×

چالش‌های برجام در مجمع عمومی سازمان ملل متحد

  • کد نوشته: 1656
  • ۲۷ شهریور ۱۳۹۶
  • ۰
  • مجمع عمومی سازمان ملل متحد امسال محل رویارویی بین موافقان و مخالفان برجام است. در یک سو دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو قرار دارند که بر این عقیده هستند برجام یک توافق بد بود و در سمت دیگر مقامات کشورهای اروپایی قرار دارند که معتقدند برجام یک دستاورد بسیار مهم بود. رویترز در این مورد گزارشی تهیه کرده است.

    چالش‌های برجام در مجمع عمومی سازمان ملل متحد
  • به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد به نقل از رویترز، توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ ایران و قدرت‌های جهانی این هفته در سازمان ملل متحد در یک آزمون سخت و دشوار قرار می‌‌گیرد، چرا که قرار است کشورهای اروپایی دولت ترامپ را واردار کنند تا به توافق هسته‌ای پای‌بند باشد، و این در حالی است که لابی‌های اسرائیل فشارهایی را بر مخالفان منطقه‌ای این توافق وارد می‌آورند.   


    دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده که باید در اواسط اکتبر در مورد برجام تصمیم‌گیری کند، پنجشنبه دوباره مواضع خود را مبنی بر اینکه ایران روح برجام را نقض کرده است، تکرار کرد و عنوان کرد که تحریم‌ها به این شرط برداشته شدند که ایران برنامه هسته‌ای خود را محدود کند.


    رئیس جمهور جمهوری‌خواه کاخ سفید این توافق که توسط باراک اوباما رئیس‌جمهور دموکرات ایالات متحده به انجام رسید را به عنوان «بدترین توافق تاریخ ایالات متحده» خواند.


    موضع تردیدآمیز واشنگتن درباره برجام بسیاری از متحدان ایالات متحده را که در مذاکرات حول برجام مشارکت داشتند نگران کرده است، به ویژه اینکه در حال حاضر جهان با یک موضوع دیگر یعنی بحران هسته‌ای و آزمایش‌های موشکی بالستیک  توسط کره شمالی مواجه شده است.


    دونالد ترامپ در ماه اکتبر باید تصمیم‌گیری کند که آیا ایران به این توافق پای‌بند بوده است یا خیر. اگر ترامپ پای‌بندی ایران به توافق را تأیید نکند، آن وقت کنگره آمریکا ۶۰ روز فرصت دارد تصمیم‌گیری کند که آیا تحریم‌هایی علیه ایران به اجرا بگذارد یا خیر؟.


    به گزارش رویترز، رهبر جمهوری اسلامی ایران، سید علی خامنه‌ای روز یکشنبه به آمریکا هشدار داد که اگر حرکت اشتباهی از جانب واشنگتن صورت بگیرد ایران با تمام قدرت به آن پاسخ خواهد داد.


    امروز دوشنبه دونالد ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل با بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل و بعد از آن با امانوئل مکرون رئیس جمهور جدید منتخب فرانسه دیدار خواهد کرد. مکرون نیز مانند ترامپ برای اولین بار در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی خواهند کرد.


    بنیامین نتانیاهو سه‌شنبه گذشته در آرژانتین گفت «موضع ما مشخص است، این یک توافق بد است، چه این توافق حفظ شود چه کنار گذاشته شود».


    مقامات اسرائیل به رویترز گفتند که نتانیاهو همچنین نگران افزایش نقش تهران در سوریه و آینده سوریه پس از جنگ است.


    این مقامات اسرائیلی همچنین گفتند؛ تغییراتی که اسرائیل در توافق برجام به دنبال آن بود، یا فعالیت‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران به مدت ده سال کاملاً تعطیل شود و یا اینکه این تعلیق دائمی و همراه با از بین رفتن تمامی سانتریفیوژهای ایران باشد، نه اینکه تنها به صورت موقت این فعالیت‌ها متوقف شوند.


    کشورهای ایالات متحده، روسیه، چین، بریتانیا، آلمان و فرانسه در مذاکرات با ایران حول برجام حضور داشتند و این شش کشور در سطح وزیران امور خارجی روز چهارشنبه دوباره با ایران دیدار می‌کنند.  


    رویترز همچنین گزارش داده است که فرانسه یکی از کشورهایی بود که سخت‌ترین مواضع را علیه ایران در مذاکرات گرفت، اما سریعاً خود را به مذاکرات بازگرداند. امانوئل مکرون بارها گفته است که هیچ جایگزینی برای برجام وجود ندارد.


    مقامات فرانسه به رویترز گفته‌اند ایران به برجام پای‌بند بوده است، همچنین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز پای‌بندی ایران به برجام را تأیید کرده است و عنوان کردند در غیر اینصورت مکانیسم‌هایی برای تحمیل مجدد تحریم‌ها علیه ایران وجود دارد.


    دیپلمات‌های فرانسوی در ادامه گفتند امانوئل مکرون که در ماه جولای در جشن‌های روز باستیل میزبان دونالد ترامپ بود، در دیدار با ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل به او هشدار خواهد داد که تضعیف کردن و کنار گذاشتن برجام نه تنها باعث ریختن نفت بر بشکه باروت قابل انفجار منطقه خواهد شد بلکه کره شمالی را از امکان مذاکره درباره برنامه هسته‌ای و آزمایش موشک‌های بالستیک بدبین خواهد کرد.


    این دیپلمات‌ها همچنین گفتند که خروج از برجام آغازی برای پایان ان. پی. تی خواهد بود که در سال ۱۹۷۰ برای جلوگیری از گسترش سلاح‌های هسته‌ای و تکنولوژی سلاح به امضا رسید.


    یک دیپلمات ارشد فرانسه به رویترز گفت: «ما همیشه می‌توانیم ترتیباتی حقوقی اتخاذ کنیم که از پای‌بندی به برجام مطمئن شویم، اما واقعیت این است اگر ایالات متحده به لحاظ سیاسی دیگر از برجام حمایت نکند، این معاهده با خطر جدی مواجه می‌شود و اجرای آن بسیار دشوار خواهد شد».


    این دیپلمات فرانسوی تأکید کرد که اکثر انتظاراتی که از برجام داشته‌ایم کسب شده است به این دلیل که این معاهده با سایر مسائلی که خاص روابط ایالات متحده با ایران است ارتباطی ندارد.


    منابع ریاست جمهوری فرانسه به رویترز گفته‌اند که مکرون بعد از اینکه ترامپ به او خواهد گفت که ایران باید فعالیت‌هاییش را در سوریه، لبنان و یمن طوری تنظیم کند که عصبانیت آمریکا را در بر نداشته باشد با حسن روحانی رئیس جمهور ایران دیدار خواهد کرد.


    یک دیپلمات ارشد و مذاکره کننده پیشین ایران بر این عقیده است که اعضای اروپایی برجام قصد ندارند که در مسئله برجام از سیاست‌های خصمانه ایالات متحده  علیه برجام تبعیت کنند.


    این دیپلمات گفت: «آنها عاقل هستند. به منطقه نگاه کنید. بحران همه جا را فراگرفته است، از عراق تا لبنان. ایران نه تنها به لحاظ اقتصادی بلکه حتی به لحاظ سیاسی نیز  یک شریک قابل اعتمادی برای اروپا در منطقه است».


    این دیپلمات ادامه داد که «قدرت‌های اروپایی به برجام متعهد بودند. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بارها تعهد ایران به برجام را تأیید کرده است. اصرار ترامپ بر سیاست‌های خصمانه خود علیه ایران، باعث تعمیق شکاف بین کشورهای ۱+۵ خواهد شد».  


     

    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *