×

مشکلات پسته در بورس کالا حل می‌شود؟

  • کد نوشته: 1147
  • ۲۱ شهریور ۱۳۹۶
  • ۰
  • آمارها نشان از پیش بینی تولید ۳۱۰ هزار تن پسته در سال جاری دارد که این میزان نسبت به سال گذشته حدود ۲ درصد افزایش داشته و به این ترتیب ایران دوباره جایگاه اول را در صادرات پسته از آمریکا پس می‌گیرد. این در حالی است که پیش بینی ها حاکی از تولید ۲۷۰ هزار تن پسته در آمریکا در سال ۲۰۱۷ است.

    مشکلات پسته در بورس کالا حل می‌شود؟
  • به گزارش پایگاه خبری ” با اقتصاد”، با این حال تولید این محصول گران‌بها هنوز با چالش­هایی از جمله  تغیر اقلیم و نوسانات دمایی، مشکلاتی چون سرمازدگی بهاره، گرمازدگی، تگرگ، ریزش جوانه گل و … روبه رو است. همچنین خشکسالی،  کاهش کمی و کیفی آب و شیوع آفات و بیماری ها از جمله آفت کلیدی پسیل پسته از دیگر مواردی بوده که در این زمینه می‌توان به آنها اشاره کرد. البته کمبود نقدینگی نیز از مشکلات بازار پسته است که برای حل آن عرضه در بورس کالا مطرح شده است.


    محسن جلال پور رئیس انجمن پسته ایران در خصوص مشکلات خرده فروشی پسته گفت: مشکل صادرات پسته با عرضه گسترده در بورس کالا حل می شود. تلاش داریم پسته در بورس کالای ایران به شکل گسترده عرضه شود زیرا با این اقدام به طور حتم مشکل نقدینگی این صنعت نیز برطرف می شود، به طور حتم عرضه پسته در بورس کالا به دلیل وجود نظارت ها از کیفیت بالاتری برخوردار است.


    جلال پور با بیان اینکه بانک کشاورزی صندوق پسته راه اندازی کرده که با دیگر صندوق های کالایی بورس متفاوت است، تصریح کرد: با تشکیل هرچه سریعتر صندوق پسته در کرمان به ثبات بازار این محصول در طول سال کمک می شود و تاکنون نیز با برگزاری جلسات متعدد تلاش شده تا با مدیریت و ایجاد تمهیدات لازم و دریافت نقدینگی از بانک ها تا حدودی مشکل تولید کنندگان پسته برطرف شود.


    به گفته وی، طبق فرایند صندوق پسته، آورده فعالان اقتصادی به هر میزان به همان میزان مشابه بانک سرمایه گذاری می کند و تسهیلات خوبی می دهد.


    وی یکی دیگر از تفاوت های صندوق پسته بورس کالا را با صندوق پسته در نوع معامله دانست و افزود: به طوری که در بورس کالا پسته توسط گواهی سپرده کالایی و در صندوق پسته خود پسته معامله می شود.


    رئیس انجمن پسته ایران عرضه و تقاضا، کشش بازار، میزان تولید و قیمت ارز را از عوامل تاثیرگذار بر نرخ پسته عنوان کرد و گفت: به نظر می رسد امسال میزان تولید پسته مناسب باشد و نگرانی برای تامین بازار داخلی و خارجی وجود ندارد اما در نهایت محصول پسته کالای صادراتی است که به قیمت ارز بستگی دارد.


    گزارشات نشان می­دهد که سال گذشته بیش از ۱۷۰ هزار تن پسته در ایران تولید شد که از این میزان ۱۳۵ هزار تن به ارزش ۱.۲ میلیارد دلار به بازارهای جهانی صادر شده است.


    پیش بینی می شود تولید پسته امسال حدود ۲۳۵ هزارتن باشد که بیش از ۱۵۰ هزارتن آن به ارزش ۱.۵ میلیارد دلار صادر شود. در واقع صادرات پسته در نیمه دوم امسال رونق می گیرد. ایران امسال با تولید حدود ۲۳۵ هزارتن پسته بتواند حجم صادرات خود را افزایش دهد و بدین ترتیب رکورد تولید پسته از سال ۱۳۹۰ زده خواهد شد.


    امید فوقانی رئیس سازمان تعاونی روستایی دامغان نیز چندی پیش در خصوص عرضه پسته در بورس کالا گفت: به تازگی جلسه ای با مسوولان درخصوص عرضه پسته دامغان به صورت فیزیکی و اوراق سپرده کالایی برگزار و مقرر شد تا بعد از فراهم کردن مقدمات لازم این محصول پذیرش و عرضه شود. در این جلسه مقرر شد تا انباری به عنوان انبار مورد نظر بورس کالا که دارای استانداردهای لازم باشد، مشخص شده و ثبت پسته استاندارد تعریف شود تا عرضه پسته دامغان با مقدار معینی در بورس کلید بخورد و بعد از ارائه آموزش های لازم و مهیا کردن شرایط، به مرور عرضه پسته افزایش پیدا کند.


    تصریح کرد: بنابراین طی روزهای آینده بسترها و شرایط لازم برای عرضه پسته دامغان در بورس کالا فراهم می شود و طبق پیش بینی صورت گرفته همزمان با برگزاری جشنواره پسته دامغان در اواخر شهریور یا اوایل مهر ماه، این محصول هم به صورت فیزیکی و هم اوراق سپرده کالایی عرضه می شود.


    فوقانی به مزیت های عرضه پسته در بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: زمانیکه محصولی در تالار بورس به فروش می رسد، هم خریدار و هم فروشنده از عرضه کالا با استاندارد لازم و همچنین زمان تحویل پول، مطمئن است و دیگر مشکلات ناشی از معامله با تجار ناشناس وجود ندارد. ضمن اینکه قیمتی که روی تابلوی تعیین می شود قابلیت دستکاری توسط دلال ها را نداشته و کشاورز از قیمت محصولی که به فروش می رساند آگاه است و خریدار هم می داند که محصول را با قیمت مناسبی خریداری کرده است.


    وی ادامه داد: بنابراین شفافیت مالی از مزیت های اصلی عرضه محصول در بورس ایران است علاوه بر این حس خوبی که از لحاظ روانی در بازار ایجاد می کند، باعث می شود تا قیمت ها تعدیل شود و نوسان قیمتی وجود نداشته باشد.


     


    رئیس سازمان تعاونی روستایی دامغان در ادامه هدف از عرضه پسته در بورس کالا را شفافیت قیمتی و مالی دانست و تاکید کرد: با عرضه پسته در بورس آمار و ارقام به صورت آنلاین و حرفه ای قابل رصد شدن است به طوری که آمار دقیق عرضه، تقاضا، محصول مورد معامله شده، استاندارد و همچنین مشخصات خریدار و فروشنده به صورت شفاف مشخص است و به راحتی می تواند برنامه ریزی دقیق و همچنین بازارسازی صورت گیرد زیرا بورس کارشناسانی دارد که در این خصوص به تولیدکنندگان کمک می کنند.


     


    فوقانی اضافه کرد: علاوه بر این انبارهایی که بورس کالا زیر نظر دارد استاندارد است و استانداردی که تعیین می شود در انبار قرار می گیرد و خریدار با خیال راحت می تواند آن جنس را خریداری کند بنابراین مشکلات بازار آزاد و سنتی دیگر در آنجا وجود ندارد.


    رئیس سازمان تعاونی روستایی دامغان در پایان از صادرات پسته تر به بازارهای جهانی خبر داد و گفت: برای اولین بار در ایران و در سال جاری پسته تر دامغان صادر می شود که در حال حاضر صادرات این محصول از مرحله آزمایشی عبور کرده و مقدمات آن فراهم شده است و اکنون به صورت نیمه تجاری اجرایی می شود و به زودی همزمان با اعلام رسمی آغاز معاملات پسته دامغان در بورس کالا، اولین محموله را به کشور آذربایجان صادر می کنیم


    حمید عزت‌آبادی‌پور، رییس کمیسیون امور زیربنایی و سرمایه گذاری اتاق بازرگانی گفت: پیش‌بینی ما عرضه حدود ۵ درصد محصول امسال در بورس کالاست.


    عزت‌آبادی پور ادامه داد: خشک‌سالی، کم‌آبی و کاهش میزان تولید، توجیه مناسبی برای عدم‌حمایت از صادرات پسته نیست و کمبود نقدینگی باعث خرید پسته باقیمت ارزان از صادرکنندگان می‌شود درحالی‌که کشور رقیب ما آمریکا بیشترین حمایت‌ها را از صادرکنندگان خود انجام می‌دهد.


    رئیس کمیسیون امور زیربنایی و سرمایه‌گذاری اتاق کرمان گفت: مهم‌ترین مزیت عرضه محصول در بورس کالا استفاده از معافیت مالیاتی بر روی معاملات گواهی سپرده کالا و همچنین استفاده از اعتباراتی است که بانک کشاورزی ده پرداخت آن را داده است.


     

    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *