحریمهای بیشتری را بر روی مؤسسات مالی و شرکتهای خارجی که مرتبط با فعالیت موشکی بالستیک ایران هستند اعمال کرد. این تحریمها از پشتیبانی زیادی هم از جانب مجلس نمایندگان و هم از جانب مجلس سنای آمریکا برخوردار بود، اما شرکتها به دنبال این هستند که علیه این طرح لابیگری کنند. شرکتهایی که هم در حوزه دفاعی و هم صنعتی فعالند از قبیل کاترپیلار، جنرال الکتریک، هالیبرتون و لاکهید مارتین و نیز شرکتهایی در بخش انرژی از قبیل شورون در این لابیگری گسترده حضور دارند.
طبق گفته منابع آگاه اکسونموبیل با ریاست رکس تیلرسون به نفع توافق هستهای ایران لابیگری کرد اما این کار را برای تحریمهای سال ۲۰۱۷ انجام نداد.
تا کنون تنها شرکت بوئینگ توانسته به بازار ایران دسترسی پیدا کند و قراردادی برای فروش ۱۱۰ هواپیما به ارزش ۲۰ میلیارد دلار با دو شرکت ایرانی امضا کرده است. اما با وجود تغییر رویکرد آمریکا این قرارداد نیز در معرض خطر قرار گرفته است.
استیون منوچین وزیر خزانهداری آمریکا در ماه می اعلام کرد که این وزارتخانه قرارداد شرکت بوئینگ و همچنین رقیب فرانسویاش یعنی ایرباس را دوباره بررسی میکند .
پائولو سزار رئیس هیئت مدیره شرکت هواپیمایی امبرائر در ماه جولای به سرمایهگذاران گفت که هنوز منتظر است که اجازه فعالیت در ایران را کسب کند و نسبت به این امر مانند شرکت بوئینگ خوشبین است. سزار همچنین گفت: «طبق فهم من این امر حدود ۹ تا ۱۱ ماه زمان میبرد».
بعد از اعلام رویکرد جدید آمریکا در ۱۳ اکتبر توسط ترامپ؛ رکس تیلرسون گفت: «کاخ سفید به وزارت خزانهداری دستور داده است تا در صورت لزوم تحریمهایی را بر بعضی افراد تحمیل کند». تیلرسون همچنین گفت که تا چند ماه آینده متحدان اروپایی را متقاعد خواهد کرد که همین رویکرد را در پیش بگیرند.
دان کلیفتون، رئیس بخش سیاستگذاری شرکت تحقیقاتی استراتگاس در سخنانی عنوان کرد که شرکتها همچنان به دنبال ایجاد فرصت برای سرمایهگذاری در ایران هستند اما احتمالا ایران نیز به دلیل رویکرد جدید آمریکا تلافی خواهد کرد.
کلیفتون به CNBC گفت: «شرکتها باید بسیار مواظب باشند». او ادامه داد: «تنشها در حال افزایش است و هرگونه حرکتی برای دور شدن از توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی منجر به بستن مسیر شرکتهای آمریکایی توسط دولت ایران خواهد شد».
دیدگاهتان را بنویسید