×

بلوغ بازار سرمایه، حذف برخی محدودیت ها را ناگزیر می کند

  • کد نوشته: 2811
  • ۱۰ مهر ۱۳۹۶
  • ۰
  • در حالی که پدیده ای به نام توقف نماد معاملاتی به صورت طولانی مدت در بازارهای سرمایه دنیا وجود ندارد، .اما در در بازار سرمایه ایران شاهد توقف نمادهای برخی شرکت ها، به ویژه بانکی ها به مدت بیش از یکسال نیز هستیم.

    بلوغ بازار سرمایه،  حذف برخی محدودیت ها را ناگزیر می کند
  • یکی از نگرانی‌های سهامداران و کارشناسان در بازار سرمایه، دوره‌ توقف نماد معاملاتی شرکت‌ها برای مدتی نامعلوم و ابهام فراوان از بابت زمان بازگشایی آنها است. در حالی که پدیده‌ای به نام توقف نماد معاملاتی به صورت طولانی مدت در بازارهای سرمایه دنیا وجود ندارد..


    اما بازار سهام ایران با وجود توسعه همه جانبه و تلاش مستمر برای ارتقاء زیر ساخت‌ها در تمامی ارکان بازار سرمایه، هنوز برای تغییر در رویه اجرایی توقف نماد معاملاتی شرکت ها اقدام مثبتی رخ نداده است، اما به تازگی رئیس سازمان بورس در مورد کوتاه شدن زمان توقف و بازگشایی نمادها تا دوماه آینده خبر داده است.


    در این زمینه دکتر بهروز خدا رحمی، مدیرعامل گروه مالی سپهر صادرات در گفتگو با پایگاه خبری “با اقتصاد” با اشاره به روند تکامل قوانین بازارسرمایه گفت: نقد شوندگی مهمترین اصل در بازار سرمایه می ‌باشد، اما در زمان گذار و در سال‌های اخیر، بازار سرمایه به دنبال شفافیت بیشتر بوده است و متاسفانه این فرآیند بطور کامل توسط ناشرین انجام نشده و در چنین مواقعی از حسابرس انتظار شفافیت می‌رفت که باز هم در مواقعی جواب شفاف گرفته نمی شد. لذا بازار سرمایه از اهرم فشار بسته بودن نماد استفاده کرد که این اهرم برای فشار آوردن به شرکت‌ها برای شفاف‌سازی ابهامات بود، ولی آسیب‌های زیادی به ویژه در زمان بسته بودن طولانی یک نماد به فعالان و سهامداران بازار سرمایه وارد شد. بنابراین اگر فرایندی برای توقف و بازگشایی نماد در زمان کوتاه طراحی شود و بصورت عملی نیز اجرایی انجام شود، اتفاق بسیار خوبی در بازار سرمایه خواهد بود.


    عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: از آنچه در اخبار و رسانه گفته شد؛ اگر قرار است زمان توقف و بازگشایی نمادها به ۶۰ دقیقه برسد، و در حالت ایده آل آن، که گفته شد بعد از این شاهد بسته شدن طولانی نماد نخواهیم بود، هم به تنهایی خبر بسیار خوبی برای بازار خواهد بود.


    خدارحمی در پاسخ به اینکه آیا با فرآیند پیش‌بینی شده مشکل نمادهای بانکی حل خواهد شد یا خیر؟ گفت: با هماهنگی که بین وزارت اقتصاد و بازار سرمایه در همین کوتاه مدت اتفاق افتاده است و پتانسیل‌هایی که در وزارتخانه شکل گرفت، اگر همه ارکان اقتصاد کلان بصورت همسان و همگام با هم برنامه‌ریزی کنند و دوگانگی و چندگانگی که تا کنون در بخش‌های مختلف اقتصادی وجود داشت قدری به سمت تعامل بیشتر حرکت کنند، قطعا با عزم دستگاه‌های مرتبط این اتفاق خواهد افتاد و نماد بسته نخواهیم داشت.


    وی همچنین در پاسخ به اینکه آیا بازگشایی بدون شفاف سازی توسط شرکت منجر به انتقال همه ریسک‌ها به سهامداران نخواهد شد؟ با اشاره به بلوغ بازار سرمایه ایران گفت: براساس تجربه که در دوران مختلف بازار سرمایه داشته‌ایم، سطح تحلیل مشارکت‌کنندگان و سرمایه‌گذران در گذشته به اندازه کافی نبوده است و تحلیل‌گران و متخصیص حرفه‌ای نیز تعداد آنها در بازار کم بوده است، لذا در چنین حالتی نهاد ناظر در نقش مدعی العموم عمل می‌کرد و در راستای افزایش آگاهی و تحلیل عموم سرمایه‌گذاران اقدام می‌کرد. ولی در حال حاضر سرمایه‌گذاران از لحاظ قدرت تحلیلی به بلوغ کامل رسیده و به اندازه کافی در بازار سرمایه شرکت‌های مشاوره سرمایه‌گذاری و تحلیل‌گران حرفه‌ای و خبره وجود دارد. همانند اتفاقی که در خدمات حسابرسی افتاده است و صورت مالی‌های برخی شرکت‌ها ممکن است تصویر واقعیت موجود در آن شرکت نباشد. اما حسابرس صورت مالی منتشر می‌کند ولی با نظر مردود و یا عدم اظهارنظر، بدین ترتیب سرمایه‌گذار خودش باید با توجه به نظر حسابرس شرکت مورد نظر را بررسی کند.


    خدارحمی در ادامه درمورد عدم ارائه شفاف‌سازی از طرف شرکت و اطلاع رسانی از سوی سازمان به سهامداران مبنی بر عدم شفافیت شرکت مذکور گفت: دربازار سرمایه اگر شفاف سازی صورت نگرفت باید به مشارکت‌کنندگان و سرمایه‌گذاران هشدار بدهیم که شرکت شفاف سازی نکرده است. در چنین مواقعی بهتر است سرمایه‌گذاران از خرید سهام چنین شرکتی خودداری کنند و یا اگر سرمایه‌گذاری به سمت خرید سهام این شرکت‌ها رفت، یعنی خودش ریسک مورد نظر را پذیرفته است. همانند اتفاقی که در شبکه پولی کشور و برای سپرده گذاران موسسات اعتباری افتاد. چرا که اگر موسسه تحت نظارت بانک مرکزی نیست مردم نباید به آن اعتماد کنند و هوشیار باشند. وی در پایان اظهار امیدواری کرد که همزمان با این تغییرات ساختاری در فرآیندهای بازارسرمایه، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی عمومی آن نیز به درستی برای سهامداران صورت گیرد.


     

    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *