به گزارش پایگاه خبری “بااقتصاد” سعید محمد علیزاده مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس اوراق بهادار با اشاره به دستورالعمل جدید نحوه افشای اطلاعات از سوی ناشران بورسی و فرابورسی، آخرین جزییات تغییرات آن را تشریح کرده است.
این مقام مسئول درباره لزوم انتشار گزارش عملکرد مدیریت توسط ناشران بورسی و فرابورسی گفته است: این گزارش یک چارچوب الزام آور بوده و مدیر باید اطلاعات آیندهنگر را مطابق با «ضوابط گزارش تفسیری مدیریت» و مفروضات استفاده شده در ارائه این اطلاعات را افشا نماید.
با توجه به اصلاح دستورالعمل افشای اطلاعات آیا از این پس نیاز به ارایه پیشبینی درآمد هر سهم از سوی ناشران بورسی و فرابورسی نیست؟
دستورالعمل های پذیرش،نحوه انجام معاملات و افشای اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان در تاریخ ۲۹ آذر ماه ۱۳۹۶ ابلاغ شد و از تاریخ ۹ دی ماه ۱۳۹۶ لازم الاجرا شده است.
متعاقب اصلاحات صورت گرفته در دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات، ناشران مجاز به افشای پیشبینی عملکرد آتی خود نیستند، اما با توجه به اینکه در حال حاضر پیشبینی عملکرد ناشران بر روی سامانه کدال قرار دارد ضروری است، ناشران هرگونه تغییر با اهمیت در پیشبینی خود را از طریق افشای اطلاعات با اهمیت منتشر کنند.
از دیگر تغییرات قابلتوجه در دستورالعمل افشا، لزام ناشران بورسی و فرابورسی به افشای گزارش تفسیری مدیریت به همراه صورتهای مالی میان دورهای و سالانه است.
گزارش تفسیری مدیریت بطور مشخص دارای چه ویژگیها و اطلاعاتی است؟
گزارش تفسیری مدیریت باید اطلاعاتی درباره چشمانداز مدیر از جهتگیری شرکت ارائه دهد. چنین اطلاعاتی، آینده را پیشبینی نمیکند، اما به جای آن، اهداف مدیر برای واحد تجاری و راهبردهای وی برای رسیدن به این اهداف را تعیین مینماید.
زمانی که مدیر از روندها، عدم قطعیتها یا عوامل دیگری که میتوانند بر نقدینگی، منابع سرمایهای،درآمدها و نتایج عملیات واحد تجاری تأثیرگذار باشند آگاهی مییابد، باید اطلاعات آیندهنگر را ارائه کند.
چنین اطلاعاتی باید با تمرکز بر دامنه تغییر احتمالی وضعیت مالی، نقدینگی و عملکرد واحد تجاری در آینده و چرایی آن ارائه شود و دربرگیرنده ارزیابی مدیر از چشمانداز شرکت با توجه به نتایج دوره جاری باشد.
آیا این اطلاعات تنها متکی به روندهای گذشته نگر و دادههای از پیش محقق شده ناشر است؟
مدیر باید اطلاعات آیندهنگر را مطابق با «ضوابط گزارش تفسیری مدیریت» ارائه نماید و مفروضات استفاده شده در ارائه اطلاعات آیندهنگر را افشا نماید. در واقع مطابق اصلاحات صورت گرفته در دستورالعملها،گزارش تفسیری مدیریت به نوعی جایگزین گزارش پیش بینی عملکرد ناشر شده است.
زیرا در گزارش تفسیری مدیریت توصیه شده است، متغیرهای در اختیار مدیریت مانند مقدار تولید و مقدار فروش برآورد شود. همچنین در صورت تغییر با اهمیت در قراردادهای فعلی و پروژههای شرکت، ناشر باید تغییرات فوق را به صورت فوری به بازار منتقل نماید.
آیا با ارائه گزارش تفسیری مدیریت،ناشران بورسی و فرابورسی از ارائه گزارش فعالیت هیات مدیره به مجمع معاف خواهند شد؟
گزارش تفسیری مدیریت، متمم و مکمل صورتهای مالی است. گزارش تفسیری مدیریت، جایگزین گزارش سالانه فعالیت هیات مدیره به مجمع نیست و باید همراه با صورتهای مالی ارائه شود.
همچنین گزارش تفسیری مدیریت، جایگزینی برای افشای اطلاعات با اهمیت طبق دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان نیست.
نحوه ارائه گزارش تفسیری مدیریت توسط ناشران به چه صورت خواهد بود؟
گزارش تفسیری مدیریت، باید همراه صورتهای مالی میاندورهای ۳، ۶ و ۹ ماهه و صورتهای مالی سالانه ارائه شود. کلیه ناشران پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران مکلفاند گزارش تفسیری مدیریت را طبق این ضوابط تهیه و همراه با صورتهای مالی که از تاریخ ۹ دی ماه ۱۳۹۶ به بعد تهیه میشود، ارائه نمایند.
این شرکتها باید اظهارنظر حسابرس خود نسبت به گزارش تفسیری مدیریت که همراه صورتهای مالی میاندورهای ۶ ماهه و سالانه ارائه میشود، را نیز ارائه نمایند.
دراین راستا ضوابط تهیه و راهنمای بکارگیری گزارش تفسیری مدیریت مصوب هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در سامانه کدال ابلاغ شده است.
همچنین رهنمود نحوه اظهارنظر حسابرس مستقل در گزارش حسابرسی، نسبت به گزارش تفسیری مدیریت طبق استاندارد بینالمللی حسابرسی ۷۲۰ نیز تهیه و با تأیید کمیته فنی سازمان حسابرسی بر روی سامانه کدال قرار گرفته است.
ناشران باید توجه داشته باشند که ضوابط تهیه گزارش تفسیری مدیریت، یک چارچوب الزامآور برای ارائه گزارش تفسیری مدیریت در رابطه با صورتهای مالی تهیه شده طبق استانداردهای حسابداری است و مسئولیت تهیه و ارائه گزارش تفسیری مدیریت با هیات مدیره واحد تجاری است و هرگونه تأخیر، عدم ارائه اطلاعات و یا ارائه اطلاعات خلاف واقع مشمول برخوردهای انضباطی خواهد بود.
آیا در فرآیند اصلاح دستورالعملها نظر فعالان بازار هم اعمال شده است؟
اصلاح دستورالعملها حدود یک سال به طول انجامید و نقطه نظرات اصلاحی فعالان بازار در دستورالعملها نیز مورد توجه قرار گرفت.
پس از اصلاح دستورالعملها نسخه پیش نویس آن جهت نظرخواهی در سامانه rdis.ir قرار داده شد و نظرات اخذ شده در صورت عدم مغایرت با سایر مفاد دستورالعملها در زمان تهیه نسخه نهایی اعمال شد.
تأثیر اجرای دستورالعملهای اصلاح شده بر وضعیت نماد معاملاتی ناشران چگونه بوده است؟
با توجه به اینکه مطابق دستورالعملهای اصلاح شده، ناشران مجاز به افشای پیش بینی عملکرد ناشر نیستند، زمینه بازگشایی نمادهای معاملاتی که به علت عدم ارائه اظهار نظر حسابرس نسبت به پیش بینی درآمد هر سهم متوقف مانده بودند را فراهم کرد.
لذا در تاریخ اجرای دستورالعملهای اصلاح شده در ۹ دی ماه ۹۶ تعداد ۱۴ نماد پذیرفته شده در بورس شامل نماد معاملاتی شرکتهای بانک اقتصاد نوین، بانک سینا و بانک کارآفرین و تعداد ۳ نماد پذیرفته در فرابورس مورد بازگشایی قرار گرفتهاند.
از طرف دیگر تعدادی از شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس به علت عدم رعایت الزامات دستورالعمل پذیرش و یا عدم رعایت الزامات دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات مشمول فرآیند تعلیق شدهاند که فهرست کامل آن در سایت بورس تهران و فرابورس قابل رویت است.
منبع:فارس
دیدگاهتان را بنویسید